Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie SB-700 zdalny błysk

Witam. Przeszukałem trochę postów na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie,
    mianowicie: czy da się błyskać zdalnie SB-700 bez włączonej równocześnie lampy wbudowanej?
    Próbowałem już wielu ustawień i zdalnie błyska mi tylko wtedy gdy błyska także wbudowana.
    Czy da się to jakoś inaczej ustawić bez żadnych dodatkowych sterowników?
    Czy to wbudowana steruje zdalną?

Z góry dzięki za odpowiedź.

pozdrawiam

Aparat jak w opisie D90
    N + 99% do nauki

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Kabel synchro, radio, SU-800 i lampa wbudowana lub inna lampa w sankach aparatu ( oczywiście systemowa. W przypadku, który opisujesz tak - SB 700 jest sterowana lampą wbudowaną).
    Pytasz o CLS?
    Co Ci przeszkadza Ci w tym, że Sabina jest sterowana lampą wbudowaną?
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 09-08-2011 o 23:12

Domyślnie

da sie. w menu wyboru trybu lampy wybierasz sterownik blysku czy jakos tak, tam ustawiasz -- dla lampy wbudowanej. potrzebujesz jeszcze taki bajer: http://www.ceneo.pl/1096753 zeby nie miec na zdjeciu blysku wyzwalajacego z wbudowanej. mozna tez jakies diy z kliszy foto zrobic.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Kabel synchro, radio, SU-800 i lampa wbudowana lub inna lampa w sankach aparatu ( oczywiście systemowa. W przypadku, który opisujesz tak - SB 700 jest sterowana lampą wbudowaną).
    Pytasz o CLS?
    Co Ci przeszkadza Ci w tym, że Sabina jest sterowana lampą wbudowaną?
    Czasem chciałbym dołożyć Sabine z tyłu postaci, żeby podkreślić kontur, a błysk przedni mi raczej przeszkadza niż pomaga...

Ale dzięki za odpowiedź, teraz już wiem co i jak
    pozdrawiam
    N + 99% do nauki

Oszczędny w słowach Awatar Paweł Krystek
    Miasto
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koma999 Zobacz posta
    Czasem chciałbym dołożyć Sabine z tyłu postaci, żeby podkreślić kontur, a błysk przedni mi raczej przeszkadza niż pomaga...
    W takim przypadku to najlepiej SU-800 na sznurku (np. SC-29). Nie ma błysku z przodu i obiekt nie zasłoni sysgnałów sterujących gdy odsuniemy SU-800 lekko w bok aby widział lampę (tę z tyłu). W pomieszczeniach gdy sygnały z SU-800 mają się od czego odbić wystarcza SU-800 w sankach, lecz na zewnątrz lepiej mieć "sznurek".

Domyślnie

Lampa wbudowana jako sterująca nie daje przecież pełnego błysku, przenosi tylko sygnał. Panel SG-3 IR, wskazany powyżej przez Kzkzg, stosuje się raczej tylko w makrofotografi, bo tam błysk lampy sterującej ma znaczenie. Taki błysk sterujący "odciska" się lekuchno na zdjęciu, ale do 1 m. W użytkowaniu innym niż makro ma śladowe znaczenie.
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stadtallendorf

Domyślnie

a jest coś potrzebne żeby błyskać zdalnie sb 700 jakiś nadajnik czy cus?

Domyślnie

Jaki posiadasz aparat??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stadtallendorf

Domyślnie

nikon d3200

Domyślnie

W takim razie albo zakupić sterownik błysku SU-800 by sterować w cls, albo lampę ustawić w tryb fotoceli i wyzwalać wbudowaną, lub jak już wyżej opisano wyzwalacze radiowe.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów