Witajcie, czy może ktoś z was korzysta z tabletu graficznego?
Czy taki dodatek pomaga w edycji zdjęć?? Na poziomie amatorskim.
Szukaj
Witajcie, czy może ktoś z was korzysta z tabletu graficznego?
Czy taki dodatek pomaga w edycji zdjęć?? Na poziomie amatorskim.
Tak, tylko wacom-y
Zależy co robisz w trakcie edycji zdjęć...
Używam Wacomów od ponad 15 lat i nie wyobrażam pracy bez tabletu.
Obecnie mam bezprzewodowego Intuosa 5 Touch (rozmiar jak zwykle najmniejszy S, do retuszu wstarcza z powodzeniem) i nie mogę się nadziwić że jakimś cudem znowu udało im się to cholerstwo poprawić i jeszcze bardziej podnosi komfort i szybkość pracy. O ile przy wcześniejszym Intuosie 3 używałem jeszcze myszy, o tyle przy piątce mysz już definitywnie zdechła i całkowicie zniknęła z biurka.
Niezmiernie cenię sobie również fakt, że tablety te są niezniszczalne, bezawaryjne, pięknie zaprojektowane i świetnie wykonane. Przez lata używałem ArtPada II, później Graphire, później Intuosa 3 i wszystkie zmieniałem wyłącznie z uwagi na fakt, że pojawiał się nowy, ładniejszy, doskonalszy model.
i jeszcze można Photoshopa Elements 10 przy okazji przygarnąć![]()
...i potem trzasnąć (wspólnie z Sailorem) wyróżnienie na ipie - bez Wacoma pewnie by mi się nie chciało tych zdjęć retuszować:
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Początkowy okres adaptacji do tabletu bywa trudny - potem trudno jest go nie używać.
Jeśli dodatkowo nie jest to Wacom tylko "jakiś" tablet, to jego jakośowatość potrafi skutecznie zniechęcić do posługiwania się tym wynalazkiem.
Tjutjoriali jest całe mnóstwo, np. na stronie Wacoma:
http://www.wacom.com/en/support/software-tutorials
Kupiłem 2 lata temu używanego Bamboo MTE-450A i teraz już myszka przy obróbce zdjęć leży sobie spokojnie z boku. Wydatek był niewielki (o ile dobrze pamiętam 150 pln), a komfort pracy zdecydowanie lepszy![]()
ok dzięki za uspokojenie, ponieważ zamówiłem intuosa 5 touch S i nie byłem pewny mojej decyzji.Tak w ogóle nie bedzie za mały do pracy przy lapku i tv 37"? Na razie czekam aż doleci.
Skontaktuj się z nami