Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Lampa NATIONAL

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Lampa NATIONAL

Mam pytanie czy starych lamp, które nigdyś były do Zenit'ów można w jakikolwiek sposób używać z nowymi aparatami?
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Można, za pomocą fotoceli na przykład.

Kupujesz fotocelkę za ~30zł, wsuwasz w nią lampę, montujesz zestaw na statywie, albo strzelasz z ręki.
    Wyzwalasz to lampą wbudowaną w trybie M.
    Ostatnio edytowane przez matomi ; 05-10-2012 o 13:54

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to lampy National'a mają ok 100 V na stopce. Tak więc można je bez problemów używać również w stopce aparatu.
    Mi przynajmniej się z D60 nic nie stało.

Domyślnie

Może i napięcie jest ok, ale i tak nie chcę jej używać ze stopki aparatu, tylko jako zdalną (o ile się da). Takie coś da radę? http://www.fotoellite.pl/index.php?p...uct&prod_id=90
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

To chyba na kabelek, a bez kabelka mam takie coś: klik

Domyślnie

No lampa jak ... większość ma stopkę ale z tego co pamiętam, to tam chyba styków nie ma i jest jeszcze taki właśnie kabelek synchronizacyjny.

Domyślnie

No to jak lampa nie ma żadnego bolca na stopce, to raczej tym co podałem jej nie wyzwolisz. A przez kabelek pc to nie będzie to samo, co byś ją przez sanki aparatu wyzwalał? Żeby nie było niespodzianki jakiejś...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matomi Zobacz posta
    No to jak lampa nie ma żadnego bolca na stopce, to raczej tym co podałem jej nie wyzwolisz. A przez kabelek pc to nie będzie to samo, co byś ją przez sanki aparatu wyzwalał? Żeby nie było niespodzianki jakiejś...
    Tylko bardzo stare Nationale nie mają styku w stopce - powinien być tylko jeden od spodu i jeden/dwa na bokach stopki.
    Co do wyzwalania fotocelą - taka, która dobrze współpracuje z lampą TTL kosztuje ok 70-100 zł. Te tanie wyzwalane są pierwszym błyskiem (przy TTL jest to przedbłysk) i przy manualnej pracy lampy w aparacie/sankach działają idealnie, natomiast przy TTL jest już znacznie gorzej - fotocela taka nie rozpoznaj typu błysku i można jedynie ustawić pokrętłem czas opóźnienia wyzwolenia lampy - o ile jest w ogóle taka opcja.

Dodatkowo używanie lampy, która zawsze wali pełną mocą ( tryb auto, o ile ma, się nie sprawdza przy zdalnym błyskaniu) jest dość niewygodne.

Domyślnie

Dokładnie jest to lampa NATIONAL PE-2002, która ma od dołu taką jakby czerwoną zaślepkę, po bokach w rowkach na szynę stopki tak jakby 2 styki i kabelek do synchronizacji.
    To jaką konkretnie fotocelę polecicie mi, mógłbym już wydać nawet trochę więcej, żeby współpracowała dobrze z TTL.

Domyślnie

Nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, żeby taka stara lampa dogadywała się dobrze w TTL. Nie wydaje mi się. Ale poczekamy, może ktoś mądrzejszy się wypowie.
    Z tego co widziałem w sieci na obrazkach, to lampa ma na stopce od spodu styk i taka zwykła fotocelka Ci ją powinna wyzwolić, ale tu nie ma mowy o TTL. Będzie błyskać pełną mocą, musiałbyś popróbować

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów