Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Tablet

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Jeszcze pytanie jaki dokładnie model i jaki system operacyjny - ja używam w Mac OS jako zwykły gładzik ...

Domyślnie

Napisał drdln
    Ja bym to pytanie zawęził do korekt GLOBALNYCH. Bo lokalne, wiadomo - lepsza kontrola nad pędzlem, maską. Ale jak to się ma do suwania suwaczkami, jest jakaś różnica w porównaniu do myszki?
    Jeszcze jak robiłem zdjęcia na starym lapku (Celeron 1.4, 1g ram co pisać dalej - staroć)
    Podczas pracy przy LR suwaki chodziły płynniej niż myszka, co bylo dla mnie wielkim zaskoczeniem.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klikacz2 Zobacz posta
    Jakie wątpliwości?
    Czy kupno tabletu ma sens jeśli ktoś używa w przeważającej większości korekt globalnych - powyższy post kolegi biegly odpowiada na to pytanie.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Czy kupno tabletu ma sens jeśli ktoś używa w przeważającej większości korekt globalnych
    Chyba tu sam bedziesz musiał sobie odpowiedziac, czy warto wydać pieniadze?
    W obecnej chwili, nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć myszką
    Łatwość korekcji i wygody, to co przemawia za !

Wielkość tabletu też ma znaczenie, dla tych co nie wiedzą:
    Tablet jest odwzorowaniem twojego ekranu, wiec im mniejszy tym twoje ruchy musza byc bardziej precyzyjne i krótsze.
    Ja posiadam wersje Bamboo medium i uważam że od tej wielkości warto zaczynać przygode.

Oczywiscie kwestia przyzwyczajenia
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Ja ze swojej strony (po zakupie Bamboo z 4 lata temu i potem Intuosa rok temu) mogę tylko polecić tablety. I to Wacomowe. Wygoda pracy jest nieporównywalna. Jak kupowałem Bamboo pierwszego były już na rynku Pentagramy, wtedy jakoś tak się złożyło że za cenę małego Bamboo (powierzchnia mniejsza od obecnych) był Pentagram A4. Pobawiłem się chwilę oboma i wybrałem Wacoma. Nie żałuję ani trochę. Potem kupiłem Intuosa L, ale szczerze mówiąc w zupełności by wystarczyła Mka.

Co do używalności to wszelkie korekty cieni, cery (w portretach), "malowanie" warstw albo masek jest dużo wygodniejsze, szybsze i wygląda bardziej naturalnie.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Domyślnie

Chce kupić sobie w tym tygodniu tablet ponieważ z myszką przy dokładnym retuszu skóry dostaje qrwicy. Cenowo podoba mi się Wacom Pen (bez touch). Ma mniej poziomów nacisku a ja nie rozumiem co to w praktyce oznacza. Zrobię sobie krzywdę oszczędzając? To mój pierwszy tablet, chciałem właściwie coś na spróbowanie.

Domyślnie

krzychun-krzywdy sobie nie zrobisz, ale im czulszy tablet tym dokładniejsza obrobka. Ja pojechałem po cenie bo jakoś nie mogłem sie przekonac do tabletu i kupiłem tablet trust-a. jak na moje skromne potrzeby może być choć i tak go rzadko używam.Przydaje się przy pędzelkach bo nie ma takich przeskoków jak myszka- choć mam regulowaną czułość myszki 4000,3000 i 1000. Jeśli jesteś zdecydowany na tablet i wiesz, że będziesz go używał to kup najlepszy na jaki cię stać. Jeśli jednak chcesz tylko sprobować to wybierz coś taniego tak byś w razie czego nie wiele stracił.
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Domyślnie

Dobra, kupiłem P&T. Mam taki problem - powiedzmy, że mam healing brush, przyciskam i pojawiają mi się ustawienia. Z czego to wynika?

Domyślnie

Problem nieaktualny, namieszałem w ustawieniach.

Po całym dniu z Bambusem stwierdzam, że to rewelacyjna zabawka - zwłaszcza jeśli ktoś pracuje łatką.

Domyślnie

A co powiecie o Wacom Bamboo Pen 3 CTL-470? użytkownikiem jestem raczej amatorskim i to jeszcze niezaawansowanym, więc nie chciałbym wydawać dużo złotóweczek, a mieć wygodę korzystania z tabletu. Reasumując potrzebuję amatorskiego sprzętu za nieduże pieniądze. Jakieś porady?
    D7k /17-55mm 1:2.8 VC/50mm 1,8d /10-20mm 4-5.6/ SB800

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów