tak, wyostrzanie było na maksa. pisałem o tym np. tu - post nr 8 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282433
Szukaj
tak, wyostrzanie było na maksa. pisałem o tym np. tu - post nr 8 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282433
Takie ustawienie pomaga w kalibrowaniu, a samemu stosując sigme dock pozwala to na oglądanie efektu na ekranie aparatu bez zgrywania za każdym razem.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jest grane, jak w trybie LV obraz po kilkukrotnym powiększeniu jest ostry, a podgląd zrobionego zdjęcia zdjęcia po kilkukrotnym powiększeniu w tym samym miejscu jest mydlany? Zdjęcie zrobione z d7200 na statywie + Sigma 35-135 z wstępnym podniesieniem lustra...
Z tego co mi się wydaje, to wchodząc do trybu LV np. mając przesłonę f/5.6, to mimo jej późniejszej modyfikacji, jej wartość dalej będzie wynosić 5.6 i zmieni się dopiero po zrobieniu zdjęcia. Może robisz fote np. na F/1.8 a wchodzisz do LV mając wyższą?
Dziwne, bo ja w ogóle nie uświadczyłem mydła w tym modelu
Nikon D7200 + Sigma 18-35 ART + Nikkor 50mm F1.8D
Strona domowa
Bo w LV oglądasz obraz z obiektywu, a w podglądzie miniaturkę jpg z pliku raw
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
cóż, byłem przekonany, że w LV widzę obraz z matrycy...
czy da się w ogóle wyświetlić obraz z obiektywu na ekranie bez udziału matrycy?
Ostatnio edytowane przez Pilot1 ; 26-07-2017 o 12:12
Mam do Was pytanie mam docka i Sigmę 85mm art. Pobawiłem się i jest naprawdę fajnie po kalibracji. Mam teraz dylemat jako, że wczoraj przyszło do mnie nowe body, które fajnie sobie radzi z tą sigmą i nie widzę problemów z ustawianiem ostrości czy warto dać do serwisu na dokładną kalibrację czy ewentualnie samemu się pobawić z dockiem.
Czy ich procedury są dużo dokładniejsze niż dockiem i czy w ogóle warte to zachodu.
Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
www.facebook.com/jasinskifoto
www.instagram.com/marcinjasinskiphoto
Jeżeli szybko i dokładnie ogarniesz temat sam, to szkoda czasu. Zobacz czy nie masz problemów z odległościami powyżej 1.5 m do nieskończoności. Ja się bawiłem dockiem, ale stwierdziłem że skoro mam to w cenie szkła, to jednak sobie wyślę. Korekty serwisowe są niewidoczne w docku i mają... jakby to powiedzieć... większy priorytet. Są robione na oprogramowaniu serwisowym, do którego my nie mamy dostępu. Ja dodatkowo wysyłałem lampę, żeby kalibracja sprawdziła, czy po włączeniu wspomagania AF z lampy wszystko jest ok.
Najlepiej wyzerować w docku wszystko przed wysyłką czy to nie ma znaczenia. Ja mam spore wartości aby w miarę siedziało wszystko po kilkanaście korekcji. Może i faktycznie wyślę.
Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
www.facebook.com/jasinskifoto
www.instagram.com/marcinjasinskiphoto
Skontaktuj się z nami