Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Raw

Domyślnie Raw

pliki z aparatu po zgraniu do kompa mają wielkość 160X120 natomiast po wrzuceniu np. do programu Picture project wielkość jest prawidłowa mam pytanie czy to jest normalne
    Pytanie drugie exportując Rawa do Tiffa (do formatu A3) można wybrać różne opcje wybrałem bez kompresji czy dobrze

Domyślnie

jeśli zależy Ci na jakości obrazu, to dobrze. tif bez kompresji to zapis prawie bezstratny, jeśli chodzi o jakość obrazu

na czym obrabiasz, przeglądasz rawy? u mnie w Capture One LE wszystko jest ok jeśli chodzi o rozmiar obrazu. może po prostu podgląd masz w takim rozmiarze?
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie Raw

może popełniłem błąd przy zgrywaniu ponieważ zgrałem z aparatu przez usb do folder a nie przez program czy tu może tkwić błąd

Domyślnie

ten mały rozmiar to jest miniaturka w programach, które nie dokońca rozumieją nefa ale widzą, że coś tam jest. Otwórz np. w Irfan View po dodanie NEF do listy obsługiwanych plików - zobaczysz podgląd full size.
    D300 i kilka butelek z denkiem ale bez szyjki...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Daleko od szosy

Domyślnie

Nie jestem pewien czy Cię dobrze zrozumiałem ale rozmiar 160X120 to jest miniaturka do podglądu, a jeśli chodzi o TIFF to generalnie jest to format bezstratny więc wybrałeś dobrze, zresztą używając kompresji LZW też jest bezstratny bo to kompresja bezstratna a nie jak kolega napisał prawie bezstratny. Nie wiem dokładnie jak jest jeśli zapisujemy z kompresją ZIP, ponieważ z niej nigdy nie korzystam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

ja caly czas zgrywam z folderu do folderu, przyzwyczajenie i zadnych nieprawidlowosci nie zauwazylem :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Third Eye Zobacz posta
    Nie wiem dokładnie jak jest jeśli zapisujemy z kompresją ZIP
    ZIP też jest formatem bezstratnej kompresji, inaczej pliki spakowane zipem byłyby co najmniej kłopotliwe do rozpakowania.
    Z tym TIFFem bym nie przesadzał, strasznie pamięciożerny format. Pliki do podglądu lepiej trzymać z JPEGu, do tego trzymać NEFa i wystarczy. Oddawałem do labu zdjęcia w JPEGu i na odbitkach nawet 20x30 cm nie było śladu artefaktów charakterystycznych dla kompresji JPEG.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie RW

w programie Picture Project wszystko jest ok właściwości są prawidłowe czyli wielkość plikó RAW może rzeczywiście jak pisze Third Eye i mziel że jest to miniaturka do podglądu dokładnie tak jest

Domyślnie Raw

chcę robić format A3 więc sądzę że Tiff będzie lepszy od Jpega czy ktoś robił tego typu formaty jeśli tak to może podzieli się swoimi uwagami

Domyślnie

w jakim labie chcesz robć te zdjęcia, bo najczęściej laby nie przyjmują formatu tif, tylko jpg
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów