Szukaj
rozwalilo mnie to .. naprawde... podam ci bardzo prosty sposob na rozwiazanie takiego problemu.. powiedz modelowi by zdjal okulary. naprawde pomaga
bo troche to przypomina zdanie jednego z klietnow - "bardzo ladne zdjecia tej modelki ale prosze jej zmienic rajstopy na cieliste zamiast czarnych i zalozyc bluzke pod zakiet"
przyznam ze nie widze mozliwosci by przy statycznych scenach studyjnych i SWIADOMEJ fotografii dalo sie zauwazyc roznice pomiedzy lustrzankami o tych samych parametrach.
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
To była sytuacja zaraz po zakupie, "robił takie fotki"Nie wygląda to dobrze. Mam prośbę, możesz zrobić coś podobnego przy innym świetle, np dziennym ? Może uda się zaobserwować wpływ oświetlenia na działania AF.ale już nie robi odkąd pojechał na serwis do Niemiec. Wrzuciłem przykład jak rozjechany był AF zaraz po zakupie na bocznych, a polski serwis mówił, że wszystko działa pięknie
![]()
Teraz mam ponad 15000 fotek i wszystko śmiga aż miło!
FX+DX+Lęsy
BLOG
Witam serdecznie, przymierzam się do zakupu D800. Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie, czy wypuszczane dzisiaj 800-tki nie mają już tych problemów, co egzemplarze z początku produkcji? lub występują one rzadziej? I jak przed zakupem przetestować puszkę, by wiedzieć, że wybiera się dobry egzemplarz?
Prawdopodobnie nadal mają ten problem - zresztą nie wiemy tego, bo Nikon nie wypuścił żadnej noty serwisowej - czyli problemu wg nich nie ma. Problem wychodzi czasem po kilkudziesięciu tys zdjęć, więc tego nie sprawdzisz w sklepie. I dlatego też nie wiemy czy mają go puszki dziś sprzedawane. Bo nie maja one takich przebiegów.
Szkoda, że nikon woli zamiatać sprawy pod dywan, więcej na tym traci niż zyskuje. A i tak na końcu jest zmuszony ponieść koszty (patrz historia z D600).
Nie jesteśmy w stanie ocenić jaki % puszek ma wadę. Więc nie wiemy czy kupno D800 jest obarczone duzym czy małym prawdopodobieństwem kupienia body ze złym AF.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2014 o 11:46
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ok, dzięki wielkie za odpowiedź!![]()
Achadzięki za dobre rady...
PS: tylko ja np chce modela w okularach i np. chcę używać jednego bardzo kontrastowego źródła światła. Każdy ma inne wizje, inny styl. Zresztą to nie dyskusja o tym.
Tak...różnicy olbrzymiej nie nie będzie jak robisz zdjęcia w namiocie bezcieniowym. Ale zaraz...przecież nie mówimy o sprzecie o tych samych parametrach. A zresztą nawet...dla dobra dyskusji-niech będzie, że uprawiam kompletnie nieświadomą wg ciebie fotografie. I tu nikon daje znacznie większe pole do popisu podczas wywołania/obróbki. Tak czy siak liczy się efekt końcowy.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 07-04-2014 o 12:31
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
@kurczeblade - proszę nie prowokować. Myslę, że w wątku o D600 też byłoby spokojniej gdyby się wzajemnie nie podpuszczano.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami