Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Winietowanie

Domyślnie Winietowanie

Witam
    Cz ktoś może bardzo proszę podpowiedzieć (pokazać) jak usunąć z tego zdjęcia winietowanie obiektywu ? ( w camera raw nie dałem rady wyciągnąć z tego nic ciekawego)
    Będę zobowiązany

Domyślnie

Jakim aparatem robione? Wygląda to na puszkę z matrycą CCD.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

nikon d80 obiektyw nikkor 18-105

Domyślnie

Może to nie winieta, tylko podgrzana matryca?

Domyślnie

Nie znam się za bardzo ale 18-105 ma straszne winietowanie co widzę na innych fotkach
    Przy krótkich czasach nie ma problemów z wyciągnięciem ich w camera raw

Domyślnie

Pisali już wcześniej znawcy tematu, że przy długich czasach naświetlania matryca się nagrzewa i to właśnie są tego efekty.

Domyślnie

Hmm nie neguje
    Ale jak to poprawić

Domyślnie

Nie znasz się jakim aparatem robiłeś zdjęcie..... hmmm Dziwne. Jak to naprawić, kupić aparat z matrycą, która się nie przegrzewa lub zrobić więcej klatek z krótszym czasem naświetlania.

Ps. Winieta, to przyciemnione rogi - 4-ry rogi zdjęcia. Zaciemnienie jest w kształcie koła wpisanego w prostokąt, a nie odwrotnie i występujące tylko w dwóch narożnikach.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Dzięki.

Domyślnie

Na szybko coś takiego mi wyszło, chociaż na jpg niewiele da się zrobić oprócz utraty jakości

Na każdy "wyblakły" róg zdjęcia nałożyłem kolor, jaki znajduje się w bezpośrednim jego sąsiedztwie.

1.

2.
    D7000 + N 18-55mm + N 50 1.8D + S 70-300mm + SB600

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów