Close

Strona 12 z 67 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Wiem, że to temat o 6D, ale już abstrahuje od puszki, tylko w temacie bandingu i "nauki poprawnego naświetlania"

http://www.fredmiranda.com/5DIII-D80...led-tests.html

Ten drugi przykład - jest źle naświetlony?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Wiem, że to temat o 6D, ale już abstrahuje od puszki, tylko w temacie bandingu i "nauki poprawnego naświetlania"

http://www.fredmiranda.com/5DIII-D80...led-tests.html

Ten drugi przykład - jest źle naświetlony?
    Jaki by nie był, gdyby tam stała panna młoda i trzeba by jej z tego zrobić ładne zdjęcie do albumu (bo lepszego wśród tych 2 tysięcy z pleneru nie było), to mając nowe puszki, byłoby zdecydowanie łatwiej niz ze starymi

Domyślnie

Stary 5D zrobiłoby to lepiej niż 5d3 z tego co widzę :-/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Stary 5D zrobiłoby to lepiej niż 5d3 z tego co widzę :-/
    Średnio się z tym zgodzę. Zinterpoluj pliki z 12,8 mpx do 36 mpx Ale to bez znaczenia.

Jeszcze w kwestii wyciągania szczegółów z niedoswietlonych zdjęc, przyszla mi refleksja, poparta doświadczeniem z czasów analogowych. Paradoksalnie, trudniej o fajne zdjęcia z wakacji dzisiaj, niż kiedyś. Jeden z moich ulubionych filmów Kodak Gold 100 pozwalał pomylić się w ekspozycji 4EV w dół i 2 EV w górę. Więc zielony prostokacik wystarczył, żeby w labie i tak zrobili poprawną odbitkę. Tak więc pokuszę się o tezę, że duża rozpiętośc tonalna jest tym bardziej niezbędna im słabszymi fotografami jesteśmy.
    Ponownie paradoksalnie, aktualne możliwości aparatów cyfrowych spowodowały, że również nieszkolona małpa jest w stanie zrobić bardzo dobre zdjęcie.
    Oczywiście, zaraz rozlegną się głosy, że to, że tamto...

A linkniete przez kolegę Patryka porównanie jest tyle sensowne, co metoda interpolowania plików o 50% w górę i wymagania, by znalazło się tam o 50% więcej szczegółów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Średnio się z tym zgodzę. Zinterpoluj pliki z 12,8 mpx do 36 mpx Ale to bez znaczenia.
    Porównywałem 5d3 z 5d1, nie do D800 który dokonuje na obydwu (właściwie to na wszystkich Canonach) "Fatality".

Jeszcze w kwestii wyciągania szczegółów z niedoswietlonych zdjęc, przyszla mi refleksja, poparta doświadczeniem z czasów analogowych. Paradoksalnie, trudniej o fajne zdjęcia z wakacji dzisiaj, niż kiedyś
    Patrząc globalnie na wszystkie-wszystkie zdjęcia - coś w tym jest.

Tak więc pokuszę się o tezę, że duża rozpiętośc tonalna jest tym bardziej niezbędna im słabszymi fotografami jesteśmy.
    Niektórzy potrzebują tego aby ratować a inni chcą kombinować. Chyba można się zgodzić co do tego, że lepiej jest mieć niż nie mieć?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 04-01-2013 o 16:49

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

http://img805.imageshack.us/img805/4904/78897498.jpg

Nastepny w moich rekach, zaraz ide sie bawic ale bede mial go tylko do poniedzialku bo potem jedzie do Niemiec.

Z tego co widze, to sa 3 wersje na rynku swiatowym:
    1. golas (nie wiem gdzie takie daja, ale gdzies musza skoro jest w angielskim manualu)
    2. uajfaj only (Kitaj, itp)
    3. uajfaj+gps (Europa, itp)

Jak ktos bedzie za granica chcial kupowac to sie przyjrzyjcie za co placicie, zeby potem nie bylo placzu ze gps albo uajfaj nie dzialaja

Ciekawi mnie tylko czy kastrowali hardware czy poblokowali softwarem, bo skoro moga robic duze apgrejdy w 5dmkIII tylko firmware to stawiam na ta druga opcje
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 05-01-2013 o 06:05

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Kolejnych kilka chwil spedzonych z 6D upewnia mnie, ze to kawalek fajnej puszki. AF daje rade nawet na bocznych, dzisiaj przypialem 100/2.8 Macro i zapiernicza jak zly. Nie mam problemu ze zbyt miekkim spustem, wiadomo ze moglby byc twardszy bo pierwszy krok troszke jakby gumiaty ale jest ok (dla mnie). Dalej przeraza mnie dzwiek migawki Co do filmow - zrobilem tylko dwa krotkie ujecia, zeby sprawdzic rolling shutter - niestety jest i to dosc spory, ale moze za mocno machalem aparatem nie bede wrzucal do neta bo nie mam miejsca juz nigdzie Obrazek jest tak samo dobry jak w pierwszej puszce, ktora mialem w rekach wysokie iso zaskakujaco dobre. Obsluga samego aparatu (mimo braku polowy guzikow) jest prosta, jako wieloletni uzytkownik Nikonow nie mialem najmniejszego problemu, zeby po 5min obslugiwac aparat tak jakbym mial go min. od pol roku. Odnosze wrazenie, ze AWB jest odrobinke gorszy niz w poprzednich puszkach, ale moze to tylko zasluga kitajskiego oswietlenia, a to jest z pupy x milion.

O, i tyle Nie chce kumplowi nabijac pustych klatek wiec wiecej obrazkow testowych nie bedzie bo to co dalem ostatnio powinno wystarczyc do oceny obrazka

EDIT: Zaraz zrobie update firmware bo widze, ze jest stary ale pewnie nic oprocz uploadu na YT sie nie poprawi
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 05-01-2013 o 08:40

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Male porownanie:

Zawodnicy:
    http://imageshack.us/a/img41/6654/porownanieu.jpg

Rezultaty:
    http://speedyshare.com/AnzjW/porownanie.jpg

Na gorze 100-25600 C6D 20mpx
    Na srodku 200-25600 D3s 12mpx
    Na dole 100-25600 C6D @~12mpx

CR2 vs NEF, default ACR 7.3. Oba aparaty na Av/A, AWB. Jedyna roznica to chyba ustawienia Sharpen w obu aparatach, ale nie pamietam wartosci bo C juz spakowany, a N w domu zostal (siedze w pracy w niedziele argh!). JPG 90mb wiec moze chwile zajac
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 06-01-2013 o 07:56

Domyślnie

mam kłopocik z otworzeniem
    jakies wnioski...?
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Wnioski sa takie, ze jezeli chodzi o 6D to jest swietnie! D3s oczywiscie wygrywa to porownanie, ale to inna klasa cenowa i polkowa. Profesjonalny sprzet vs amatorska puszka, najtanszy FF w C. Wszystko, wlacznie z ISO25600 jest uzywalne, a do 12800 nawet bardzo. Bardzo dobrze trzyma szczegoly, kolor tez jest ok (chociaz na tych obrazkach moze tego nie widac, ale mam pare strzalow z powrotu do domu i tam jest git).

Mysle, ze D700 aktualnie dostaje w tylek na wysokich iso (oczywiscie wiadomo, ze D700 ma juz tysiac lat i trzeba brac to pod uwage) wiec jezeli ktos ma Canona i chce taniego DOBREGO FF to 6d na pewno bedzie swietnym wyborem (jezeli chodzi o nowe aparaty).
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 07-01-2013 o 03:24

Strona 12 z 67 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów