Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie osprzet dla dslr video

Hi,

Badzo prosze dosiwdczonych kolegow o pomoc w skompletowaniu osprzetu do krecenia video. Mam d800 + 17-35, 35, 50, 85 wiec od strony szklarni nic na razie nie potrzbuje.

Chce teraz dokupic:
    - glowice olejowa
    - tripod
    - monopod
    - slider (opcja montowania na tripodzie byla by mile widziana)
    - zewnartzny mikrofon

Z yt widze ze dosc sporo ludzi uzywa systemy folow focus i zewnatrzny screen. Wiec moze i tym warto pomyslec.
    NIestety jest za duzo opcji gdy prbuje googlowac ten temat

Domyślnie

Filmowanie lustrzankami stwarza wiele problemów, ale pomimo tego staje się coraz bardziej powszechne. Są całe strony w sieci temu poświęcone - poszperaj, a na pewno dużo się z nich dowiesz. Na naszym forum też niektórzy mają w tym już spore doświadczenie i mam nadzieję, że Ci pomogą.

Zwykły amator kostek z D300s może dorzucić z własnego, małego doświadczenia tyle: w pierwszej kolejności radzę zadbać o mikrofon zewnętrzny lub inne źródło do nagrywania niż ten wbudowany w korpus. Zależy oczywiście co tam najczęściej będziesz filmował. W moim wypadku bardzo dobrze spisuje się w tej roli kierunkowy mikrofon firmy Rode. Pierwotnie chciałem w wersji stereofonicznej, ale panowie ze sklepu muzycznego skutecznie wytłumaczyli mi, że w moim wypadku nie za bardzo go potrzebuję i dlatego kupiłem w wersji monofonicznej ( 2x tańszej ).

Zewnętrzny monitorek w wielu wypadkach też bardzo pomaga. Nie chodzi tylko o brak uchylnego ekranu LCD w D800, ale także często sie przecież tak składa, że światło słoneczne pada na oświetloną scenę od tyłu aparatu i niewiele wówczas na podglądzie widać. Ponadto taki monitorek jest większy i łatwiej jest kontrolować filmowany kadr, a zwłaszcza ostrość. Oczywiście - o ile Cię stać - najlepszy będzie taki, który da obraz przez HDMI. Są to jednak drogie sprawy ( zdaje się minimum ~2000zł ). Osobiście wykorzystuję telewizorek Overmax podpięty zwyczajnie przez AV. Dużo tańsze rozwiązanie, aczkolwiek przez HDMI uzyskasz znacznie lepszej jakości obraz. Gdyby taki Ci wystarczał, to polecam - ma swój wbudowany akumulatorek ( pracuje to jakieś 40 minutek po naładowaniu ).

Głowica olejowa zapewni bardzo fajną stabilność i płynność ruchu, ale to również spory wydatek w połączeniu ze statywem pod nią. Biorąc pod uwagę twoje obiektywy, zastawiam się czy na pewno Ci potrzebna.. Może jakiś lżejszy "pseudo-wideo statyw z marketu" w zupełnosci Ci starczy. W każdym razie, sam używam Manfrotki 055 i głowicy olejowej 701HDV. Podczas fotografowania wolę głowicę kulową, ale do filmowania, olejowa dużo lepsza. Najczęściej filmuję w terenie ( lesie itp. ) i główny problem to prawidłowe wypoziomowanie zestawu. Staram sobie z tym radzić regulując odrębnie kąt pochylenia nóg statywu lub po prostu ustawiając go w nieco innym miejscu..

Na koniec radzę dobrze przemyśleć każdy zakup - tych dodatków do filmowania lustrzankami jest tyle, że głowa ci może napuchnąć. Weź tylko to co naprawdę wykorzystasz. Nie dajmy sie zwariować...

Domyślnie

Zacząłbym od Glidecama HD 2000 + zewnętrznego monitorka 7 + cyfrowego rejestratora zoom h4n + viewfinder
    Viewfinder żebyś widział czy jest ostro tak jak chcesz, a glidecam żeby ustabilizować obraz - od tego zacząłbym w pierwszej kolejności.
    Wbrew pozorom filmowanie lustrzanką to nie tania zabawa
    Ostatnio edytowane przez rafal1980 ; 13-09-2012 o 23:59

Domyślnie

hej.

dzieki za odpowiedzi. Po googlowalem wiecej i zdecydowalem ze na poczatek kupie:

- zewnetrzy mikrofon- z tego co widze RODE chyba bedzie nejlepszym rozwiazaniem ?
    - glowice (mozecie cos polecic w tym temacie?):
    ten

http://www.amazon.co.uk/Manfrotto-Pr...7574892&sr=8-6
    http://www.amazon.co.uk/Manfrotto-50...574892&sr=8-10

- slider. moze cos w tym gatunku?:
    http://www.amazon.co.uk/KONOVA-Camer...7575224&sr=8-7

Bardzo prosze o konkretne sprawdzone modele. NIe chce na razie glidcama i podobnych. Co do budzetu to nie mam okreslonego ale po cenach widze ze tanio nie bedzie

Domyślnie

videodslr.pl - forum poświęcone w pełni filmowaniu lustrzankami

Domyślnie

Zawsze można kupić taniej, np. Velbon CX-686 - mam i sobie cenię. Zamiast viewfindera czy ekranu od biedy można kupić sam "daszek" nad wyświetlacz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kostek-brasil Zobacz posta
    Oczywiście - o ile Cię stać - najlepszy będzie taki, który da obraz przez HDMI. Są to jednak drogie sprawy ( zdaje się minimum ~2000zł ).
    Za około tysiąc złotych spokojnie można kupić monitor podłączany po hdmi. Używane poniżej tysiaka

Domyślnie

O ile nie zamierzasz wzbogacić w przyszłości swojego zestawu o jakiś większy i cięższy obiektyw typu 400/2.8, 500/4 itp. to zamiast HDV501 w zupełności starczy Ci tańsza i lżejsza głowica HDV701. U mnie bez problemów dźwiga około 3-3,5kg. Generalnie głowice i statywy manfrotek są wykonane bardzo solidnie. Ponadto taki statyw może w razie czego pomóc przy samoobronie. Polecam.

Domyślnie

Radzę kupić głowicę jak najlepszą - wszelkie półśrodki zemszczą się po jakimś czasie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów