Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: Tablet

Domyślnie

Trochę będę polimeryzował z niektórymi twierdzeniami Czornyja, z innymi się w pełni zgadzam. Po kolei.
    Rozmiar: nigdy nie lubiłem dużych tabletów, A4 to już straszna krowa, A3 to istny horror. Tu podobnie jak Marcin, uważam, że do do retuszu mniejszy jest znacznie poręczniejszy.
    Osobiście za ideał uważam nieprodukowany już A5 Wide – w Intousie 4 Wacom idealnie się wstrzelił w moje upodobania – ten rozmiar świetnie się przekłada na dużą panoramę, zapewniając jednocześnie szybki dostęp do każdej krawędzi ekranu i rewelacyjną precyzję, nieużywany robi za zgrabną podkładkę pod klawiaturę. Nie wiem dlaczego przy 5. z tego zrezygnowali, trudno, nie zarobią na mnie, przesiadać się nie zamierzam Jak ktoś by gdzieś trafił używkę – szczerze polecam.
    Miałem przez jakiś czas Bambusa P&T (tego mniejszego, zresztą z tego co widzę większych już nie ma w ofercie) i do zastosowań domowych i większości profesjonalnych moich zdaniem spokojnie wystarcza. Dotyk jest niestety siakiś taki nie do końca dorobiony (nie zawsze łapie za pierwszy razem, czasem dopiero w połowie ruchu palcami, niekiedy pojawiają się opóźnienia, czułość na dotyk też nietaka), ale to niestety kwestia poprzeczki postawionej przez Apple z ich touchpadami w okolicach orbity. Choć jak ostatnio spędziłem trochę czasu z siakimś nowym lapkiem Szajsunga z niby ętelygentnym touchpadem, to działał podobnie jak Wacom.

Tablet używany "do wszystkiego": nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Malowanie pędzlem, pieczątką itp. – jest cudnie, dochodzą możliwości sterowania naciskiem przezroczystością lub rozmiarem (nie zawsze aż tak użyteczne w praktyce jak się*wydaje, wymagaką pewnej praktyki). Suwaki, menusy, drag&dropy – a w życiu. Mysz daje takie połączenie szybkości, precyzji i wygody, któremu tablet nigdy nie podskoczy. Regulacja jakiegoś suwaka z dokładnością 1-2-3 piórkiem zajmuje więcej czasu niż to samo myszą. Ale może circa 15 lat używania tabletów to za mało, żeby osiągnąć odpowiednią maestrię Zresztą miałem okazję poobserwować przy pracy paru masterów tableta, co to twierdzili, że na nim jest "tak szybko jak myszą". No kurcze jednak nie było (a przynajmiej nie tak szybko, jak ja nią macham, może im szło wolniej )

Warto wspomnieć, że tablet średnio sprawdza się przy pracy wielomonitorowej (za którą osobiście i tak nie przepadam). Albo mamy tablet ustawiony do jednego, głównego monitora (a więc żegnajcie paletki na drugim, chyba że tam będziemy sięgać myszą), albo ustawiamy mapowanie na krycie obu i wtedy dostajemy drastycznie zdeformowaną płaszczyznę roboczą (ten sam ruch w pionie i w poziomie powoduje inne przełożenie kursora), albo wreszcie trzeba przełączyć tablet w tryb myszy, przez co tracimi możliwość szybkiego sięgania w skraje ekranu.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Moim wcześniejszym tabletem był Intuos 3 A6 (nie-wide), 3 wide i 4 sobie odpuściłem, natomiast wydawało mi się, że A5 wide ma ten sam obszar roboczy, co wersja M.

Myszę porzuciłem dopiero po 15-u latach, dobił ją nowy Intuos 5 z uwagi na lepszą ergonomię, touch (jeszcze nie Apple, ale znacznie lepszy niż Bambus) i tryb precyzji (nie było go jeszcze w mojej starej trójce). Mając do dyspozycji Inusia M / A5 wide nie podjąłbym się nadążyć za operatorem z myszą, natomiast mając S-kę pozwolę sobie zacytować wyimek z twórczości zespołu Kiss - "better watch out, 'couse I'm a war machine!" Być może na suwakach w ACR/LR i wiązaniu sciech w Ilku potrzebuję jeszcze wyrobienia odruchu posługiwania się trybem precyzji, natomiast w PSuju i Indyku naprawdę nie ma ze mną qv żartów

Z pracą wielomonitorową faktycznie jest kiepsko, niby jest funkcja przeskakiwania, ale to strasznie wybija z rymu. Przydałby się tablet dwumonitorowy - choć osobiście też zrezygnowałem z pracy na dwóch monitorach na rzecz jednej, uczciwej 30-tki...

Domyślnie

skoro jest już temat o tabletach, to może się podłącze..
    Intuos4 s czy Intuos5 s touch? Jakieś istotne różnice przy retuszu?
    Jaką przewagę ma touch?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Moim wcześniejszym tabletem był Intuos 3 A6 (nie-wide), 3 wide i 4 sobie odpuściłem, natomiast wydawało mi się, że A5 wide ma ten sam obszar roboczy, co wersja M.
    Aaaaaaargh, oczywiście się rypnąłem, chodziło mi o Intuosa 3, w 4. już przyjeli AFAIR nazewnictwo S/M/L. Nie, I3 A5W miał właśnie większą powierzchnię roboczą, wg mojej linijki 285x167 (vs 224x140 mmm). Strasznie teraz pędzą z tymi wersjami, przecież całkiem niedawno kupowałem trójki... A nie, fak, to było 6 lat temu...

Mając do dyspozycji Inusia M / A5 wide nie podjąłbym się nadążyć za operatorem z myszą, natomiast mając S-kę pozwolę sobie zacytować wyimek z twórczości zespołu Kiss - "better watch out, 'couse I'm a war machine!" Być może na suwakach w ACR/LR i wiązaniu sciech w Ilku potrzebuję jeszcze wyrobienia odruchu posługiwania się trybem precyzji, natomiast w PSuju i Indyku naprawdę nie ma ze mną qv żartów
    A no chyba, że te wacomowskie sterydy z najnowszej wersji dają aż takiego kopa, nie widziałem, tkwię jak widać zakonserwowany w przedwczorajszej technologii Ale zaciekawiłeś mnie, wypożyczę sobie na testy piąteczkę.

Z pracą wielomonitorową faktycznie jest kiepsko, niby jest funkcja przeskakiwania, ale to strasznie wybija z rymu. Przydałby się tablet dwumonitorowy - choć osobiście też zrezygnowałem z pracy na dwóch monitorach na rzecz jednej, uczciwej 30-tki...
    Zawsze byłem orędownikiem jednej, stosownie obszernej przestrzeni roboczej, 30" dla mnie jest już przyduże (szyja boli), 24" są OK, ale nie powiem ostrzę sobie ząbki na gęstszą 27", może w przyszłym roku jakiś CX...
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Właśnie uruchomiłem intuosa,sprawia wrażenie świetnego urządzenia chociaż trudniej mi nim dzialac niż myszką. Nie umiem zmienić na j. polski wyświetlania informacji. Mi to nie przeszkadza ale córa ma trudności

Domyślnie

....a i moze ktoś wie jak zaprogramować gumkę pisaka na { ctr alt z } czyli cofanie działania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anita-głowacka Zobacz posta
    skoro jest już temat o tabletach, to może się podłącze..
    Intuos4 s czy Intuos5 s touch? Jakieś istotne różnice przy retuszu?
    Jaką przewagę ma touch?
    Touch pozwala korzystać z multigestów - powiększać, przesuwać, obracać, cofać, zapisywać z palca.

Do tego 5-tka ma zdecydowanie poprawioną ergonomię w stosunku do 4-ki.

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Aaaaaaargh, oczywiście się rypnąłem, chodziło mi o Intuosa 3, w 4. już przyjeli AFAIR nazewnictwo S/M/L. Nie, I3 A5W miał właśnie większą powierzchnię roboczą, wg mojej linijki 285x167 (vs 224x140 mmm). Strasznie teraz pędzą z tymi wersjami, przecież całkiem niedawno kupowałem trójki... A nie, fak, to było 6 lat temu...
    Zmierzyłem swoją 3-kę A6 nie-wide i masz rację - na wysokość jest większa od 5-tki S, faktycznie musieli wprowadzając 4-tą generację przysępić na powierzchni. Dla mnie to nawet lepiej, bo wyznaję zasadę że mniejszy tablet sprzyja szybszej pracy.

Cytat Zamieszczone przez Klikacz2 Zobacz posta
    Właśnie uruchomiłem intuosa,sprawia wrażenie świetnego urządzenia chociaż trudniej mi nim dzialac niż myszką. Nie umiem zmienić na j. polski wyświetlania informacji. Mi to nie przeszkadza ale córa ma trudności
    ....a i moze ktoś wie jak zaprogramować gumkę pisaka na { ctr alt z } czyli cofanie działania
    Adaptacja do tabletu trochę potrwa
    Jeśli chodzi o PS, to ZTCW nie da się zaprogramować gumki w ten sposób - można natomiast przydzielić cofnięcie do multigestu trzech/czterech/pięciu palców.

Domyślnie

OK dziękuję to mi się udało juz dużo sprawniej działa, niestety nie potrafię zainstalować go w polskiej wersji ustawień aby zakładki settings były w j.polskim.
    Czy to w ogóle możliwe?? ( windows vista wersja usa), jeśli tak jak to zrobić?
    Może w ogóle powstałby dział tablety. Można wymieniać sie cennymi pomysłami. pewnie wiele osób korzysta. Pozdrawiam wszystkich.

Domyślnie

By nie rozpoczynać nowego wątku zapytam tutaj: Czy ktoś używał Wacoma Inkling? Jakieś wrażeni, impresje?
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    By nie rozpoczynać nowego wątku zapytam tutaj: Czy ktoś używał Wacoma Inkling? Jakieś wrażeni, impresje?
    Pewnie, że używał. Do rysowania ilustracji - super!

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów