Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Reklamacja opon ...

Gwarancja na opony to pic na wodę !!!

Opona Continental Premium Contact 2 kupiona na wiosnę 2012 (data produkcji 11.2011), przejechałem na niej max 5 tys. km (stan zużycia możecie zobaczyć na jednym ze zdjęć). Pękła w 5 miejscach przy prędkości ok 100 km/h. Przed wyjazdem na wakacje (zresztą jak przed każdym wyjazdem) pojechałem sprawdzić ciśnienie do wulkanizatora. Wszystko było ok. Na "czole" opony nie ma żadnych uszkodzeń, pęknięć itp. Auto zatrzymałem od razu po zdarzeniu (na szczęście !).

Wysłałem reklamację do sprzedawcy (chociaż Pan w zakładzie wulkanizacyjnym oceniał szanse na pozytywne załatwienie sprawy na 1% -"normalne" tłumaczenie sprzedawcy/producenta - niewłaściwa eksploatacja).

Odpowiedź jaką dostałem:

"Witam,

Z przykrością informujemy, że Państwa reklamacja została rozpatrzona negatywnie. Stwierdzono spaloną warstwę butylową wewnątrz opony oraz pęknięcia ściany bocznej w wyniku jazdy z zaniżonym ciśnieniem a następnie bez ciśnienia, typ uszkodzenia ma charakter eksploatacyjny. W badanych oponach nie wykryto wad fabrycznych ani materiałowych.

Proszę o informację co mamy zrobić z reklamowanym towarem? Oponę możemy odesłać na wskazany adres (na koszt odbiorcy) lub bezpłatnie przekazać do utylizacji. Na decyzję czekamy 14 dni, po tym terminie towar zostanie zezłomowany."

Sentencja jest bzudrą i bezsensownym klepaniem !

Oczywiście, że ta warstwa się spaliła przy jeździe bez powietrza, bo przecież pękła opona i tego powietrza juz w niej nie było. Ciśnienie w oponie było ok, a bez ciśnienia jechałem przez moment bo przecież nie było w nim powietrza (a dokładnie gazu, bo nim było pompowane koło/koła).

Naczytałem się juz podobnych historii na rożnych forach - tłumaczenie sprzedawcy/producenta - czytaj wyżej!

Miał już ktoś z Was do czynienia z reklamacja opon ?

http://www.facebook.com/media/set/?s...5294105&type=1
    Równi i równiejsi!

Domyślnie

bardzo dziwnie wyglada to obtarcie na calym boku opony. Wyglada to tak jakbys faktycznie jechal kawal drogi na kapciu. swoja droga te pionowe pekniecia sa jeszcze dziwniejsze.... one na pewno niepowstały na wskutek zbyt niskiego cisnienia lecz na wskutek wady tej opony.... takie jest moje zdanie
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

A niechbym nawet 5 km przejechał na takim kapciu, nie miałoby to żadnego wpływu na pęknięcie opony ... dlaczego, to raczej pisać nie muszę.
    Równi i równiejsi!

Domyślnie

Odezwali sie do mnie z TVN Turbo w sprawie tych opon, może cos ruszy ...
    Równi i równiejsi!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Pisałeś do Continentala? Czy tylko do dystrybutora? Czasem email bezpośrednio do firmy pomaga.
    Rudym ludziom nie można ufać, rudzi to krętacze.
    A, łysemu też nie można ufać, bo może być rudy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    Pisałeś do Continentala? Czy tylko do dystrybutora? Czasem email bezpośrednio do firmy pomaga.
    Pisałem, bez odpowiedzi
    Równi i równiejsi!

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Na FB mają ładny profil, jak im napiszesz parę zdań od serca to może zareagują...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Na FB mają ładny profil, jak im napiszesz parę zdań od serca to może zareagują...
    Racja, napisałem.
    Równi i równiejsi!

Uprawnienia umieszczania postów