Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Ja ilekroć dostaję zdjęcie z Canona do retuszu, to je muszę nie ocieplać a oziębiać, bo ma przegięte czerwienie. W nikonie za to trzeba ściągać żółty. Ale nigdy się nie zgodzę z opiniami, że z jednego się robi łatwo, a z drugiego trudno. Tzn jak ktoś nie ogarnia zbytnio sposobów jakich się używa do mieszania w kolorach to pewnie będzie miał problem, ale to raczej problem z wiedzą a nie z aparatem. Trzeba wiedzieć jak się koryguje kolory i wtedy nie ma problemu - nie ważne czy canon czy nikon czy hassel. A rzecz od której należy zacząć (po ustawieniu balansu bieli) to wybranie odpowiedniego profilu aparatu, w nikonie d700 używam d2x mode 2 v4, który ma totalnie przegięty żółty, ale po jego ściągnięciu mamy świetny obrazek już na starcie. Można sobie takie ustawienia załadować jako defaultowe żeby za każdym razem nie zmieniać i gotowe. No ale to już temat na inną dyskusję.

Floresowi się nie dziwię, że zmienił system. Jakbym od razu wiedział że na takich obiektywach będę pracował, to pewnie też bym poszedł w C. A tak mam problem kupić szeroki kąt (co w tym przypadku znaczy 'tylko' 35 mm) i skończy się na 35 2d. AF w 135 też mnie czasami potrafi wnerwić, ale ma wybaczone za zdjęcia jakie robi. Tyle że ten z canona wcale gorszych by nie robił.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 04-10-2012 o 12:18

Domyślnie

Ja też w D700 używałem D2x mode 2.
    D800 ma zupełnie inne kolory niz D700. I jesli ktos uciekł do canona z powodu tego koloru to miał pecha, bo gdyby poczekał na D800 to by pewnie był zadowolony.
    Nie ma co sie dawać zwariować, bo by trzeba było co 2-3 lata zmieniac system. Najlepiej być dwusystemowym, ale to też ma o dziwo złe strony (przy sesjach wyjazdowych, przy obróbce itd).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Flores trudno sie z toba nie zgodzic. Masz absolutna racje. Kiedys nawet weszlismy w drobna polemike jak napisalem o zmiane systemu w druga strone niz ty.
    Efekt tej zmaiany:
    Zrobilem to tylko dla D800 i uwazam ze to lepszy korpus od wszystkich piatek Canona.
    D700 uzywalem w okresie przejsciowym w celu oswojenia sie z Nikonem i niestety (mimo wielu zalet) ten aparat uwazam za sporo gorszy od 5d2 , do moich zastosowan. Ogolnej oseny d700 nie robie bo mnie interesuja moje subiektywne odczucia a nie prawda unniwerslana.
    Wracajac do d800 jest Ok. Ale doznałem powaznego zawodu ze strony Nikona.
    Optyka Canona jest moim zdaniem lepsza (chodzi o porownywalne segmenty) a bylem tego nieswiadomy, zakladajac ze Nikkory remisuja z Canonem. Niestety po nabraniu doswiadczenia i sprawdzeniu osobistym, ale dla mnie Nikonowska optyka oddaje pola.
    Kolejna sprawa to kolosalna roznica w jakosci wolanych RAWow w LR vs. NX2
    Obrazki z LR sa dla mnie do kosza , NX sa bardzo ok , tylko nie lubie pracowac w tym programie.
    Canon dawal calkiem przyzwoite efekty z LR.
    I za Jackiem, D800 uwazam za wybitnie , zdecydowanie najlepszy korpus na te chwile (to sie pewnie zmieni w czasie) ale inne "drobiazgi" powoduja , ze mam watpliwosci czy klasa D800 udzwignie inne niedogodnosci N ktorych nie mialem w C
    Cale szczescie ze moja inwestycja poszla glownie w korpus a szklarnie N mam skromniutka (finansowo) , a to znaczy ze psychicznie chyba nie zostalem nikoniarzem i wolta w druga strone jest wciaz mozliwa. Cale szczescie ze pozostawilem sobie dwa ulubione szkla EF. A moze to nieszczescie bo mam dylematy.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 04-10-2012 o 15:19

Domyślnie

No dobra, a co powiecie o AF u Canona? Dosyć długo już nie interesowałem się Canonami poza piątką mk II z jednym szkłem, którą trochę strzelałem. Jak to się ma teraz? Wcześniej nie słyszałem o niczym pewnym pod względem AF poza jedynkami.
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Domyślnie

Dalej tak jest, poza genialnym punktem centralnym jest słabo bądź bardzo słabo. Ale fashion to przecież "studio" af się praktycznie nie liczy równie dobrze można w manualu lecieć...

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

To widzę, że coś się zmieniło, bo pamiętam 50D znajomego, który nawet na centralnym WCALE nie ostrzył... 5DII z kolei działał mi przyzwoicie
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Ale fashion to przecież "studio" af się praktycznie nie liczy równie dobrze można w manualu lecieć...
    Tu można polemizować. Bo to nie tylko studio ale i wnętrza i plener. Bywają też ujęcia dynamiczne (fps). A z kolei pokazy mody to reporterka i potrzebny dobry AF (i fps też).
    Fashion to całkiem rozległa dziedzina, można to realizować na wiele sposobów. Studio, błysk, ale i zastane, bez błysku. Statycznie i dynamiczne. Dziedzina wymaga biegłości fotografa, bo każde zlecenie jest inne, a klienci mają wysokie wymagania.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tu można polemizować. Bo to nie tylko studio ale i wnętrza i plener. Bywają też ujęcia dynamiczne (fps). A z kolei pokazy mody to reporterka i potrzebny dobry AF (i fps też).
    Fashion to całkiem rozległa dziedzina, można to realizować na wiele sposobów. Studio, błysk, ale i zastane, bez błysku. Statycznie i dynamiczne. Dziedzina wymaga biegłości fotografa, bo każde zlecenie jest inne, a klienci mają wysokie wymagania.
    Fashion z pokazu to imo reporterka a nie fashion, ale to inna sprawa.

AF w centrum w Canonach jest całkiem cacy, w każdym razie ja z nim "nigdy" problem problemów nie miałem.

Owszem masz rację, dynamiczne też są ale to dalej 'studio' czyli reżyserka, a tu można (? powinno się!) zadbać o wszystko jeszcze przed naciśnięciem spustu, więc problemy z AF to kwestia moim zdaniem mocno drugorzędna.

Domyślnie

Rafael,
    Ten watek sie zakonczyl tydzien temu, i nie ma sensu go podtrzymywac postami malo wnoszacymi. Zreszta generalnie watek sie juz wyczerpal.
    Osia watku nie bylo twierdzenie ze nikonem czy innym nieCanonem nie mozna fotografowac fashion.
    Autorowi watku chodzilo o dyskusje "dlaczego w foto fashion Canon jest najczesciej uzywanym systemem"
    I o tym dyskutowalismy.
    To ze ktos z powodzeniem uzywa czegos innego niz canon nie zmienia faktu zawartego w tezie tego watku, ze w fashion to canon jest najbardziej popularny.
    I tym optymistycznym akcentem proponuje zamknac to bicie piany

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów