Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Problem z pendrive-ami, kartami cf, dyskami usb

Witam,

szukam pomocy speca od portu USB.

Ostatni dużo pracuję na przenośnych dyskach i pendrive i szlag mnie już trafia z przenoszeniem danych.

Mój problem polega na tym iż podłączając dysk USB czy kartę CF lub pendrive do portu USB osiągam jakąś prędkość kopiowania. Jednak te same urządzenia po podłączeniu raz mają prędkość odpowiadający swoim parametrom a raz nie.
    Przykładowo, podłączam pendrive do usb i kopiuję z niego z prędkością powiedzmy 9 MB/s. Odłączam go i powiedzmy po paru godzinach czy następnego dnia w zależności od potrzeb podłączam w te samo gniazdko i prędkość mam 2 MB/s !! a więc wyciągam i wkładam ponownie (tak kilka razy) i pendrive nagle wchodzi na swoją właściwą prędkość i kopiuje z maksymalną prędkością. Tak samo się dzieje z dyskami USB, kartami CF, SD i pendriveami.

Żeby było śmieszniej to mam dwa systemy na kompie win xp i win 7 32 bit ale na obu zachowanie tych urządzeń jest tak samo niestabilne a żeby było jeszcze śmieszniej to w pracy mam totalnie wypasionego kompa z nowymi bebechami i win 7 64 bit i tam też choć rzadziej zdarzają się takie przypadki spadku prędkości transferu.

Jedna rzecz, która łączy oba kompy to płyta główna GIGABYTE. Moja jest trochę starsza od tej w pracy ale na obu efekt występuje ten sam. Przez jakiś czas miałem w zastępstwie tanią płytę MSI i tam nie zaobserwowałem tego. Zawsze leciała z maksymalną prędkością.

Żeby uprzedzić pytania to: wszystkie sterowniki od płyty są poinstalowane, karty, pendrive (kilka różnych), 2 dyski USB są USB 2.0, wszystkie te urządzenia były testowane na wszystkich możliwych portach USB i zawsze po jakim czasie zaczynały się wspomniane problemy.

Czy ktoś wie o co chodzi z tymi spadkami prędkości ? Jakieś rady ?
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

mam to samo i też płytę gigabyte . U mnie pomaga restart kompa z podpiętym dyskiem lub pendrive . Co ciekawe z plikami z płyt cd jest tak samo 10 szt działa normalnie a kolejna ma transfer że 4 gb kopiuje się godzinę .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pikpok Zobacz posta
    mam to samo i też płytę gigabyte . U mnie pomaga restart kompa z podpiętym dyskiem lub pendrive . Co ciekawe z plikami z płyt cd jest tak samo 10 szt działa normalnie a kolejna ma transfer że 4 gb kopiuje się godzinę .
    Jaki Windows? W przypadku CDroma jak jest podpiety pod plyte?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zibi1970, oczywiście zakładam, że omawiana przez Ciebie kwestia, różnej prędkości kopiowania dotyczy np. tego samego gniazda USB, a nie różnych, bo na płytach nadal bywają implementowane dwa, a nawet trzy standardy USB (1.1, 2.0 i 3.0)?

Poza tym powiedz, czy chodzi Ci o zrzut z kart, czy dysków podpiętych pod USB, czyli odczyt, czy o zapis na te nośniki, bo to jakby zupełnie inny rząd wielkości, przynajmniej tak powinno być i w teorii i praktyce?
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dopisek:

Kiepskie pendrivy, albo obudowy dysków powodują, że często ustalany jest niższy standard połączenia z kontrolerem.

Może też być tak, że za słaby transfer odpowiadają źle wykonane kable USB i dlatego warto kupować kable podwójnie ekranowane z pierścieniami ferrytowymi, polecam kabel: DELOCK USB-USB MINI 1.8M NIKON, albo kabel dołączony do body Nikona.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johanan,

nie chodzi o jakość kabli, obudów czy pendrivów bo raz że pendrive są wkładane bezpośrednio w gniazdo kompa. Dyski czy karty poprzez czytnik mają kabel wprawdzie ale jak wytłumaczyć że jednego dnia działają jak trzeba a innego z prędkością minimum i tak samo z pendrivami raz zasówa 20 MB/s a raz 2 MB
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

Może być tak, że w miejscu, gdzie wtyk/gniazdo łączy się z płytką/przewodem, powstał jakiś feler, zimny lut, czy coś i nie zawsze dobrze łączy. Wtedy kontroler wynegocjowuje prędkość, jaką jest w danym momencie osiągnąć. Może też być tak, że sam kontroler USB na płycie ma jakiś problem. Sprawdź te urządzenia w innym komputerze. Jak będzie ok, to będzie oznaczało, że problem leży po stronie Twojej maszyny. Sposobem na sprawdzenie może być np. kupienie zewnętrznego kontrolera na PCI lub PCI-E. Taka karta kosztuje niewielkie pieniądze, a może okazać się rozwiązaniem problemu.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jest tak jak mówiłem i urządzenia fatalnej jakości, którymi zarzucany jest polski rynek, a które są chętnie kupowane przez wzgląd na przystępną cenę, nie wypełniają założeń standardów, które mają spełniać zgodnie deklaracjami producentów.

Mówiąc innymi słowy: nie kupować chłamu !.

A to, że pendrive działa bezpośrednio w gnieździe USB nie oznacza, że wynegocjuje zadeklarowaną prędkość, szczególnie kiedy jest to kompletny szajs.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Jaki Windows? W przypadku CDroma jak jest podpiety pod plyte?
    Windows 7 , cd rom nie wiem jak jest podpięty na tym się nie znam ( wieczorem będzie kolega informatyk to obada sprawę) pen drive używam intenso bussines line 64 gb , Karty jakie kopiuje to Sandiski 8 gb 30mb/s ( w domu lub na 2 kompie śmigają aż miło) dodam że czytnika do kart używam wszędzie tego samego . i problem jest jak u kolegi raz leci pełną parą a raz z jakimś śmiesznym transferem :/
    Ostatnio edytowane przez pikpok ; 01-10-2012 o 13:51

Domyślnie

Pytalem o system, bo w XP czasami przestawial sie sam UDMA na PIO, zwlaszcza jak dyski byly podpiete pod ATA, ale w W7 nie powinno sie to dziac.....
    Uaktualniles bios, kiedys mialem straszne problemy z pendriveami a po aktualizacji problem zniknal

Uprawnienia umieszczania postów