Close

Strona 231 z 239 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 301 do 2 310 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Wracając do tematu AF Wątek ma już tyle stron, a konkretów nie ma
    Jak nie ma, jak wszyscy piszą, że AF wymiata. Niektórzy nawet (podobno) sprawdzili to organoleptycznie...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ja bym cos napisal na temat AF w D800 (i porownaniach z D810 D3s itd), ale nie chce zeby zamkneli forum... (czyt. nie lubie D800 ze wzgledu na jego AF ).

Domyślnie

Z tego co przewertowałem w tym wątku (i w innych) o D800, to AF działa wyśmienicie jeśli:
    - lewy punkt nie jest walnięty, co jak widać często się zdarza
    - AF się nie rozjeżdża w miarę używania aparatu, co jak widać często się zdarza
    - aparat nie ma BF/FF poza skalę z Twoimi szkłami, co jak widać często się zdarza
    Dodatkowo:
    - serwis sobie z tym nie radzi i lubi odsyłać nadal źle działający sprzęt, co jak widać często się zdarza

Krótko mówiąc będzie Pan zadowolony, jeśli trafi nieuwaloną sztukę, co jak widać rzadko się zdarza Choć to trzeba brać na trzeźwo - jak ktoś ma dobry aparat to nie leci z tym zaraz na forum, tylko robi zdjęcia. Jak ktoś ma uwalony to zaraz się skarży (zresztą słusznie). Więc ilość ludzi niezadowolonych w stosunku do zadowolonych nie dziwi. Wkurza tylko że tych nie zadowolonych jest wielu, a to sprzęt za 13 000 zł.
    ;]

Domyślnie

owszem, mamy takie same wnioski... jesli Ci to jakoś pomoże
    Ostatnio edytowane przez tmk_t ; 20-10-2014 o 19:01
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    a to sprzęt za 13 000 zł.
    D800 nigdy tyle nie kosztował (a już szczególnie nie teraz). Wiem, bo kupowałem niestety najdrozej (jechałem do Toskanii na kilkanascie dni, chciałem z nowym body), zapłaciłem 12.500. Wiedząc, że ostro przepłacam, wysoka cena wynikała z zerowej dostępności aparatów. Gdy przyszły większe dostawy cena spadła niemal natychmiast do okolic 11-10 tys.
    Podatek od nowości był tu wyjątkowo wysoki, gdyż body zapowiedziano wcześnie, a produkcja kulała (po powodziach w Japonii), pierwsze sztuki były w sklepach z kwartał po premierze, ale nasycenie rynku było po ponad pół roku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Może inaczej.. AF-ON jest dla osób, którym źle się puszcza spust do połowy po zrobieniu zdjęcia/serii, i ciągle puszczają go całkiem. No i kiedy sytuacja nie pozwala na takie wyczucie, żeby tak lekko spust zwolnić, np jak kolega jedzie na motorze i się cały dybie Ot, cała filozofia. Te wszystkie teorie o "so much more control over focussing" potwierdzają się tylko jeśli właśnie ktoś ma problemy z puszczaniem spustu i bez AF-ON nie mógłby ciągle ostrzyć. Wtedy taki przycisk to zbawienie.
    Ja jeszcze w tym temacie słówko - jest jeszcze dla tych, którzy nie chcą przełączać się między AF-S i AF-C. Ja mam stale ustawione AF-C. Kiedy śledzę obiekt, trzymam AF-ON cały czas i robię zdjęcia. Gdy mam w miarę statyczną scenę, wciskam AF-ON, puszczam, przekadrowuję jeśli trzeba (a przeważnie trzeba, bo robię najczęściej na centralnym punkcie AF) i robię zdjęcie. Niby mógłbym korzystać z przełącznika AF-S/AF-C, ale drugą ręką trzymam obiektyw za pierścień zooma, więc jeszcze gmerać gdzieś tam palcami jest cholernie niepraktycznie. Poza tym taka operacja zajmowałaby znacznie więcej czasu, którego nie mam.

W sumie to jedyny argument, przez który korzystam z tego przycisku, ale za to nie do pobicia w kwestii praktycznej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    Przypadki popsutego AF w D800 zostały rozdmuchane tutaj do rozmiarów góry Fudzi. Ci którzy nie mają tyc!h problemów zostali dosyć skutecznie zagłuszeni. Szkoda bo to niebrzydka puszka jest . Generalnie potwierdzam słowa Pawła i Jacka że to super sprzęt ale nie do wszystkiego.
    To niewiarygodne jak można w gronie kilkudziesięciu tysięcy ludzi na forum się odnaleźć :P

Dopiero co zacząłem szukać D800 (bo nie udało mi się kupić D750), napisałem kilka postów w tym wątku, wziąłem możliwe problemy z tą puszką na klatę i.... dziś stałem się jej posiadaczem. A konkretniej mówiąc... posiadaczem Twojego D800

Tak się składa, że kupiłem go od handlarza po dokładnym sprawdzeniu, a w pudełku znalazłem fakturę zakupu i nazwisko pierwszego właściciela. Kilka minut w google i już wertowałem Twoje wpisy na forum nt. D800 z nadzieją że nie znajdę nic w stylu "wywaliłem szajsa bo nie potrafił ostrości złapać" hehe

Trochę podstępnie napisałem przed chwilą do Ciebie PW żeby podpytać jak się sprawował bez ujawniania się, mam nadzieję że się nie pogniewasz o to i cieszę się że udała mi się sztuka z której ktoś wcześniej był zadowolony

Wystarcza mi 4fps i ISO3200, zauważyłem że szumy na tej czułości są dość spore i kolorowe (czyli dość brzydkie), ale jak go porównam z D700 to pewnie i tak wyjdzie o niebo lepiej, szczególnie po zeskalowaniu fotki z 36 do 12mpix.

No i żeby było w temacie - chyba przydał się mu serwis i kalibracja AF (czytałem Twoją wypowiedź na ten temat), bo na tą chwilę aparat trafia idealnie w punkt z każdym moim szkłem bez korekty, zarówno z bliska jak i z daleka. Mam nadzieję że to się utrzyma i nic się nie rozjedzie. W razie W jestem w NPS to powinni mi to szybko naprawić.

AF przetestuję w boju w sobotę, podzielę się w niedzielę uwagami
    ;]

Domyślnie

Ale tempo !
    to nie zapomnij dopisac jak się sprawowało 6D z nowymi ustawieniami AF na tej samej ... w boju
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Aeon88 no proszę jaki ten świat jest mały. Szkoda że nie zgraliśmy się wcześniej, byłbym pewnie parę stówek do przodu .
    No ale tak to jest jak się jest w gorącej wodzie kąpany. Mam nadzieję że będziesz zadowolony z puszki. Życzę udanych kadrów.

Domyślnie

Ja również ostatnio zakupiłem D800. I nie wiem tak naprawdę od czego zacząć, bo nie mam z nim żadnych problemów. Aparat wcześniej należał do kolegi tomgol (ale był kupiony przez pośrednika, nie bezpośrednio od tomgol'a, nie znałem przy zakupie przeszłości aparatu).

Aparat przeszedł pierwsze ślubne zlecenie w sobotę i powiem szczerze że jestem bardzo miło zaskoczony tym co ta puszka potrafi. AF trafiał bdb, miałem oczywiście spudłowane kadry, ale fotografuję w takich warunkach że ciężko o 100% skuteczność, na D700 też się zdarzały nie trafione zdjęcia. Miałem ostatnio problemy z Canonem 6D (bo nie ustawiłem odpowiednio AF) i przez to na D800 odruchowo większość zdjęć powiększałem żeby sprawdzić czy są ostre. O dziwo aparat nie mylił się częściej niż D700, więc nie odczułem nic negatywnego pod tym względem, w końcu mogłem znowu wciskać spust i nie martwić się o kadry. Byłem pod wielkim wrażeniem matrycy i jej szczegółowości - zdjęcia ostre jak brzytwa, jak robiłem np kościół z balkonu samyangiem 14mm to po powiększeniu mogłem rozpoznawać twarze z drugiego końca kościoła. Obraz jest cholernie detaliczny, na duży plus też jest zakres tonalny - tam gdzie w D700 miałbym przepalenia, w D800 jest detal.

Samo działanie AF-C w trudnych warunkach wydaje się być tyci wolniejsze od D700, ale nie na tyle, żeby to przeszkadzało w robieniu zdjęć wtedy, kiedy chcę je robić, różnice są chirurgiczne jak dla mnie. Sytuacja może się zmienić jeśli będę miał całkiem ciemną salę (sobotnia była średnio ciemna), ale w tym sezonie już tego nie sprawdzę bo to było ostatnie moje zlecenie.

Ogólnie puszkę odbieram baaaaardzo pozytywnie, kompletnie nie żałuję zakupu mimo że mi wielu ją odradzało. Wymaga od szkieł więcej niż D700 i jego 12mpix, ale jeśli założy się na D800 ostry obiektyw to obrazek na 100% powiększeniu jest poprostu świetny. To bzdura że nie można dzisiejszymi szkłami wykorzystać potencjału 36mpix, bo skoro powiększam zdjęcie do 100% i mam brzytwę, to chyba aż tylu detali bym nie miał mając 12mln pixeli mniej, jak w D610 np.

Być może wpływ na taki stan rzeczy ma fakt, że ten D800 jak się okazało był przez tomgol'a wysłany do serwisu do kalibracji AF, nie wiem. Fakt jest taki że body trafia idealnie w punkt z każdym moim szkłem zarówno z bliska jak i z daleka. I z pewnością zostanie u mnie na stałe.

Udało mi się zachować drugi D700 i kupić D800 bez jego sprzedaży, także D700 kiedyś wymienię na D3s/D4 bo mając puszkę do studia przyda mi się druga do bardziej ektremalnych zadań, szybka, pancerna, z najlepszym AF. Tak czy siak, jeśli macie okazję kupić D800 tak żeby móc przetestować go osobiście i traficie na sztukę bez wad AF to baaaardzo ten sprzęt polecam.

PS. Napewno wypowiem się jeszcze na jego temat za jakiś czas, jak więcej nim popracuję.
    ;]

Strona 231 z 239 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów