Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie D7000vsD600vsD700vsD3

Witajcie.
    Po dość długiej absencji na forum przyszedł czas na to aby poprosić was o pomoc w wyborze. Jako że coraz częściej znajomi, bądź znajomi znajomych (albo czasem ludzie których nie znam) proszą mnie o zrobienie zdjęć na ślubie przyszła pora na definitywne pożegnanie z moim D90. Wiem że już kilka razy wspomniałem o zmianie sprzętu ale tym razem że tak powiem nieco mnie przypiliło. Pomysły są aż cztery. Wiem sporo, ale już tłumaczę jak to widzę.
    Generalnie poszukuję aparatu do:
    1.Reportażu
    2.Fotografii Ślubnej
    3.Portretu

A więc:
    D7000:
    To chyba opcja która jest mało prawdopodobna ale jednak wpadła mi do głowy. D7000 ma sporo lepszą matrycę niż D90 oraz niższe szumy na wysokich ISO. Plusem tego wyboru było by także dodatkowe szkoło tj. N17-55 F/2.8 (T10-24 oraz T17-50 także chce się pozbyć) Jednak czy jest sens nadal pchać się w DX? Może są jakieś argumenty które przemówią za... zobaczymy
    D600
    Mój faworyt. Nowa matryca, mały lekki (łatwo dostępny) Generalnie wszystko było by ok gdyby nie to że jest krótko na rynku i nie wiadomo co w nim tak do końca "siedzi". Poza tym nie mam żadnego szerokiego szkła pod FX ale tutaj myślę że S24-70 używana na początek by mnie zadowoliła lub np jakaś szeroka stałka nikona.
    D700
    Wiadomo, świetny sprawdzony aparat ale obecnie do kupienia praktycznie tylko używany, i tak jak wyżej musiał bym pomyśleć nad Sigmą lub stałką.
    No i pomysł mojego taty (za czasów analoga fotograf teraz filmuje)
    D3
    Jako że za używany trzeba dać około 8-9 tysięcy nie podoba mi się ta opcja. Wiadome zalety ale czy warto obecnie kupować bądź co bądź leciwą konstrukcję?

Oczywiście zostanie mi D300s dwie stałki i 70-200 oraz lampy. Więc dla pełnej klatki miał bym bym zapasowy aparat. Jeśli mogę prosić o radę to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam. Daniel F.
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Powiem tak jakis czas temu kupiłem D3 mogłem chwilkę poczekac i kupic d800 bo parcia nie miałem , dzisiaj jak na to wszystko patrze i czytam na forum co się dzieje z tym sprzętem D700 jakies zawiechy lustra problemy z gripem itp, D800 problemy z AF itp , nie wiem jak bedzie z D600? to się cieszę że wybrałem jedno cyfrówke
    wolę miec troszkę (leciwą konstrukcje) - jak to nazwałes, ale pewną i nie zawodną .

Oszczędny w słowach Awatar misio1399
    Miasto
    Kraków/ Faringdon UK

Domyślnie

Daniel a co nie pasuje Ci D300s?

Oszczędny w słowach Awatar somrozen
    Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maro842 Zobacz posta
    dzisiaj jak na to wszystko patrze i czytam na forum co się dzieje z tym sprzętem D700 jakies zawiechy lustra problemy z gripem .
    pierwsze słyszę, ale pewnie siedemsetką już zdjęć nie zrobię
    ======================================
    D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.

Domyślnie

Tak sobie czytam ten forumowy bełkot i widzę, że sukcesem jest, że wogóle robicie jeszcze jakieś zdjęcia .... zamiast "masturbować" się sprzętem ..... naprawdę CUD !

Domyślnie

Wlasnie, D3 leciwa konstrukcja, opadlem normalnie ale mam nadzieje ze kolega sie przejezyczyl
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Wlasnie, D3 leciwa konstrukcja, opadlem normalnie ale mam nadzieje ze kolega sie przejezyczyl
    dowiedzieliście się d3 już zdjęć nie robi i to obciach mieć go a na poważnie własnie d3 on choć używany spooooooro wytrzyma potem d700 choć ja na d300s bym robił bo masz a lepsze szkła się zaopatrzył za tyle kasy masz 14-24 i 70-200 nikkora jak dobrze używanych poszukasz i to w dobrym stanie a jak reszte sprzedasz to i na 24-70 powinno starczyć
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Patrzac na twojej stronie na zdjecia slubne, portrety,repo czy folklor myslenie ktora z 4 puszek wybrac to ostatnie co powinno cie teraz zajmowac

Rzeczywiscie tak leciwa puszka jak D3 bedzie cie tylko ograniczac
    Road to Manila

Domyślnie

To jak się boisz to poczekaj. A jak Ci sie pali a nie chcesz 'niepewnego' D600 to weź D700, bo D3 sporo droższe a matryca ta sama, za 3k różnicy kupisz spokojnie bardzo dobry zoom N28-70 2.8 i będziesz miał ze stałkami i tele b.dobry zestaw.
    ;]

Domyślnie

oczywiscie, ze D3 to bardzo dobra puszka ale patrzac na to co potrafia nowe matryce z D800 i D600 mozna sie pod tym wzgledem pokusic o nazwanie tej z D3 leciwa

w koncu ma juz prawie 5 lat

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów