Close

Strona 61 z 67 PierwszyPierwszy ... 11515960616263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Powinienem. Tam jest taki sam sens ich umieszczania. naprawdę łądne obrazki dajcie do działu krajobraz. Będą zbierały pochwały. Poważnie to piszę. Są na forum działy zdjęciowe. Nie ma zakazu umieszczania tam zdjęć z NEX, Fuji itp. Można podpisac czym robione by nikon nie zebrał niezasłużonych pochwał.
    Mi zalezy by w tamtych działach sie pojawiały zdjęcia - to kwestia mojego zamiłowania do porządku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Powinienem. Tam jest taki sam sens ich umieszczania. naprawdę łądne obrazki dajcie do działu krajobraz. Będą zbierały pochwały. Poważnie to piszę. Są na forum działy zdjęciowe. Nie ma zakazu umieszczania tam zdjęć z NEX, Fuji itp. Można podpisac czym robione by nikon nie zebrał niezasłużonych pochwał.
    Mi zalezy by w tamtych działach sie pojawiały zdjęcia - to kwestia mojego zamiłowania do porządku.
    Jacku, z całym szacunkiem - nie zgodzę się z Twoją oceną, a Twoje zamiłowanie do porządku w tym wypadku jest sprzeczne z literą regulaminu, cytuję:

*** PRAWA UŻYTKOWNIKÓW FORUM ***

5. Każdy użytkownik forum ma prawo do:

a) umieszczania merytorycznych wpisów oraz zdjęć w poszczególnych działach forum;

Domyślnie

No pewnie ze mozna umieszczac zdjecia w watkach. Gdyby tu robiono cos karalnego to by lecialy kartki.
    Kazdy z nas chce ogladac te ladne obrazki, stad byc moze żal ze ja chce by ich tu nie bylo tylko nikt nie widzi tego ze chce by one byly gdzie indziej!
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    No pewnie ze mozna umieszczac zdjecia w watkach. Gdyby tu robiono cos karalnego to by lecialy kartki.
    Kazdy z nas chce ogladac te ladne obrazki, stad byc moze żal ze ja chce by ich tu nie bylo tylko nikt nie widzi tego ze chce by one byly gdzie indziej!
    Tak, ale one byly juz w krajobrazie i tam zapewne bym na nie nie trafil a tu lepiej "dzwiecza" w kontekscie sprzetu jakim zostaly zrobione. Po za tym, to takie miejsce w ktorym mozna spotkac znajomych i ich prace, w innym przypadku trzeba troche poszukac Tak jak juz napisalem, o 6D powiedziano juz chyba wszystko a zdjecia sa zawsze nowe.
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Tak, ale one byly juz w krajobrazie i tam zapewne bym na nie nie trafil ....
    A to przepraszam, nie wiedziałem ze były. Ale nie wszystkie (jak sądzę), bo ja sie nie odnosiłem do jednej, konkretnej wrzuty zdjęć, ale do całości watku (tego, a nawet innych).

Domyślnie

Wiele osób po prostu z różnych przyczyn nie ma ochoty publikować w galeriach, w wątkach sprzętowych panuje sympatyczniejsza atmosfera i można wrzucać zdjęcia bez spinki. Zabraniając tego procederu po prostu fotograficznie zubożymy forum niczego nie osiągając w zamian (vide fatalny dla naszych łamów przykład AO).

Argument, że te zdjęcia nic nie wnoszą do tematu jest kompletnie bez sensu. W wątkach sprzętowych na dobrą sprawę 99,9% wypowiedzi również*nic nie wnosi do tematu i jest czczym biciem piany, więc idąc tym tokiem rozumowania należało by całkowicie zakazać zakładania tego typu wątków.

Doskonale rozumiem że masz dobre intencje Jacku, sam życzyłbym sobie w galeriach więcej zdjęć fotografów formatu m.in. Maria, Asi Kustry, Adasia Trzcionki, Marcina Stawiarza, Bartka Brudka czy Woytka, których rozwój obserwowałem na łamach naszych forumowych galerii z dziką rozkoszą, w duchu mocno im kibicując. Jestem jednak w stu procentach przekonany, że na siłę nie da się*nikogo do galerii zagonić - łatwo natomiast w ten sposób zniechęcić ciekawych autorów do jakichkolwiek publikacji, z olbrzymią szkodą dla poziomu tego miejsca.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 09-09-2014 o 11:54

Domyślnie

W myśl zasady "jeden obraz wart tysiąca słów" zdjęć także w wątkach sprzętowych powinno być jak najwięcej. Może nie są do końca na temat, ale stanowią miły dla oka przerywnik w paplaninie o sprzęcie. Na pewno lepiej jak są niż gdy ich nie ma. Wolę zdjęcie w wątku o 6D niż tysiąc zapytań typu co po 18-105. Mimo, że nie mam Sonacza ani Fujika to te wątki najlepiej mi się czyta. Jest w nich mnóstwo ciekawych (co nie zawsze znaczy najlepszych i nadających się do działów tematycznych) zdjęć a do tego panuje w nich koleżeńska atmosfera, chęć dzielenia się doświadczeniami i niesienia pomocy. Coś czego ciężko doświadczyć w działach Nikonowskich.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 09-09-2014 o 12:03

Domyślnie

Może tak, może nie. Są argumenty w dwie strony. Np AO pozwolono za duzo, a jak ściągnięcto cugle to się obrazili. Gdyby nie pozwolono na zbyt wiele to by było może mniej luzacko (nie przeczę), ale by trwało do tej pory. A tak popuszczenie cugli w efekcie końcowym zamordowało watek.
    AO to trochę inny temat, tam przecież wyraźnie (moderując) pisaliśmy - nie usuwamy zdjęć.
    OK, nie ciągnę OT, wrzucajcie gdzie chcecie, Polacy ze swoją ułańską fantazją nie bardzo lubią słuchać i trzymać się porządków.
    To co pisałem to był APEL, nie rozkaz.

Edit:
    w tych wątkach o 18-105 już lepiej mieć zdjecia, by było wiadomo jaki jest bokeh, winieta, czy da się i kiedy osiągnąć małą GO itd. W tematach o optyce jest większy sens niż w tematach o body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-09-2014 o 12:05

Domyślnie

No to otrzepmy sie po dyskusji 6D + 135L oczywiscie na F2.

Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Powiedzcie mi czy to ja jestem lewy czy to Canon to shit... Gdy mam ustawiony AF pojedynczy czyli ONE SHOT jak docisnę spust migawki to aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie ustawi ostrości, i to mi jak najbardziej pasuje. Dlaczego jak wybiorę AI SERVO czyli AF ciągły (śledzący) to robi zdjęcia niezależnie od tego czy ostrość jest ustawiona czy nie? Przyprawia mnie to o szewską pasję... Jak do cholery zmienić mu to ustawienie? Przecież podczas repo nie zawsze widzę w wizjerze czy ostrość jest dokładnie tam gdzie chcę czy pół metra bliżej. O ile punkty boczne w 6D jeszcze sobie jakoś radzą z ogólnym ustawianiem ostrości, to podczas śledzenia muszę bardzo uważać kiedy wciskam spust.. Niestety masa zdjęć jest przez to do wywalenia, co jak dla mnie jest nie do przyjęcia :/

Próbuję jakoś przeboleć że joy jest na dole i zmiana punktu ostrości to istna udręka w porównaniu do nikonów, ale tego że aparat strzela fotki bez ustawienia ostrości to już przegięcie.. Przecież to istna loteria :/ Pomóżcie, bo zanim kupię D800 zdążę wywalić ten aparat przez okno...
    ;]

Strona 61 z 67 PierwszyPierwszy ... 11515960616263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów