Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Domyślnie Jaki zoom do D80?

Witam
    Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D80. Chciałbym do niego dokupić jakiś jasny zoom. Po przeczytaniu kilku postów na forum bylem zdecydowany na obiektyw Tamron SP AF 17-50 f/2.8 . Niestesty przeczytalem jeszcze kilka i decyzja juz nie byla taka prosta, ponieważ cześć osób narzekała na słaby AF i ostrość.
    Na NIKONA 17-55/2,8 nie mam kasy, ale ostatnio znalazlem na allegro obiektyw Nikkor 35-70mm f/2.8D o którym wiele dobrego przeczytalem . Zakres ogniskowych tamron ma lepszy, ale boje sie że nie będzie ostry. który z wymienionych obiektywów będzie robił lepsze zdjęcia? Mam na ten cel ok1500zł w gre wchodzi jeszcze Tamron AF 17-50mm F/2,8 XR Di II VC (o ile jest sens dopłacać za stabilizacje) Chyba że ktoż z forumowiczów ma jaką inną propozycje .Zdjęcia będą robione z ręki nie statywu.Proszę o pomoc za 10 dnij jade na urlop wiec do tego czasu chciałbym coś kupić.
    POzdrawiam i z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez lukaszba ; 06-10-2012 o 00:00

Domyślnie

Najlepiej jeśli wybierzesz się do sklepu, gdzie takiego Tamrona mają, zrobisz trochę pstryków i sprawdzisz na komputerze czy jest ok. A stabilizacja się przyda jeśli nie masz statywu. Nikkor 35-70/2.8 jest b. dobrym obiektywem, ale niestety będzie ci brakowało szerszej perpektywy na D80.

Domyślnie

Wakacyjny obiektyw? 18-105 VR + 35 1.8
    Bardzo dlugo uzywalam taki zestaw z d80 jako wakacyjny zestaw ok.
    Chyba, ze obiektyw potrzebny do ciemnych i trudnych warunkow, wtedy jasny zoom typu: Tamron AF 17-50mm F/2,8 XR Di II VC (ze stabilizacja)
    Tamron-a, nie mialam, ale ze wzgledu na cene i opinie wzielabym jednak go pod uwage..
    wszystko zalezy co bedziesz nim chcial fotografowac..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź . Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta stabilizacja naprawde będzie mi potrzebna (miał może ktoś ten obiektyw z VC i bez)?Nikkor nie ma stabilizacji a ludzie go chwalą.
    Czy jeżeli kupię używkę i nie będzie ona np ostra lub był problem z AF jest możliwość naprawy i ile cos takiego może kosztować?

Domyślnie

Dzięki stabilizacji (w Tamronie podobno działa dobrze) znacznie skrócisz czasy przy których zrobisz nie poruszone fotki w gorszych warunkach oświetleniowych, zwłaszcza, że tak jak piszesz nie masz statywu. Ja swoją Sigmą 17-50 nieporuszone foty robie już przy 1/30 s a pewnie jakbym się postarał to dałbym radę przy dłuższym czasie.
    Ostatnio edytowane przez raftik ; 08-10-2012 o 07:34

Domyślnie

Przy nikkorze 18-105 na 18mm można zrobić nieporuszoną fotkę z czasem 1/8s a czasami i dłuższym, na ogniskowej 105 z czasem 1/20s.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Przy nikkorze 18-105 na 18mm można zrobić nieporuszoną fotkę z czasem 1/8s a czasami i dłuższym, na ogniskowej 105 z czasem 1/20s.
    Pod warunkiem, że nie fotografujemy ludzi a coś, co się nie porusza.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Jak nie masz kasy na N17-55 to kup S17-50 - kupiłem i jestem szczęśliwy że zaoszczędziłem ponad 2 000 PLN ! Byłem raz ze znajomym robić zdjęcia - ja z S17-50 on z N17-55 - oba body to D7000. Nie byliśmy potem w stanie odróżnić które zdjęcie było zrobione Sigmą, a które Nikonem (pomimo usilnych prób !!) Szkło jest rewelacyjne i do tego ma stabilizację ! Jeśli budżet bardzo ograniczony to kup Tamrona, łba nie urywa ale też daje radę.
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Domyślnie

Pod warunkiem, że nie fotografujemy ludzi a coś, co się nie porusza.
    Oczywiście, że tak.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Sigma niestesty odpada ze względów finansowych .Wybiore chyba więc tamrona 17-50 VC chociaż mnie kusi też wersja bez VC która jest sporo tańsza.W wersji bez VC jak rozumiem zdjęcia będą rozmazane? na gorsze warunki oświetleniowe moge dokupić statyw . Chodzi mi głownie o robienie zdjęć w dzień.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów