Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie BF/FF 35mm - "test"

Witam wszystkich,
    od dłuższego czasu jestem posiadaczem w/w obiektywu i D90. Śledząc ostatnimi czasami forum, bardziej uważniej i wnikliwiej zauważyłem, że wiele osób ma problem z BF/FF na 35mm w połączeniu z D90. Chciałem sam się przekonać czy ten problem dotyczy również mnie. Postanowiłem więc wykonać "test". W skrócie body na statywie, kąt ok 45st, f/1.8 odległość ok 30/40cm, ustawienia AF w body to AF-S na punkt centralny. Czy Szanowni Forumowicze moglibyście mi pomóc zweryfikować moje obawy, czy również mam problem z BF/FF, czy poprawnie przeprowadziłem owy zabieg?

Dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam Michał

1/ [/IMG]

2/ [/IMG]
    D90 N18-135mm N35mm SB-600

Domyślnie

powiem Ci tak ja też mam 35 ale już w serwisie czeka na kalibrację
    po twoim teście ciężko mi coś powiedzieć, bo nie wiem na jaki punkt tej kartki ustawiałeś ostrość.
    Ja na swojej nie robiłem testów kartkowych tylko podpiąłem do puszki poszedłem robić zdjęcia,
    tam się wszystko okazało na 100 zdjęć 100 z ff i to tak wielkim,
    że nawet niema możliwości się pomylić i stwierdzić że mi ręka zadrżała
    " Magia fotografii to, oprócz światła przede wszystkim kulminacja momentu." — Janusz Leon Wiśniewski
    http://piotrfoto.wordpress.com/

Domyślnie

A tak, zapomniałem o najważniejszym, a więc punkt na który ostrzyłem to słowo "z otwarciem" w wierszu "lub rozpadowi z OTWARCIEM pierścienia".

Domyślnie

dla mnie to jest ok ale tak jak mówię najlepiej podpiąć do puszki i wyjść robić zdjęcia to jest dopiero test który pokaże dokładnie
    ja jak ( np: zrobiłem córce siedzącej na końcu ławki zdjęcia z 15 szt w różnych ustawieniach, tak z około 3/4m celując ostrością w oczy
    to miałem ostrość na początku ławki tak jakieś 70/90cm przed nią)
    " Magia fotografii to, oprócz światła przede wszystkim kulminacja momentu." — Janusz Leon Wiśniewski
    http://piotrfoto.wordpress.com/

Domyślnie

Dziękuje za Twoją opinie Może ktoś jeszcze mógłbym się wypowiedzieć, jeżeli to nie byłby problem...

Domyślnie

Sam serwis Nikona ma tablicę AF do ustawiania ostrości - jest ona bardzo kontrastowa. Nie ma tam mowy o żadnym kącie 45 stopni - to jest dla nas tylko ułatwienie, bo aparat ostrzy i tak na płaszczyzny prostopadłe. Mogłeś dac zdjęcia z kwadracikiem ostrzenia.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majestickrk Zobacz posta
    A tak, zapomniałem o najważniejszym, a więc punkt na który ostrzyłem to słowo "z otwarciem" w wierszu "lub rozpadowi z OTWARCIEM pierścienia".
    No to widać że AF trafił, bo zdanie jest ostre, musiałeś aż z tego powodu wątek na forum zakładać? Ja u siebie na szkłach 1.8 i 1.4 dałem korektę +2, bo lubię mieć więcej GO za punktem ostrości niż przed.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Uważam, że kto pyta nie błądzi...Nie jestem żadnym profesjonalistą więc dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy test z prośbą o opinię znawców tematu. Jeżeli Cię to razi Guciol, to nie musisz zabierać głosu.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Z takiego testu nic nie wywnioskujesz. Za dużo punktów w obszarze punktu AF i nie jesteś w stanie dokładnie określić, w którym miejscu jest ustawiana ostrość.
    1)
    Zrób test na kartce, gdzie w okolicy obszaru AF nie będzie nic poza jedną linią tekstu i nic dodatkowego. Dodatkowo papier najlepiej gładki niebłyszczący (mi AF w D7000 łapie nawet fakturę papieru) i oświetlenie dzienne. Przy świetle żarowym dość często pojawia się niewielki BF przy minimalnych odległościach ostrzenia.
    2)
    Poza testem na małych odległościach zrób testy na większych (ok 1,5-2m, 5m i 10m). Ponieważ przy minimalnych odległościach ostrzenia AF może nie być dokładny.

Domyślnie

Dziękuje za rzeczową opinie i pomoc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów