No właśnie czy jest możliwa zmiana ilości pól jakie wykorzystuje 3D z np 51 na 21?
Szukaj
No właśnie czy jest możliwa zmiana ilości pól jakie wykorzystuje 3D z np 51 na 21?
Ciekawostka u mnie - D800 -tki seria 61xxxxx.. oraz 62xxxxx.. mają problem z utrzymaniem kalibracji AF na stałkach. Wystarczy że zrobię ok 2-3 tys fotek i zmiany do wprowadzenia aby szkła były ostre wynoszą od 2 do 5 punktów w skali mikroregulacji. Zaraz mnie szlag trafi ..
lovestorymakers.com
Jeszcze nie - nie miałem na to czasu. Za to z D600 wszystko jest ok - działa perfekcyjnie. Zaczynam wychodzić z tym "z papci". Jutro kolejne zlecenie a mi kalibracja np 85 1.8 rozjechała się z poziomu mikroregulacji z -2 na +6. Inne szkła tak samo w kierunku na +, drugie body podobnie. Na tym sprzęcie nie da się pracować. Mam dopiero ok 10 tys przebiegu a już takie problemy!!
lovestorymakers.com
Złe wieści, gdy się okaże, że co parę tysięcy trzeba do serwisuJedynie nadzieja, że się coś tam w środku w końcu "uklepie", a do tego czasu będą regulować gratis...
Marek
Zakon Fuji
Kiedy pisałem na forum o takim zachowaniu mojego D800 (kilka miesięcy temu już), mało kto mi wierzył............ mimo tego, że zapewniałem, że mój egzemplarz to nie jedyna sztuka, która cierpi na tą przypadłość. A teraz widzę, że coraz więcej posiadaczy D800 zaczyna o tym pisać.....
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
@FttSniper z tego co pamiętam pierwsze miałeś D600 i później dokupiłeś d800 - którą sobie bardzo chwaliłeś za AF'a w stosunku do D600. Dobrze pamiętam ?
Kurdefelek. Przed latem zamierzam zrobić większe zakupy w tym D800 i mieć w zapasie D600 , trochę się zniechęcam do D800 bo nie chciałbym żeby chodziło gorzej niż D600 która obecnie bardzo dobrze trafia. Jeszcze okaże się że na ślubach z głównym Body będę biegał z D600 a D800 będzie jako zapas.
Trudna sprawa, ja kupując sprzęt zawsze staram się na miejscu zrobić testy i przemyśleć sprawę, w przypadku D800 mam wrażenie że nic nie da przestrzelenie w sklepie, skoro to dopiero po jakimś czasie się ujawnia.
Rafał chyba jako pierwszy tutaj faktycznie dał nam znać o takim problemie z dość sporym przebiegiem (~80~90k??). Ale o zgrozo, takie świeże przebiegi też się rozregulowywuja... Nie potrafie sobie wyobrazić co tam w środku za chochlik siedzi czyniąc 9000plnów praktycznie bezużytecznymi![]()
Tak jako pierwsze body miałem D600, które było zakupione jakoś pod koniec września 2013 - prawie 30 tys przebiegu i czysto na matrycy, 0 problemów - jestem zadowolony.
Kiedy już sprzedaliśmy wszystkie klocki canona pojechałem po 2 sztuki D800 dla siebie i po pierwszych kilkuset zdjęciach poczułem tę moc - AF jest naprawdę tak wydajny jak wszyscy zachwalali - różnica w SŁABYCH warunkach oświetleniowych jest niemal miażdżąca w porównaniu do D600 - warto dopłacić te 2,5 klocka więcej.
Czar prysł po kilku zleceniach, tj po ok 8 tys fotek z repo nie bawiłem się w powiększanie 1:1 i było wszystko ok, później przyszedł czas na wymagający plener gdzie akurat sesję robiła moja żona i jak się okazało wszystkie fotki były kopnięte na tyle że ledwo się udało wyostrzeniem je złagodzić. Mikroregulacja poleciała sobie o kilka punktów do tyłu aby ten problem zniwelować. Teraz dobiłem do każdego body po 1,5-2 tys zdjęć na kolejnych 2 zleceniach i jak się okazało na kolejnym plenerze (za dnia godzina 15:00) musiałem na oko dojechać mikroregulacją o ponad 10 punktów w górę. Jutro mam kolejny ślub i trzęsę gaciami żeby mi się AF nie rozjechał w kościele ... na przygotowaniach i sali juz jakoś da radę z tym powalczyć.
lovestorymakers.com
Skontaktuj się z nami