Close

Strona 49 z 239 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Moglibyśmy się jutro spotkać w Krakowie zabiorę plecak szpejów i będziem eksperymentować. Po nowym roku D7000 jako pierwszy jedzie do regulacji.

Edit: w sumie mógłbym nawet i dzisiaj, tylko żona coś marudzi, że późno już
    Ten, kto spróbuje nieść kota za ogon nauczy się czegoś, czego nie nauczy się w żaden inny sposób.

Domyślnie

sfor, akurat w Nowy Rok nie mogłem, ale postanowiłem go jednak oddać w sobotę na gwarancji do naprawy... dzięki za propozycję i niewykluczone, że sprawa będzie dalej aktualna jak aparat wróci z serwisu.
    Sam usunąłem komercyjną stopkę, choć to nieco absurdalne by na stronie o tematyce fotograficznej nie można było podać linku do własnej strony o tematyce fotograficznej...

Domyślnie

Informacja pewnie się już przewijała ale nie mogę się dokopać. Jakich metod używacie do kalibracji AF? Ja ustawiam robiąc zdjęcia monitora 27" z tekstem forum ,,nikoniarze" Chodzi o to że biały tekst na czarnym tle dobrze rozmywa się tam gdzie nie ma ostrości. Pewnie są bardziej precyzyjne sposoby stąd moje pytanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Jakich metod używacie do kalibracji AF?
    Kolega Skibek prowadzi świetny projekt: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=191673&page=2
    Ja już wyciąłem, testy w weekend

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Informacja pewnie się już przewijała ale nie mogę się dokopać. Jakich metod używacie do kalibracji AF? Ja ustawiam robiąc zdjęcia monitora 27" z tekstem forum ,,nikoniarze" Chodzi o to że biały tekst na czarnym tle dobrze rozmywa się tam gdzie nie ma ostrości. Pewnie są bardziej precyzyjne sposoby stąd moje pytanie.
    Zbudowałem kiedyś taką tarczę znalezioną w internecie, ale odnoszę wrażenie, że to nie jest najlepsze rozwiązanie.
    W ten sposób da się testować Af na małych odległościach.
    Natomiast żeby upewnić się czy na pewno dobrze ostrzy, zamocowałem tablicę do mierzenia rozdzielczości (znalazłem gdzieś na optycznych) na ścianie i robiłem foty na LV, a później na zwykłym AF okazało się, że jest ok i to bez żadnej korekty w d800

Dodam tylko, że aparat jest po kalibracji w polskim serwisie.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Bambello czy do kalibracji wysyłałeś z obiektywami czy samo body?
    Sam usunąłem komercyjną stopkę, choć to nieco absurdalne by na stronie o tematyce fotograficznej nie można było podać linku do własnej strony o tematyce fotograficznej...

Domyślnie

Wysłałem z obiektywem, ponieważ to body w 80% używam z jednym szkłem, ale prosiłem o nie korygowanie szkiełka, ponieważ na innych body nie wymagało korekty.
    Natomiast późniejsze testy robiłem z wszystkimi szkłami i bez korekty jest ok.
    Warto zwrócić uwagę, że przybliżenie zdjęcia do 100% pokazuje choćby minimalne nie trafienia, które jest normalne w zwykłej pracy na małej GO.

Domyślnie

to mnie Bambello trochę uspokoiłeś. U mnie po kalibracji zrobiłem teścik ponownie i generalnie jet ok ale czasami brak powtórzeń w serii kilku zdjęć. Czasami AF trafi 1cm przed lub za wyznaczonym punktem (odległość koło 2-3m) dla szkiełka 24-70, 70-200VRII. Dla stałek 105VR i 300VR(koło5m) zawsze jest idealnie. Z całej czwórki najgorzej wypada na skrajnych 70-200 na 200mm. Wszystkie pomiary na 2.8.

Domyślnie

a kupowal ktos moze ostatnio D800E - jak af - jaki numer seryjny ?

Domyślnie

czy ktos, kto wysylal puszke do Dusseldorfu moglby napisac jak wyglada proces rejestracji puszki w systemie serwisu i komunikacja z klientem.
    wyslalem swoja puszke i dotarla na miejsce wczoraj. po 16-tej dostalem maila z prosba o potwierdzenie kodu pocztowego zeby mogli moj aparat zapisac w swoim systemie. odpisalem krotko po godzinach otwarcia serwisu, wiec odczytali mojego maila dzis, przed 9 rano (dostalem automatyczne potwierdzenie przeczytania maila). poprosilem o zwrotnego miala z potwierdzeniem czy wszystko jest juz wyjasnione i informacja jak dlugo moze zajac kalibracja. Przez kolejnych 5 godzin nie dostalem zadnej odpowiedzi, wiec napisalem kolejnego maila. znow zostal przeczytany i od 1,5 godziny zadnej odpowiedzi. nie dostalem tez zadnego maila na temat statusu mojej naprawy, zadnej informacji jak sprawdzic status na stronie serwisu, itp.
    jak dla mnie to dosc zaskakujace i nieprofesjonalne podejscie do klienta. jak to wygladalo u Was bo nie wiem co mam o tym myslec.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Strona 49 z 239 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów