Temat przysnął trochę... Po zdjęciach widać, że to zacny aparat.
Wrzucajcie foty i opinie.
Swoją drogą ciekawym jak jest rynkowa wartość używanego RX1(R). Na alledrogo wisi jedna sztuka z dodatkami od 5,5 tys. licytacja i nie ma chętnych...
Szukaj
Temat przysnął trochę... Po zdjęciach widać, że to zacny aparat.
Wrzucajcie foty i opinie.
Swoją drogą ciekawym jak jest rynkowa wartość używanego RX1(R). Na alledrogo wisi jedna sztuka z dodatkami od 5,5 tys. licytacja i nie ma chętnych...
Za Optyczne:
http://www.optyczne.pl/8686-news-Pet..._Sony_RX1.html
Petycja o aktualizację firmware dla RX1(R).
Ten na allegro to RX1
Ciągle mi ten RX1 chodzi po głowie. Może ktoś wrzuci jeszcze jakieś zdjęcia?
Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 22-09-2015 o 22:05
Podoba mi się kolorystyka. A jak w zdjęciach portretowych? Poprawnie oddaje tonację skóry?
Jak dla mnie aparat ma dwie tendencje w kolorach i balansie bieli:
- w dzień dodaje za dużo nasycenie w niebieskim (spowodowane jest to chłodniejszym balansem bieli, w LR czasami ocieplam balans )
- troszkę za dużo pomarańczowego koloru, ale to w gorszych warunkach oświetleniowych (w LR nasycenie pomarańczowego mam ustawione na - 8 )
Obiektyw jest bardzo kontrastowy jak również mocne jest nasycenie kolorów co widać na zdjęciach.
W dzień przy kolorze skóry nigdy nic nie musiałem z tym robić i dla mnie było ok.
Jeszcze kilka starszych zdjęć w wakacyjno - pocztówkowych kolorach.
Nie wiem już czy z rawa czy z jpga bo wszystko przepuszczałem przez LR na 2048 px.
Jak robię w rawach to zazwyczaj znieniam tylko poniższe parametry:
- ekspozycja, swiatła, cienie, biele
- kontrast max od 3-5, clarity do 10-15, vibrance 5, saturation 2-3
- czasami trochę winiety, camera standard (czasami camera portret) i o kilka stopni ocieplanie balansu
- ostrość 25-35 z delikatnym maskowaniem.
Pozdrawiam,
Michał
Przyjemnie się patrzy na Twoje zdjęcia. Nasycenie barw mi się podoba, jedynie mam wrażenie, że zieleń jest aż za bardzo nasycona ale to może być też wina ekranów, na których przeglądam forum.
Skontaktuj się z nami