Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Komputer do grafiki 3D

Witam,
    Szukam komputera do grafiki 3D, najlepiej "firmowego" (Dell, HP itp.) do modelowania i pracy na chmurze punktów (w Microstation). Budżet: 8 000 - 10 000 zł (za całość, tzn. jednostka + monitor + mysz i klawiatura, bez manipulatora 3D). Monitor 3D mile widziany (ale niekonieczny).

Poleci ktoś coś?

Domyślnie

IMHO to Malo jak na sprzet profi - "firmowy" typu Dell workstation. Lepiej zlozyc samemu jednostke centralna za 4k + GPU. Mysz i klawiatura to chyba bardzo osobista sprawa wiec radze wybrac samemu, przedzial cenowy zapewne ok 700-1000PLN za mysz + klawiatura + podkladka. Na monitorach sie nie znam dla tego poczekam az padna jakies propozycje cenowe.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nie tak dawno temu kupiłem Delle Precisiony T3500. Z Xeonami W3530, Quadro 4000, 8 GB RAMu i dwoma monitorami U2312. U partnera Dell za taki zestaw z SSD wyszło ok 12 koła (brutto), za ten sam zestaw bez SSD wyszło ok. 11 koła. W cenie było przedłużenie gwarancji do 5 lat i oczywiście serwis on-site NBD.

Na co dzień pracują na nich Solidworksy, ale miałem pewien taki epizod ze skanowaniem 3D i z chmurą kilkudziesięciu milionów punktów Pointools radził sobie "bez mydła".

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Nie tak dawno temu kupiłem Delle Precisiony T3500. Z Xeonami W3530, Quadro 4000, 8 GB RAMu i dwoma monitorami U2312. U partnera Dell za taki zestaw z SSD wyszło ok 12 koła (brutto), za ten sam zestaw bez SSD wyszło ok. 11 koła. W cenie było przedłużenie gwarancji do 5 lat i oczywiście serwis on-site NBD.

Na co dzień pracują na nich Solidworksy, ale miałem pewien taki epizod ze skanowaniem 3D i z chmurą kilkudziesięciu milionów punktów Pointools radził sobie "bez mydła".
    Monitory Della? A Eizo/Neca nie łaska? Hm... Ja mam projekty w których jest po 5-6 miliardów punktów, szczęśliwie równocześnie wyświetla się max 10 całego obszaru Dzięki za opinię. Rozumiem, że nie miewasz problemów z "niekompatybilnością" Xeonów z jakimś softem?

Domyślnie

A to są jakieś problemy z kompatybilnością Xeonów? Nie stwierdziłem. Miałem problem z kompatybilnością Quadro z tej nowej linii (już nie FX) z Solidworksem w wersji 2009, bo oficjalnie dopiero edycja 2010 w pełni wspiera te karty, ale jak narobiłem rabanu w helpdesku, to mi przysłali jakiegoś patcha, który coś tam odblokowuje i wtedy karta zaczęła lepiej chodzić (to robiłem jeszcze zanim te Delle kupiłem). Mam wrażenie, że jeszcze nie leci na maksa swoich możliwości, ale jest zdecydowanie lepiej, niż bez patcha. A nie mam za bardzo jak porównać z Solidem 2010, bo takowego nie posiadam, a przesiadka w moim przypadku wiązała by się z dużymi komplikacjami.
    W każdym razie zmierzam do tego, żebyś sprawdził, czy np. Microstation w wersji, którą posiadasz będzie się dogadywał z nowymi Quadro. Bo raczej tutaj bym wypatrywał problemów, a nie w Xeonie.

Domyślnie

Generalnie, Xeony, z pkt widzenia programu i kodu dzialajacego w OS nie roznia sie niczym od "desktopowych" dpowiednikow core i7. No, CPUID jest inne. Zestaw obslugiwanych instrukcji, rejestry etc sa te same.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

To ja zaproponuję składaka - tylko prosze się nie śmiać!

