Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Koło/Poznań

Exclamation D90 - problem z migawką

Szczęście w nieszczęściu, bo problem ten zapoczątkował moją przygodę z forum Nikoniarze. Witam więc wszystkich!

Przejdę jednak do sedna.
    Swojego używanego Nikona mam od grudnia i nigdy nie miałam z nim żadnych problemów. Jednak w niedzielę dwa tygodnie temu, gdy chciałam zrobić zdjęcie zaobserwowałam następujący problem: przy krótkim czasie migawki wydobywa się dźwięk sugerujący, że czas ustawiony jest na co najmniej pól minuty. Przy ustawieniu długiego czasu migawki aparat zachowuje się normalnie. Żeby było śmieszniej naświetlenie zdjęcia jest zgodne z ustawionym czasem migawki, trudniej jest tylko uchwycić odpowiedni moment w czasie robienia zdjęć: ten jest znacznie opóźniony.
    Zdjęcia więc robić można, dostając jednak lekkiej nerwicy.
    Czy spotkaliście się już kiedyś z czymś takim? Przejrzałam forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nie znalazłam niczego takiego. Nie mam pojęcia gdzie leży przyczyna problemu... Na pewno to nie kwestia ustawień, może źle go przechowywałam ostatnio. Liczę na Waszą pomoc i mam jeszcze jedno pytanie: jeśli serwis to autoryzowany Nikona czy ryzykować i oddać go w obce, acz sprawdzone ręce?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iluane Zobacz posta
    Na pewno to nie kwestia ustawień, może źle go przechowywałam ostatnio.
    Jeśli to nie jest jakaś podpucha... to Twój problem wbrew temu co piszesz, jest kwestią ustawień właśnie. Na 99,9% masz włączoną opcję "podniesienia lustra". Nie pamiętam tak z pamięci gdzie jest dokładnie ta funkcja w menu.
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Koło/Poznań

Domyślnie

Powiem tak. Zrobiłam teraz reset ustawień osobistych i problem.. zniknął. A uniesienia lustra nie robiłam na pewno. Zresztą teraz na próbę zrobiłam "uniesienie lustra" i nie widzę związku. Tamto było zjawiskiem stałym, tutaj po prostu chwilowym "uniesieniem", które znika po wyłączeniu aparatu. Zastanawiam się: jak to zrobiłam?
    Po tym zdarzeniu moja pewność w fotografowaniu znacząco spadła.

Domyślnie

to się chyba nie nazywa uniesienie lustra tylko opóźnienie migawki, niemniej jednak działa tak jak Stach2008 pisze. Chodzi o wyeliminowanie drgnięcia aparatu w momencie uniesienia lustra co oczywiście użyteczne jest przy zdjęciach ze statywu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Koło/Poznań

Domyślnie

I faktycznie znalazłam. Mam nadzieję, że pierwsze takie faux pas w moim wykonaniu na tym forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    to się chyba nie nazywa uniesienie lustra tylko opóźnienie migawki,
    dokładnie to miałem na myśli tylko nazwa mi uciekła
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iluane Zobacz posta
    Mam nadzieję, że pierwsze takie faux pas w moim wykonaniu na tym forum
    I Twoja nadzieja Cie nie zawiodła, tak to pierwsze, a czy ostatnie? Dobrze, że problem się rozwiązał.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Koło/Poznań

Domyślnie

Miało być pierwsze i ostatnie, maleńkie niedopatrzenie
    Sądzę, że temat do zamknięcia lub usunięcia.

Uprawnienia umieszczania postów