Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Koszyk AA do grip D300 pytanie.

Zastanawia mnie, czy jeżeli w koszyk wsadzę 8x AA eneloop 2000mAh(min.1900) to mam akumulator o pojemności 8000mAh ?w stosunku do fabrycznej baterii 1700mAh ?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Nie będziesz miał pojemności 8000 mAh ponieważ akumulatorki AA w koszyku będą połączone szeregowo aby zwiększyć napięcie, w przypadku ośmiu sztuk napięcie wzrośnie do około 9,6 V, natężenie pozostanie bez zmian.
    Równoległe łączenie powoduje wzrost pojemności, natomiast napięcie pozostaje bez zmian.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

No okej, więc jaka pojemność uzyskam ? 4000MAh czy 2000mAh ? bo teoretycznie 8x2000 mamy 16000mAh.
    Ostatnio edytowane przez TomaSzSz ; 11-09-2012 o 10:55

Domyślnie

teoretycznie to mi sie nie chce liczyć
    a praktycznie to dokładnie takim zestawem robie kilka tysięcy zdjęć bez ładowania
    więc nie wnikam
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    teoretycznie to mi sie nie chce liczyć
    co chcesz liczyć, kolega napisał że pojemność się nie zwiększa?!

2000mAH

Domyślnie

Już załapałem ;]

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    co chcesz liczyć, kolega napisał że pojemność się nie zwiększa?!

2000mAH
    Jeśli wszystkie osiem akumulatorów AA w koszyku są połączone szeregowo, to otrzymujesz jeden akumulator o pojemności 2000mAh i napięciu 9,6V, świeżo naładowane akumulatory będą mieć napięcie nieco wyższe około 11V.
    Ale na takim zestawie powinieneś zrobić znacznie więcej zdjęć niż na oryginalnym akumulatorze o pojemności 1700mAh, chociaż pojemność będzie większa tylko o 300mAh.
    Pojedyncze ogniwo w postaci akumulatora AA gabarytowo jest znacznie większe o pojedynczego ogniwa w oryginalnym akumulatorze, i jest w stanie zgromadzić więcej energii.
    Można kupić zamiennik akumulatora o pojemności dwukrotnie większej o oryginału, ale to pic na wodę, papier wszystko przyjmie ale nie jest możliwe wyprodukowanie takiego akumulatora ponieważ określone gabaryty ograniczają pojemność.
    Wraz ze wzrostem pojemności wzrasta wielkość fizyczna akumulatora.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Napięcie nominalne akumulatora * pojemność w Ah = pojemność w Wh

tylko tak można to porównywać

mam nadzieję, że niczego nie pokasztaniłem, bom zasmarkany i z przegrzaną czachą ;s
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrystianBaranowski Zobacz posta
    Napięcie nominalne akumulatora * pojemność w Ah = pojemność w Wh
    tylko tak można to porównywać
    mam nadzieję, że niczego nie pokasztaniłem, bom zasmarkany i z przegrzaną czachą ;s
    W teorii tak. W praktyce nie, ponieważ ważniejsze od pojemności jest wydajność prądowa. W skrócie - ile dany aku może dać prądu (A) przy danym napięciu (V).

przykład 2:
    EN-EL15 - 7V, 1900 mAh = 13,3 Wh (z D7000, nie pamiętam jaki jest w D300, ale słabszy)
    8x AA - 1.2V, 2000 mAh = 19,2 Wh - czyli 8 AA aku w gripie powinno dłużej wytrzymywać niż oryginalny, a trzymają krócej ..

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Pojedyncze ogniwo w postaci akumulatora AA gabarytowo jest znacznie większe o pojedynczego ogniwa w oryginalnym akumulatorze, i jest w stanie zgromadzić więcej energii.
    1) Oryginalny aku to Li-ion ma jedno lub dwa ogniwa - nie można tego porównywać z NiMH...
    2) Zdolność magazynowania energii w aku Li-ion jest kilkakrotnie większa niż w NiMH.
    3) Wydajność prądowa ogniw Li-ion jest znacznie większa niż NiMH.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 04-10-2012 o 16:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    W teorii tak. W praktyce nie, ponieważ ważniejsze od pojemności jest wydajność prądowa. W skrócie - ile dany aku może dać prądu (A) przy danym napięciu (V).

przykład 2:
    EN-EL15 - 7V, 1900 mAh = 13,3 Wh (z D7000, nie pamiętam jaki jest w D300, ale słabszy)
    8x AA - 1.2V, 2000 mAh = 19,2 Wh - czyli 8 AA aku w gripie powinno dłużej wytrzymywać niż oryginalny, a trzymają krócej ..(...)
    Aparat to nie wiertarka Prądy rzędu 1C nie są raczej w aparatach osiągane, więc wydajność prądową możesz brać pod uwagę tylko w przypadku ogniw ze znaczną rezystancją wewnętrzną - leżaki lub po prostu w zauważalnym stopniu zużyte. Wtedy się to odczuje, fakt.

Co do 7V w EN-EL15: wątpię, że siedzi tam jakaś dziwna chemia dedykowana do raptem jednego czy też kilku typów aku w skali wszystkich standardowych aku 3,6/3,7V (na ogniwo)
    Więc w praktyce pewnie nikon wydłuża żywotność tego akumulatora ładując go na 80-90% pojemności i deklarując niższe napięcie. A aku ten może ma te 1900 dopiero przy ładowaniu do 4,2V jak to się ma w przypadku aku 3,7V ładowanego do pełna

edit: chociaż z tym 1C może podchodzić w niektórych sytuacjach (serie lub HD), ale to wciąż mało
    Ostatnio edytowane przez KrystianBaranowski ; 07-10-2012 o 23:11
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Uprawnienia umieszczania postów