Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Warszawa nocą

Domyślnie Warszawa nocą

Witam,

i proszę o ocenę.

1.

2.

3.

Pozdrawiam
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Domyślnie

Cześć, nie będę oceniał Twoich zdjęć, bo Cię nie znam, ale mogę napisać co ja bym o nich myślał, gdybym je zrobił:
    1) Kuleje kompozycja. Od razu to widać wielki budynek po lewej ciągnie całość w lewą stronę, podkreśla to jeszcze krzywizna związana z perspektywą i przestrzeń ciemnego nieba nad nim. Nie mam nic do kompozycji asymetrycznych, ale gdybym powiesił je na ścianie, bałbym się, że nie uda mi się wypoziomować ramki...
    2) O wiele ciekawsze - zastanawiam się, czy kolor nie wniósłby do tego zdjęcia takiego wielkomiejskiego sznytu? Jakie byłoby niebo? Cóż - pewnie w kolorze to zdjęcie wyglądałoby jak tysiące innych z wielkich miast. Więc pewnie tak jest lepiej.
    Czego mi w nim brakuje? Jakiegoś śladu ludzi, może jakiegoś pierwszego planu? Jakiegoś marudera gramolącego się z taksówki, który wyglądałby przy taksówce jak smuga jakiegoś ducha? Tak - szukałbym chyba czegoś takiego, ale to o wiele trudniejsze. Co myślisz?
    3) Za dużo grzybów w barszczu. Na zdjęciu jest bałagan, ponadto ten budynek obok Pałacu Kultury (od razu widać, że nie jestem z Warszawy jakby rozpadał się od góry na boki... Prostowałeś perspektywę?

Ogólnie zdjęcia miło się ogląda, wydaje mi się, że to o czym powinieneś częściej myśleć to kompozycja i rola nieba na zdjęciu - zwłaszcza zasadność takich jednolitych plam w odniesieniu do bogactwa tego co poniżej.
    Zastanów się może nad detalem? Może takie nocne zdjęcia ograniczone do jakiegoś fragmentu byłyby bardziej wciągające?

Sam nie wiem - to moje opinie - chciałbym, żeby te uwagi były konstruktywne - mam nadzieję, że o to Ci chodziło?

Pozdrawiam,
    Tomek
    Nieliczne: Flickr Znacznie więcej: Google+ Profil: FaceBook

Domyślnie

Dziękuję za wypowiedź.
    1. O taką kompozycję właśnie mi chodziło. Zamknięty kadr z dwóch stron a w środku przestrzeń.
    2. Fakt brakuje ludzi na pierwszym planie. Potrenuję.
    3. Tak prostowałem perspektywę. Niestety 12-24 strasznie krzywi. Kościół na Placu Grzybowskim jest w remoncie takie wrażenie robi sam z siebie, że się rozpada.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Uprawnienia umieszczania postów