CPU - i7 3820, (jak nie to i7 3930),
    cooler - Noctua D14
    Mobo - Asus 9X79
    Ram - 8 kości po 4GB 2133MHz z CL11 G.Skill albo Kingston Genesis 2133MHz
    GPU - Radek 7970 z 3GB / 384Bit, (openCL) -rendering, Nvidia gtx6xx - gry
    SSD - 256GB pod OS i programy/gry np. Cruciala
    HDD - Seagate dm0003 magazyn
    Buda i zasilacz - np Fractal + BQ ~700W modularny
    Reszte gratów w/g gustu
    Wycena - Google

D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Jeżeli to ma być komputer do zastosowań profesjonalnych, to pozwolisz, że się zaśmieję. No, może uśmiechnę pod nosem... Profesjonalnych, czyli takich gdzie wykonuje się długotrwałe obliczenia, gdzie liczą się sekundy lub gdzie sprzętowe wspomaganie jest kluczowe dla workflow (np. że obraz nie klatkuje przy byle obracaniu widoku). Po pierwsze - komponenty z linii pro różnią się od tych do zastosowań domowych tym, że są przewidziane do ciągłej, długotrwałej pracy w stresie. Tak więc, nawet w składaku sugerowałbym Xeona i Quadro/FirePro. Po drugie, karty graficzne przewidziane do zastosowań profesjonalnych mają poodblokowywane funkcje, które w dużym stopniu zwiększają ich wydajność w takich zastosowaniach. Kiedyś można było wziąć zwykłego GeForce'a i Riva Tunerem odblokować te funkcje (co świadczy o tym, że te karty konstrukcyjnie są zbliżone). Udało mi się np. GTXa 8800 odblokować i sprawić, że sterownik zobaczył go jako Qudro FX3700. Aczkolwiek karta nie pracowała tak wydajnie w 3D CADzie, jak oryginalny FX3700 - tyle, że dostępne stały się opcje zarezerwowane dla serii Quadro. Z późniejszymi wersjami kart już tak łatwo nie jest, bo coś tam inaczej to poblokowali.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Pozwolę wesprzeć Majka w śmianiu się, ale od nieco innej strony: pierote, myślisz, że jak ktoś wydaje prawie 10k zł na kompa, to chce później mieć go uziemionego na kilka dni gdy padnie mu cooler/płyta/gpu/cpu/dysk/zasilacz? To ma na siebie zarabiać i żaden pad na dłużej niż 24h nie ma prawa się zdarzyć.

A co do przedmiotowego kompa, to będzie Dell Precision, póki trwa wybór konkretnego modelu.

Domyślnie

Skladak, fajny, pogralbym na nim w cos. do pracy wolalbym komputer klasy workstation. Gwarancja ma tutaj ogromne znaczenie jezeli to komputer do zastosowan profesjonalnych.

W trwalosc podzespolow podanych tutaj nie watpie i nie doszukiwalbym sie wielkiej roznicy w stosunku do workstation ( oprocz ECC, ale to tak na prawde nie daje tak duzo, bo bledy takie ktor emozna naprawic i nie powoduja wiekszych problemow zdazaja sie baaardzo zadko ). Sam "widzialem" kiedys kilka skladakow na x58, z kreconymi 6 rdzeniowcami, ktore pracowaly 24/7 czesto klepiac duze grafiki. Z tego co wiem zaden z nich nie padl do dzis. Chociaz za RAM nie recze. Oczywiscie byla to praca w bezkurzowej serverowni, dobra wentylacja, stabilizowane zasilanie etc.
    W skladaku czy nie, bralbym jednak quadro a nie karty przeznaczone do grania. Roznice sa, znacznie wieksze niz tylko nazewnictwo. Zasilacz tez bralbym corsaira AX, ale to kwestia gustu.

Propozycje skladaka rozumiem i nie smieje sie, w przeciwienstwie do kolegow wyzej, ale w przypadku zastosowania biznesowego, jezeli budzet na to pozwala to uwazam za nietrafiona. :]
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów