Witam,
szukam pomocy speca od portu USB.
Ostatni dużo pracuję na przenośnych dyskach i pendrive i szlag mnie już trafia z przenoszeniem danych.
Mój problem polega na tym iż podłączając dysk USB czy kartę CF lub pendrive do portu USB osiągam jakąś prędkość kopiowania. Jednak te same urządzenia po podłączeniu raz mają prędkość odpowiadający swoim parametrom a raz nie.
Przykładowo, podłączam pendrive do usb i kopiuję z niego z prędkością powiedzmy 9 MB/s. Odłączam go i powiedzmy po paru godzinach czy następnego dnia w zależności od potrzeb podłączam w te samo gniazdko i prędkość mam 2 MB/s !! a więc wyciągam i wkładam ponownie (tak kilka razy) i pendrive nagle wchodzi na swoją właściwą prędkość i kopiuje z maksymalną prędkością. Tak samo się dzieje z dyskami USB, kartami CF, SD i pendriveami.
Żeby było śmieszniej to mam dwa systemy na kompie win xp i win 7 32 bit ale na obu zachowanie tych urządzeń jest tak samo niestabilne a żeby było jeszcze śmieszniej to w pracy mam totalnie wypasionego kompa z nowymi bebechami i win 7 64 bit i tam też choć rzadziej zdarzają się takie przypadki spadku prędkości transferu.
Jedna rzecz, która łączy oba kompy to płyta główna GIGABYTE. Moja jest trochę starsza od tej w pracy ale na obu efekt występuje ten sam. Przez jakiś czas miałem w zastępstwie tanią płytę MSI i tam nie zaobserwowałem tego. Zawsze leciała z maksymalną prędkością.
Żeby uprzedzić pytania to: wszystkie sterowniki od płyty są poinstalowane, karty, pendrive (kilka różnych), 2 dyski USB są USB 2.0, wszystkie te urządzenia były testowane na wszystkich możliwych portach USB i zawsze po jakim czasie zaczynały się wspomniane problemy.
Czy ktoś wie o co chodzi z tymi spadkami prędkości ? Jakieś rady ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami