Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Stop śmierci

Domyślnie Stop śmierci

Pod tym hasłem, 06 pażdziernika w Starej Iwicznej odprawiona została tradycyjnie msza na zakończenie sezonu motocyklowego w intencji motocyklistów, którzy odeszli na błękitne szlaki.
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.
    13.
    14.
    15.

Proszę o komentarze.

Domyślnie

Kurde, przypomnieli mi się wszyscy moi znajomi którzy jeżdżą teraz po niebiańskich autostradach no i się niejedna łza zakręciła w oku.

Repo przyjemne...

Domyślnie

Miło mi, że ten reportaż wywołał refleksję i zadumę.
    Temat dość trudny do uchwycenia i zrelacjonowania, zwłaszcza nastrój.
    Jaka jest msza każdy wie.
    Mam nadzieję, że choć trochę to się udało.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

być może dla używających dwuśladów ten reportaż coś mówi - dla mnie czysto fotograficznie jest nudny - nic się nie dzieje - wiekszość zdjeć pokazuje ludzi z boku lub z tyłu - jesli chcesz robić reportaż - spójrz ludziom obiektywem w oczy - i bliżej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    jesli chcesz robić reportaż - spójrz ludziom obiektywem w oczy - i bliżej
    Taaa na mszy wejdź między ołtarz z księdzem a modlących się ludzi i pstrykaj im zdjęcia...

POWODZENIA!

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

bez problemu ... wiec po co robić je w ogóle ?? dodatkowo jakoś te zrobił ??

np. 13 - nie było na mszy
    np. 2 - nie było na mszy

Domyślnie

Dziękuję koledze WojtehP za opinię i rady które przeczytałem... z dużą uwagą.
    Pragnę jednak wyjaśnić dwie kwestie z powodów czysto formalnych.
    Po pierwsze
    być może dla używających dwuśladów ten reportaż coś mówi ...
    Motocykle zaliczamy do jednośladów o czym każdy posiadający prawo jazdy powinien wiedzieć.
    Masz rację, motocykliści powinni zobaczyć więcej.

Po drugie
    ...- wiekszość zdjeć pokazuje ludzi z boku lub z tyłu -...
    Faktem jest, że 8 zdjęć na 15 przedstawia ludzi i ich twarze en face lub po diagonalu.
    Widać bardzo się różnimy w rozumieniu słowa "większość".

...- dla mnie czysto fotograficznie jest nudny - nic się nie dzieje -...
    Szanuję Twoje zdanie, ale pozwól, że przedstawię swój punkt widzenia i może zobaczysz to czego patrząc do tej pory nie widziałeś...
    Zdjęcia dobierałem dość starannie, aby każde z nich niosło jakiś przekaz, symbol lub informację.
    Dla przykładu
    nr.4 Ratownicy drogowi nie zawsze zdążą dojechać na czas. Wówczas kask samotnie spoczywa obok trumny.
    nr.5 Popatrz na buty kapłanów, i bądź pewien, że nie zakładali ich w zakrysti.
    nr.7 Tylko ołtarz, ale te drobne białe prostokąty, które widać kryją 245 tragedi konkretnych ludzi. Ludzi, którzy mieli pasję, hobby, cieszyli się życiem wraz ze swoimi przyjacółmi lub rodziną i ... zginęli, często nie ponosząc najmniejszej winy.

Na koniec
    masz wątpliwość pisząc - "więc po co robić je wogóle"
    Wyczerpującą odpowiedź znajdziesz w pierwszym poście Kolegi Sapphiron.

Domyślnie

Jam, choć krótkowzroczny, to emocji - za wyjątkiem zdjęcia nr 10 - nie widzę żadnych. Nie jest to dla mnie reportaż, IMHO nie ma na tych zdjęciach żadnej historii, żadnej opowieści - ani radości ze spotkania z przyjaciółmi na koniec sezony, ani smytku po utracie bliskich, przeżywania Eucharystii również. Byłeś na mszy, jej uczestnicy postali, posłuchali i się rozjechali.

Nie, nie mam motocykla, jestem "motocyklistą wierzącym nie praktykującym".
    Rozumiem łezki Grzegorza - syn znajomych moich rodziców przeniósł się do krainy prostych dróg, gumowych drzew i pełnych baków po wymuszeniu na nim pierwszeństwa przez katamaram.

Domyślnie

Dziękuję hubik
    Cytat Zamieszczone przez hubik Zobacz posta
    ... Byłeś na mszy, jej uczestnicy postali, posłuchali i się rozjechali...
    Widać po Twojej i kolegi WojtehP wypowiedzi, że tak właśnie się stało.
    Mój odbiór jest zapewne zafałszowany osobistymi emocjami towarzyszącymi mi w trakcie nabożeństwa.
    Może faktycznie jest to relacja, nie reportaż a fotografie budzą emocje wyłącznie w moim sercu.

Następnym razem bardziej się postaram.

Domyślnie

Zupełnie nie leży mi kadrowanie ( ludzie poucinani w połowie ), mało ciekawe klatki.
    Może gdybym miał coś wspólnego z tematyką poruszaną na zdjęciach ruszyłoby mnie to bardziej .. tak patrzę jedynie pod kątem technicznym na repo.
    Podoba mi się klatka nr.4 ( szczególnie po Twojej wypowiedzi o zdjęciu ), całość myślę, że lepiej prezentowałaby się B&W

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów