Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie D800 i potwierdzenie ostrości przy filmowaniu

Mam pytanko do użytkowników d800. Jak jest z AF-em podczas kręcenia video? Ja dotąd kręciłem a77 i powiem, że rozwiązania tam zastosowane zaskakują pozytywnie. Po zakupie d800 podczas nagrywania z włączonym LV AF szaleje na każdym słoiku (35/1.8, 85/1.4D, 14-24/2.8, 70-200/VRI). Wiem, że zabawą jest filmowanie na manualu, ale czasami AF się przydaje. Może ktoś podpowie mi czy gdzieś można ustawić zdecydowanie wolniejszy AF, żeby nie fiksował o ile to jest możliwe...
    I ogólnie na LV też macie takie szaleństwa AF-a? Czy to na video czy foto.
    Aaaaa i jeszcze jedno, czy można jakoś włączyć potwierdzenie ostrości podczas kręcenia na manualu? Już nie mówię o peakingu, ale chociaż jakaś kropka
    Sorki, że dupeczkę zawracam, nie wynika to z lenistwa, szukałem, szperałem i tych info nie znalazłem.

Pozdrawiam serdecznie
    Paweł

Domyślnie

Niestety na LV D800 korzysta z contrast detection i jest woooolno. AF jezdzi przod i tyl i ... po chwili jest focus. Normalnie AF dziala w oparciu o phase detection, dlatego jest szybciej.
    O kropeczce nic nie wiem. Przydalaby sie, ale pewnie jej nie ma.

Pozdrawiam,

Domyślnie

Jeszcze z dwie dobre "epoki" miną, nim tryb filmowania i AF bedzie zadawalający 2 epoki czyli..."d900" i "d1k" Oczywiście mowa o autofocusie.

Domyślnie

wystarczyły by rozwiązania typu Magic Lantern z Canona, Nikon1 ładnie też to rozwiązli i szybko tam śmiga AF, ale nie wiem jak wygląda z przypiętymi szkłami przez przejściówkę...
    _____
    D90 | D500

Domyślnie

ok.Wielkie dzięki za info. Tego się bałem ale na szczęście mam dobry wzrok i manualne ostrzenie daje radę

Domyślnie

Do filmowania używam Panasa GH2 ze szkłem 14-140 AF przy odrobinie wprawy i unikaniu przeostrzania działa prawie jak w kamerach, ja nim robię normalne materiały newsowe. Jeśli światła jest dość (to ciemne szkło) to komfort pracy jest bardzo przyzwoity. Panas sobie więc poradził z Af-em w czasie filmowania....

Domyślnie

Ja mam tez canona 600D, i musze przyznac, ze D800 ostrzy w w LV duuuuuuzo lepiej i szybciej. Mysle, ze jest to raczej kwestia jednej "generacji" i bedziemy mieli cos, z czym mozna pracowac. Poki co jednak polecam lupe na wizjer. Ogromnie sie przydaje przy filmowaniu.
    D800, Tamron 28-75,N17-35 f/2.8, N35 f/2, N50 f1.8G, N85 f/1.8, N80-200 f/2.8, i kilka lampek
    w drugim systemie 600D + kit i przejsciowka Nikon - EOS, Samyang 8mm

Domyślnie

Pasikonikiem robiłem i faktycznie to piękny sprzęt do wideo. Czysta zabawa. Podobnie jak a77, którym miałem przyjemność filmować pół roku (oczywiście nie bez przerwy ). A77 ma półprzepuszczalne lustro co powoduje, że nie ma żadnych ograniczeń związanych z filmowaniem przy LV. Dodatkowo świetnie rozwiązana jest kwestia manualnego ostrzenia poprzez zastosowanie funkcji „peaking”, powodującej podświetlenie na wyświetlaczu ostrych partii zdjęcia.

Uprawnienia umieszczania postów