Tylko obydwa! Jeśli wymienisz jedno to drugie też już może być na granicy wytrzymałości i będziesz miał dodatkową robotę. A dodatkowo nie zaleca się używania ogniw o różnych parametrach a na pewno nie kupisz takiego samego.
Szukaj
Tylko obydwa! Jeśli wymienisz jedno to drugie też już może być na granicy wytrzymałości i będziesz miał dodatkową robotę. A dodatkowo nie zaleca się używania ogniw o różnych parametrach a na pewno nie kupisz takiego samego.
Masz rację, akumulatory są lutowane szeregowo i muszą być takiej samej pojemności i kondycji. Bateria w ładowarce wykazywała błąd i dioda migała z dużą częstotliwością. Mam nadzieję , że układ elektroniki jest sprawny, ale to okaże się potem. Dobry akumulator ma 4,2 V
Teraz próbowałem akumulator uszkodzony reanimować podłączając go do ładowarki przystosowanej do ładowania ogniw każdego z osobna, może uda mi się doładować jednakowo obydwa ogniwa i zobaczę wtedy jak elektronika zareaguje, czy wyskoczy błąd ładowania.
Nie mam drugiego pakietu uszkodzonego bo bym się pobawił, tak dla samej ciekawości. Lubię dłubać, sprawia mi to przyjemność.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
A ja mam akumulator ze sprawnymi ogniwami w których padła elektronika. Nie są one już zbyt dobrej kondycji ale do twoich testów będę się nadawać. Mogę Ci je dać za free.
EDIT: Oczywiście jak je znajdę i jeszcze nie padły od tego leżenia odłogiem przez pół roku.![]()
Ostatnio edytowane przez Zbyszek ; 08-12-2019 o 23:17
Chętnie przygarnę, wysłałem PW
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Jeśli mam oryginalny EN-EL15 i wymienię w nim oba ogniwa to zmieni się jego wskaźnik zużycia ? Jak teraz jest 4 to wzrośnie chociaż do 3 albo 2 ?
D750 + D7500 +D3300 + trochę słoiczków i światełek
Cześć. Polecicie jakiś niedrogi zamiennik współpracujący z Z5?
I odważnie deklarują kompatybilność z Z8![]()
35mm: Praktica VLC2; Pentacon 28; Pancolar 50; Pentacon 135
DX: Z fc; Z DX 16-50; S 18-35; N AF-P DX 70-300; TTArtisan 50
FX: Z8; Z 24-70; Z 14-30; Z 35; Z 50; Z 85; Z 40; Meike 50; T 70-210
Skontaktuj się z nami