Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
Wydaje mi się, że jak skalujesz poruszony obraz w dół, to masz gorszą jakość, niż jeśli odrazu robisz mniejsze zdjęcie. Bo jak robisz mniejsze zdjęcie pixele są jakby większe (fizyczne do tego co jest na obrazku) więc łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie bo ruch mniej wpływa na te pixele, natomiast jeśli masz poruszone 36mpix to program będzie łączył rozmyte pixele i pewnie nie zrobi tego tak dobrze, żeby nagle zdjęcie było ostre... Dobrze myślę?
Wrecz przeciwnie. Zdjęcie jestlepsze. Masz mniejsze szumy, a nieostrośc per piksel też się zmniejsza.
Natomiast co do wyliczania skracania czasów teoretyzujesz. Praktyka jest taka, że źle wytłumiono migawkę i lustro, co poprawiono w D810 (zmieniono lagi). Dlatego od biedy D810- styknie, a D800 nie. Zmieniono tez AF-C, podobno w D800 jest nieużywalne (ja nie wiem, nie używam AF-C).
Co do poruszeń - ja by być spokojnym na 85 mm używam 1/250, czasami 1/200, max co schodzę to 1/160. W dłuższych tele to już w ogóle masakra, szkło 200 mm (i to ten super nikkor 200/2) używałem z czasem 1/1000 i było bez róznicy czy miałem VR czy nie.
Odradzam D800 do ślubów - nie nadaje się ze względu na słaby AF-C i na koniecznośc stosowania krótkich czasów.
Jak się uprzesz na D800 to radzę pierw zrób pożyczonym 2 imprezy, bys sie nie wtopił. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz D750 - zapowiada się, że to będzie 3x lepszy do tego celu aparat (lepszy AF-C, mniejsze pliki, więcej fps, lepsze filmy). Jest lepszy i kosztuje tyle samo - dlaczego go nie rozpatrujesz?