Close

Strona 170 z 239 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 691 do 1 700 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Dzis jeszcze przetestuje, ale mysle, ze problem byl w ustawieniach: priorytet strzal a nie ostrosc (mode AF-C)
    Zdam relacje po sesji

Domyślnie

Ten motyw z lukrem to bym opisał na ZSF. Ciekawe ile tego dostało się na wewnętrzną stronę kapsla od body...

Domyślnie D800 Af

Cytat Zamieszczone przez aboutalithium Zobacz posta
    Dzis jeszcze przetestuje, ale mysle, ze problem byl w ustawieniach: priorytet strzal a nie ostrosc (mode AF-C)

Zdam relacje po sesji

Zmien na AF-S I priorytet ostrosc.
    85mm D czy G??
    Jak D to rob portrety na centralnym tylko Bo traci ostrosc im blizej brzegow.

Domyślnie

Przestrzeliłem oba body po "kalibracji" z kompletem 17-35 / 28 / 50 / 85 ...

Powyższy komplet na pełnych dziurach dawał obraz żyletkę w powiększeniu 1:1 jak sprzęt był nowy oraz nadal daje obraz żyletkę tylko że na D600-tkach. Także szkła to pewniaki.

Body nr1 po odpaleniu stwierdziłem:
    - aparat NIE został zresetowany
    - moje ustawienia kalibracji z body zostały jedynie WYŁĄCZONE (aparat po ich włączeniu nadal pamięta ich wartości)
    - aparat był przełączony na format JPG (to akurat prawidłowo przy ich kalibracji)
    - ustawienia obróbki fotek Standard były na MAKSYMALNYM wyostrzaniu (tak miałem ustawione dla wygody oceny ostrości na ekranie)

Po przestrzeleniu tego body widać że coś się wyrównało - wszystkie szkła trafiają przed Wartość do skorygowania tego problemu to ponad 10 punktów kalibracji AF w aparacie.

Body nr2 - HIT qwa roku 2014:
    - aparat NIE został zresetowany
    - wrócił z zapamiętanymi WŁĄCZONYMI ustawieniami mojej kalibracji w body
    - aparat był nadal przełączony na RAW
    - ustawienia obróbki fotek Standard z MAX ostrzeniem (jak wyżej)
    - przełącznik AF/MF był przełączony na MF !! - na weselu przed oddaniem body do serwisu fociłem 17-35 @ 17mm ręcznie ustawiając ostrość pod repo z tańca

Wniosek: aparat nr 2 wrócił do mnie tak samo rozjechany jak w momencie oddania do serwisu, do tego posiada nadal identyczne ustawienia jakie miałem po repo ślubnym. W tym przypadku stwierdzam, że aparat NIE ZOSTAŁ PODDANY KALIBRACJI AF.

To moja druga przygoda z serwisem nikona - kilka lat temu miałem felernego D90, który po 2 wizytach w serwisie nadal trafiał mocno przed - serwis nie był w stanie tego ustawić - dopiero po wizycie u Rzecznika Praw Konsumenta dostałem nowe body wolne od wady. Tym razem tak się nie uda - sprzęt mam na firmę
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Ale moze chociaz da sie ich jakos obciazyc, nie wiem, zrobic z tego jakas afere?
    Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...

Domyślnie

Sprawa jest ciężka - od kwietnia muszę mieć sprawne body które do października natrzepią kilkadziesiąt tys fotek. Nie wyciągnę teraz tyle kasy aby kupić 2 inne body, a wadliwe D800-tki postawić na drogę do walki o wymianę. W tym momencie pozostaje dla mnie jedynie opcja ze zwrotem kasy - która wg mnie nie jest realna do zrealizowania. W canonie potrafili w ciągu 1 dnia od ręki zrobić kalibrację AF 2 body i 3 szkieł i to dobrze (do tego na tydzień przed świętami). Nie wiem co mam zrobić - słać ponownie ze stosownym pismem? Zawsze mogę wszystko sprzedać (niech Bóg da siłę tym co kupią body) i wskoczyć w używki Canona - gorsze sprzęty ale niezawodne i z dobrym serwisem.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

ja bym spróbował jeszcze pojechać osobiści do serwisu nikona. To mniejszy koszt niż pozostałe akcje które bierzesz pod uwagę.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

a z ciekawosci zapytam. zanotowales moze przebieg swoich aparatow z momencie wysylki do serwisu? moze sie okazac, ze nawet jednej fotki nie pstrykneli tym drugim body (pierwszym zreszta tez).
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

FttSniper współczuje sytuacji i także proponuje, choć to nie jest łatwe, podejść na chłodno i osobiście bedąc na miejscu wyjaśnić o co kaman. Wykorzystaj wszystkie możliwości zanim przyjdzie ta ostateczna czyli zmina systemu. A wysałnie do niemieckiego serwisu rozważasz?
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Sprawa jest ciężka - od kwietnia muszę mieć sprawne body które do października natrzepią kilkadziesiąt tys fotek. Nie wyciągnę teraz tyle kasy aby kupić 2 inne body, a wadliwe D800-tki postawić na drogę do walki o wymianę. W tym momencie pozostaje dla mnie jedynie opcja ze zwrotem kasy - która wg mnie nie jest realna do zrealizowania. W canonie potrafili w ciągu 1 dnia od ręki zrobić kalibrację AF 2 body i 3 szkieł i to dobrze (do tego na tydzień przed świętami). Nie wiem co mam zrobić - słać ponownie ze stosownym pismem? Zawsze mogę wszystko sprzedać (niech Bóg da siłę tym co kupią body) i wskoczyć w używki Canona - gorsze sprzęty ale niezawodne i z dobrym serwisem.
    pojedz do serwisu w berlinie
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Strona 170 z 239 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów