Szukaj
Wystarczy wpisac w google: D 800 Af i autoupodpowiedz pokazuje nam najczesciej wpisywane do google slowo zwiazane z ta fraza i jest to slowo "PROBLEM"A może problemu nie ma ? Zresztą oceniać coś, na podstawie opinii kilku niezadowolonych użytkowników (Ilu ich jest? 2?) nie jest zbyt rozsądne.druga podpowiedzia jest AF tune, i potem affected serial numbers. To tego co ludzie szukaja w google na temat d800. Osobiscie rowniez uwazam, ze to b. dobra maszyna, jesli nie ma tej przypadlosciu lub sie jeszcze sie nie objawila.
Dla kogos kto przeglada rowniez inne fora jest oczywistym, ze coraz wiecej uzytkownikow ma z tym problem, i coraz to nowe numery seryjne okazuja sie wadliwe. Nie nakrecam spirali nienawisci do nikona, ale wk… mnie ze placac dosc sporo dostalem cos czym nie moge swobodnie pracowac a co dodatkowo zzera moje nerwy.
D 700 w dokladnie tym samym miejscu ostrzy w ulamku sekundy , a d800 po przelaczeniu w tryb Live view rowniez.Nie miałem z tym problemów - bardziej bym to uznał za naturalne zachowanie przy tak słabo kontrastowym miejscu docelowym dla AF.
No tak tylko ze d810 w zaden sposob nie uszczesliwi uzytkownikow d800ale jakby to zrobili to ok, nawet jesli to ma wygladac na 2 wpadki pod rzad
Choc osobiscie nie kupilbym juz bo nie wiadomo co by sie okazalo za rok. I chyba nastepne body jakie wchodzi w gre to D4S
Ostatnio edytowane przez SligoDarek ; 14-02-2014 o 10:42
Fejsbuk Darek Novak
U mnie takie zachowanie af-a - błąkanie się w mniej kontrastowych scenach- było "ubocznym" objawem rozkalibrowania. Ale nie było to "tylko " przesunięcie mikrokalibracji, ale zupełnie nieprzewidywalne ostrzenie, nawet na bardzo statycznych scenach- typu fota grupowa- gdzie na kilka tylko jedna ostra była. Sprawdzałem wtedy m.in. tak jak Ty, łączenie sufitu i ściany, jakiś włącznik itp. Tam gdzie fuji s3 czy s5 radziły sobie bez zająknięcia, 800ka się wykładała. Po serwisie ostrzy nawet po ciemku na dywaniku samochodowym, więc wyobrażasz sobie jaki tam "kontrast"W każdym razie wczoraj działał OK i trzymam się nadziei, że tak już będzie na lata
Jednak jak pomyślę, że znów mogą być "jazdy"...
Ty jednak tolerancyjny jesteśJeśli rzeczywiście problem będzie stały i załatwią go 810ką, to już wolę nawet sony
ps. Już wkrótce te bezlusterkowce, to może być standard zamiast lustrzanek- tak na marginesie...
Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 14-02-2014 o 11:09
Marek
Zakon Fuji
Pewnie zostanę "zjechany" ale i tak zapytam :P używał ktoś oprogramowania serwisowego do d800 które nikon nie oficjalnie udostępnił ponieważ wypuścił na rynek drogie buble?![]()
Chyba nie ma takiego "nie oficjalnie udostępnionego" oprogramowania.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
jest na pewno![]()
I wróciłem ze zlecenia - efekt po domowej kalibracji był taki że wszystko szlag trafił już w połowie ceremonii, 85 18 @ 1.8 - strzał w dobrym neutralnym świetle na młodą z ok 5m (kontrast bardzo ciemne włosy + jasna cera) - ostrość za każdym razem ok 30cm wcześniej. Zapiąłem 28 1.8 a ten takiego FF dostał że strzelając na 8-10m miałem ostrość kilka osób bliżej - tylko bez powiększania dało się to ukryć. Także chwile później wyciągnąłem z plecaka dwie D600-tki, które trafiały w punkt na tych samych szkłach bez włączonej mikrokalibracji. D800-tki miałem ochotę ro*****ć na ścianie. Wymiękam Panie i Panowie
* D800 tki jako nowe też nie wymagały mikrokalibracji szkieł
lovestorymakers.com
Skontaktuj się z nami