wowpiekne zdjecie
mozna wiedziec, jakim obiektywem robione jaka ogniskowa iso i czas?
![]()
Szukaj
wowpiekne zdjecie
mozna wiedziec, jakim obiektywem robione jaka ogniskowa iso i czas?
![]()
D700 |S24-70mm f2.8|S70-200mm 2.8|Samyang 8mm 3.5 UMC Fish-eye CS II|N35mm 1.8|N60mm 2.8D|N85mm 1.8|SB700
Pozdrawiam z Wrocławia - Wojtek
D300s, N 16-85/3,5; N 35/1,8; N 70-300 VR; Slik 500dx; S DSC-H50
Kopara w dol!.
Jest miazga. Kosmiczny widok, dawaj wiecej![]()
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Jak zwykle dobry fot uzupełniony świetnym opisem. Super się czyta i ogląda.
Miejscówka doskonała, kadr BDB a niebo może i troszkę HDR'owe, ale jest OK. Czekam na ten Smoczy Kanion !!
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Zbyt mocno zalatuje hdr-em. Sam kadr fajny.
Na Marsie chyba życia szukają Andrzeju. Na Askji oprócz nas nic hu hu tam widziałem, może dlatego hehe...
I know... A ja staram się dbać kiedy mogę o te szczegóły, gdybym miał jakiegoś Monster Trucka to wybrałbym się tam zimą - wtedy słońce inaczej by padało, ale też klimat panowałby inny ehh... Ogólnie drogi otwarte są tylko 3-4 miesiące w roku, z naciskiem na trzy
Nie lubię tego argumentu Grzechu. Idąc tym tropem mógłbym się czepiać do każdej fotki naturszczyków. Np do twoich, że blado tu, blado tam, mało kontrastu, kiepskie kolory, że po co chcesz KOPIOWAĆ naturę skoro i tak nie masz takiej mocy, no bo masz? Marnym narzędziem możemy sobie co najwyżej przesłaniać ego, bo tak na prawdę nie mamy na to szans. Ja postrzegam to inaczej - kolor ma być, HDR, jeśli nawet jest to świadomie, bo tak chcę i nikt ani nic tego nie zmieni, póki moja wrażliwość estetyczna się nie zmieni(tego nie wykluczam oczywiście).Fotografi oblicz ma wiele, mój punkt widzenia pewnie dopiero się klaruje, albo jeszcze długo nie...Zobaczymy...
Inna sprawa - gdybym zdjął saturacji z nieba, nie traktował go Tonal Contrastem z NIK color 3.0 to z pewnością wyglądałoby bardziej naturalnie. Ma jednak być nasycone, ma być bajka, i już kiedyś o tym wspominałem - raz pojadę bardziej, raz mniej, ale pojadę do momentu, aż moje oczy się do tego uśmiechną i stwierdzę, ze " to już" ...
Kolejny aspekt - ktoś tutaj na forum (bodajże Seba) pisał kiedyś, ze inspiruje się Marc'em Adamusem. Hmmm.. Marc stosuje obróbkę daleką od "normalności", to zupełnie inna szkoła fotografii. Marc stosuje HDR, DRI, różnego rodzaje blendingi i focus stackingi(i pewnie wiele wiele więcej trików). Jego zdjęcia są daleko wyidealizowane, bajkowe, czasami wręcz nierealnie odjechanie. Nie przeszkadza to jednak jego zwolennikom. Naturszczykowie mogą jedynie czerwienieć i pozazdrościć zasłaniając się 'naturalną krytyką', a czasem ( co jest zupełnym debilizmem) tworzeniem ANTY-MARC'owymi akcjami i atakami w sieci i poza nią...
To, że czyjaś wrażliwość estetyczna nie pokrywa się z moją uważam za rzecz oczywistą. Lubię z wami dyskutować, bo sam się od cholery dzięki temu uczę, ale jak widzę efekt domino wśród komentarzy w stylu : "Za dużo HDR" pod moim zdjęciem to trochę dziwnie się czuję. Dlaczego? Wiem, że widziałeś Grzesiek masę przehadeerowanych zdjęć w necie, zgadza się? Nie uważam, że moje mają za dużo tej techniki w sobie. Poza tym dziwna jest kolejna sprawa - jedni mnie pytają jak osiągnąłem efekt 3D, inni że jest płasko. Rozumiesz? Postrzeganie jest diablo relatywne. Może być nawet tak, że ja widzę to zupełnie inaczej niż ty, choć każdy z nas posługuje się tym samym narzędziem wzroku.
Jasne, że można.![]()
Nikkor 10,5 fisheye, ISO 200 F/6.3 , 1/1600s![]()
Dzięki dzięki...
Mały szkopuł - żeby pisać jakikolwiek przewodnik trzeba poznać wyspę z każdej strony, zajrzeć pod wiele kamieni, przemaszerować jak najwięcej szlaków. Nie na moje sumienie. nadal jest zbyt wiele miejsc, których nie widziałem, choć co ciekawe - moje pytania, do rodowitych Islandczyków o to, czy o tamto wiele razy kończą się ich zdziwioną miną i odpowiedzią "ee to chyba nie tutaj". Jadę, sprawdzam i jednak kurde blaszka tutaj!Jest kilku polaków na wyspie, którzy zobaczyli tutaj więcej niż 80% rdzennych wyspiarzy.
Ale to chyba normalne, tak mi się wydaje...
A co do Smoczego Kanionu - błaagam panowie, te fotki na prawdę nie nadają się pod ocenę. Mogę dodać w celach jedynie poglądowych, później najwyżej skasujemy watek. Albo moderator skasuje.. Zastanowię się..
![]()
D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE
Jakiego argumentu, wyprales to zdjecie z cieni a naprawde szkoda, nie mowie o nasladowaniu natury, bo sam sie tego nie trzymam, tez lubie mocny kolor a w tym przypadku wystarczy troche poprawic i bedzie bajecznie....
Co do wrazliwosci estetycznej, sadze, ze sie zmieni i sam kiedys zauwazysz, ze slonce swieci zawsze z jednej strony![]()
Nikon http://greg77.com/
Ehh tam, dobra, olać argumentacje w takim razie, bo widzę, że sensu nie ma, może nie na forum po prostu, bo te lubią się rządzić swoimi prawami.
Cienie są. Może mam monitor do bani, ale u mnie są. A słońce świeci z jednej, sarkazmu nie trzeba, toć żadne inne źródło światła nie jest tam dodane, to raz, dwa - słońce słońcem, ale światło rozchodzi się, rozprasza a także odbija, bez tego nasze widzenie zostałoby nieźle okrojone. Nie tylko tam gdzie słońce świeci będzie zatem jasno...![]()
D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE
Chodzi mi o to, ze pierwszy plan jest tak doswietlony jak te gory z tylu na ktore pada slonce.....zeby nie bylo, napisalem, ze zdjecie swietne, ale za mocno powyciagane z cieni stracilo plastycznosc.....
Nikon http://greg77.com/
Skontaktuj się z nami