Close

Strona 5 z 239 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Dzisiaj z kolegą Marcinem porównaliśmy swoje D800 - jego po wizycie w serwisie, mój jeszcze przed
    Oto małe porównanie - oczywiście kropy

Chyba większego pliku nie trzeba dawać

albo dam
    https://dl.dropbox.com/u/11760150/Untitled-1.jpg
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 14-09-2012 o 14:32

Domyślnie

dla mnie te po kalibracji jak obejrzalem duza wersje sa nadal nie ostre biorac pod uwage ze to szerokie szklo to tym bardziej ...

co gorsza, sprzet 3 dni lezal w plecaku... nie tykalem go nawet malym palcem. 3dni temu lewy byl jakims dramatem ...
    Dzisiaj wzialem go do reki... i lewy jest ostry jak brzytwa... ktos mi moze powiedziec o co biega bo mam wrazenie ze jestem w zaczarowanym lesie ...
    Ostatnio edytowane przez sevenoo ; 14-09-2012 o 15:37

Domyślnie

widać poprawę, ale dalej powiedziałbym, że słabo.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

ale dzisiaj jest jakos dziwnie dobrze :
    Wszystko na lewym skrajnym wide open.
    85f/1.4D

50f/1.8G

35f/1.8G

na 70-200f/2.8 lekko gorzej na lewym , ale tez bez dramatu ...

zimno na niego dobrze podzialalo czy co?
    Ostatnio edytowane przez sevenoo ; 14-09-2012 o 15:52

Domyślnie

Podobne jaja miał kolega Karrampuk. Może to jakiś nowy problem...
    Co do testów zamieszczonych przez Pgaik:
    Obiektyw nie był w puszcze "strojony". Moja sztuka chodzi nieco celniej - choć nie testowałem na tych samych "targetach".
    AF na lewym punkcie zdecydowanie łatwiej się gubi...
    Najciekwsze jest to, że D700 z tym szkłem zachowuje się niemal identycznie (może kapelkę lepiej). I-uwaga - tak samo w D300!!!.
    Stąd, gdy zapytałem siebie, kiedy będzie lepiej, odpowiedź była prosta: lepiej już było (z parafinową matówką i lupką).
    To zapewne cecha CAM-3500 i pochodnych.
    Ponieważ wszystkie pozostałe szkła pracują "about o'k", to najprawdopodobniej dam sobie spokój.

Domyślnie

ja w chwili obecnej nie potrafię dokonać mikroregulacji AF na żadnym moim szkle. Za każdym razem wartości są różne i to diametralnie. Zawsze jest BF ale waha się nawet o 15 jednostek na jednym szkle. Dramat. Mam nadzieję, że po regulacji, jak mnie zapewniali w serwisie, wszystko wróci do normy.
    Nie będę komentował czy AF kolegi Marcina trafia doskonale na moich szkłach (tu są pokazane te obiektywy, które bardzo różniły się na body moim i marcin_gda )... widać co widać a są to duże kropy. Chodziło mi bardziej o pokazanie mojej "odchyłki" ... jakby to nie zabrzmiało

Najbardziej zdziwiło mnie zachowanie mojego body z marcinowym 24/1.4 (lewy dół na przytoczonej tablicy) Zielony znak stał około 3-4 metrów od nas i na niego ostrzyłem, natomiast AF zatrzymał się na drzewach, które oddalone były o jakieś 150-200 metrów (tam pod drzewem stoi człowieczek )
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 14-09-2012 o 16:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    ale dzisiaj jest jakos dziwnie dobrze :
    Wszystko na lewym skrajnym wide open.

na 70-200f/2.8 lekko gorzej na lewym , ale tez bez dramatu ...

zimno na niego dobrze podzialalo czy co?

yyyy... mam podobnie, po kalibracji z body nadal wydawało mi się że jest różnica pomiędzy prawym a lewym punktem w ostrzeniu, a po 2 dniach jak robiłem testy tym samym obiektywem wszystko jakby było lepiej... to są albo czary albo regulacja działa z opóźnieniem... będę jeszcze testował, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

To ja zapytam/podpowiem jeszcze coś może. Ile punktów ostrzenia używacie, czy to zmieniacie i czy przypadkiem gdzieś tam nie gra roli jakaś detekcja twarzy. Czyli czy problemy nie pojawiają się nagle przy celowaniu w pochodne czerwonego? Może uda się jakoś zawęzić te przypadki, lub tez rozszerzyć na większą ilość sprzętu, tyle, że ludzie używają różnych ustawień i nawet nie wiedzą, że mają problem.
    Chociaz mnie w sumie temat nie dotyczy - jednak ciekawi wspomniana losowość i kapryśność objawiania się wady.

Domyślnie

wywołany do tablicy odpowiadam.
    Jako że to nowa "zabawka" zaczęłem ją katować na maxa od świeżo naładowanych baterii, aż do stanu ok 20%-15% bez wyłączania. Puszka nagrzała mi się do "czerwoności" i w dodatku był niski stan baterii. Wtedy połapalem się, że mam problem z AF. Na drugi dzień włożyłem naładowaną baterie do zimnego body i problem prysł jak z zaczarowanej różczki. Teraz staram się nie przegrzewać aparatu i jest w miarę dobrze. Zapasowa bateria to właściwie podstawa nawet dla amatora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    To ja zapytam/podpowiem jeszcze coś może. Ile punktów ostrzenia używacie, czy to zmieniacie i czy przypadkiem gdzieś tam nie gra roli jakaś detekcja twarzy. Czyli czy problemy nie pojawiają się nagle przy celowaniu w pochodne czerwonego? Może uda się jakoś zawęzić te przypadki, lub tez rozszerzyć na większą ilość sprzętu, tyle, że ludzie używają różnych ustawień i nawet nie wiedzą, że mają problem.
    Chociaz mnie w sumie temat nie dotyczy - jednak ciekawi wspomniana losowość i kapryśność objawiania się wady.
    Moim zdaniem kluczem jest jasność i kontrast celu.
    Ale bardziej kontrast.
    Temperatura może mieć znaczenie. Albo siada siakiś układ kompensacji, albo wzrost szumów skutkuje tym samym, czym mały kontrast motywu: spadkiem kontrastu odczytanego z linijek układu af (utrudniające - najprawdopodobniej korelacyjną - analizę danych).
    Ostatnio edytowane przez Marcin_gda ; 15-09-2012 o 10:23

Strona 5 z 239 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów