Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: AiO

Domyślnie AiO

Witam,
    Poniżej 15 klatek ze ślubu (cywilnego) i wesela. To moje pierwsze komercyjne kroki, więc proszę o komentarze i rady.

Dziękuję i pozdrawiam,
    --Damian

Domyślnie

Pierwsze bym się pytał, szukał i uczył a potem brał za to pieniądze, ale ja to jestem staroświecki i się nie znam. Łapiesz momenty a więc meritum tego rodzaju fotografii - to jest na plus. Na minus jest obróbka. Nie są dopieszczone te zdjęcia. B&W też mi nie leży ale to już kwestia gustów. 1,3, 8 - wzorowe.

Domyślnie

Dziękuję za opinię. Nie mierzę się póki co z najlepszymi na tym forum, a z tymi w środku stawki. Wydaje mi się, że tragedii nie ma. A drugim fotografem nie mam zamiaru być wiecznie.

Ktoś jeszcze?

Domyślnie

opinia Mai11 moim zdaniem grubo przesadzona. W mojej ocenie jest bardzo dobrze, momenty wyłapane, kolorki zrobione, kadrowo też jest dobrze, BW w najmodniejszych obecnie tonacjach. Bardzo dobrze - za taką robotę kasa się należy jak nic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    opinia Mai11 moim zdaniem grubo przesadzona. W mojej ocenie jest bardzo dobrze, momenty wyłapane, kolorki zrobione, kadrowo też jest dobrze, BW w najmodniejszych obecnie tonacjach. Bardzo dobrze - za taką robotę kasa się należy jak nic.
    +1

Domyślnie

A ja zbyt mało wiem po zaprezentowanym zestawie. Rozumiem: regulaminowa ilość. To co oglądam daje mi informacje o sprawności warsztatowej w trakcie pracy, w obsłudze sprzętu i potem w postprodukcji ( choć konwersja do BW być może modna nie w moim stylu) i pewnym "drygu" do tej pracy. Jeśli jednak pomyślę, że zaprezentowałeś "the best of" to to co oglądam nie przedstawia się tak różowo. Może nieumiejętnie dokonałeś selekcji materiału do pokazania? Nie wiem Tymczasem kilka fajnych zdjęć, kilka kompletnie przeciętnych... Zebrane razem nie zachęcają mnie do obejrzenia reszty. Całość nie trzyma tempa. Nuży jednostajność ujęć "od pasa". Podejrzewam niewolnicze przywiązanie do idei fotografowania obiektywem stałoogniskowym. Jednym. Koniecznie w pełni otwartym...
    Nie mam żadnych rad czy komentarzy, bo nie znam całego materiału. To co oglądam budzi moje mieszane uczucia. Ja nie wiem, czy za to "należy się kasa"
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 28-08-2012 o 20:45
    myślę co piszę

Domyślnie

zgadza się - nie mamy linka do całego materiału i nie wiemu czy jest the best of the best czy srednia selekcja materiały czy coś zupełnie innego. Niemniej uważam że jak na "pierwsze komercyjne boje z tematem" jest fajnie i wynagrodzenie się nalezy. Bo jak pomyslimy sobie o wielu pierwszych komercyjnych bojach które się tu pojawiały i porównamy z tym - to chyba jest różnica, co ? Owszem można się czepiać detali, braku spójności, 3 metrów parkietu przy (pewnikiem) Rynkowskim (fot 12) - ale cały czas mam na uwadze ze to debiut

Domyślnie

Co do selekcji do publikacji - około 200 zdjęć, które mam zamiar oddać wybrałem m/z najlepszych 40-50, z czego w drugiej turze wybrałem 15 takich, które spinają czasowo cały reportaż - stąd te. Niestety nie mam swojej strony, ani bloga póki co, więc nie mam gdzie umieścić. Forum trochę już przeglądam, a i kilka reportaży ślubnych moich znajomych widziałem. Widziałem fotografów, którzy mimo kilku(nasto)letniego stażu robią zdjęcia gorsze ode mnie, a widziałem i takich, do których mi jeszcze daleko. Spokojnie - swoje miejsce w szeregu znam.
    Zdjęć nie wrzucam tutaj, żeby się nimi puszyć, bo dumny jestem póki co z niewielu z nich, ale chcę poznać opinię ludzi, którzy na fotografii się znają. "Bo młodym się przecież zawsze podoba".
    Dziękuję za żywą rozmowę.

Uprawnienia umieszczania postów