A już myślałem, że RX1 zastąpi mojego D700...![]()
Szukaj
A już myślałem, że RX1 zastąpi mojego D700...![]()
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
ale co w nim jest nie tak bo nie widze
Road to Manila
Matryce mają filtr RGB, więc naturalnie szum powstaje w kanałach R,G,B po równo (w uproszczeniu.bo zależny jaki układ pikseli użyty). Aby szum nie był kolorowy musiałoby to być coś w stylu HSL/HSV
Szum niekolorowy, imitujący taki 'analogowy' powstaje poprzez obrabianie tego sygnału z R/G/B właśnie pod względem HSL/V. Zdjęcia z czystego sygnału na wyższych czułościach byłyby kolorowym syfem. Fajnie to widać gdy porównuje się aparaty z tymi samym matrycami i lepszym/gorszym oprogramowaniem.
Wcześniej napisałeś że szum kolorowy jest oznaką grzebania w RAW (ale niby mniejszego),to to jest dla mnie niezrozumiałe i to chciałbym abyś uzasadnił.
Co do różnic w aparatach z tymi samymi matrycami.... matryce posiadają różne sposoby odczytu i nie każda implementacja zwłaszcza z matrycą która ma ADC off-chip musi szumieć tak samo...
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 28-02-2013 o 14:23
a juz mialem powiedziec ze patrzac po miniaturkach fajnie sie ten aparat prezentuje bo ma zeissowski pazur
w przeciwienstwe do zdjec testowych kazdego C czy N ktore wszystkie wygladaja rownie bezplciowo
ale jak widac nie kazdemu Rawa Blues przypada do gustu
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 02-03-2013 o 20:49 Powód: orto. ("miniatorkach")
Road to Manila
Skontaktuj się z nami