Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Windows 7 OEM na nowym dysku

Mam pytanie, bo trochę laikiem jestem. Kupiłem i mam zainstalowany Windows 7 wer. OEM (płyte mam, numer itp) na HDD w komputerze. Zmieniam dysk na SSD w tym komputerze i chcę zainstalować tego samego Windowsa na nowym dysku. Oczywiscie wiem, że nie moge mieć starego systemu i nowego (w sensie 2 Os-ów) na jednym kluczu, ale czy jeżeli usunę stary system to będę mógł aktywować nowy? Wiem, ze w zasadzie takie działanie jest pod BOX, ale podobno przy wymianie jednego komponentu w komputerze taka reinstalacja jest możliwa?
    No i jak zdezaktywować ten poprzedni windows? Oczywiście zależy mi na legalności, wiec pytam.

Domyślnie

zgodnie z licencją OEM nie możesz (w sensie bedzie nielegalny system). Jakakolwiek zmiana w sprzęcie powoduje, że licencja traci ważność

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fizyk21 Zobacz posta
    zgodnie z licencją OEM nie możesz (w sensie bedzie nielegalny system). Jakakolwiek zmiana w sprzęcie powoduje, że licencja traci ważność
    Proponuję najpierw sprawdzić stanowisko Microsoftu w takich sprawach. Cytuję ze strony Licencjonowanie — często zadawane pytania

Pyt. Jeśli mój klient poprosi mnie o uaktualnienie komputera nowymi elementami sprzętowymi, kiedy konieczny jest nowy system operacyjny? Kiedy komputer zostanie uznany za „nowy”?

Odp. Na ogół użytkownik końcowy może uaktualniać lub wymieniać elementy sprzętowe w komputerze — z wyjątkiem płyty głównej — i zachować licencję na oryginalny system operacyjny OEM firmy Microsoft. Jeśli płyta główna zostanie uaktualniona lub wymieniona z powodu innego niż defekt, powstanie nowy komputer. System operacyjny OEM firmy Microsoft nie może zostać przeniesiony na nowy komputer i jest wymagana licencja na nowy system operacyjny.

Jeśli płyta główna zostanie wymieniona z powodu wady, nie trzeba kupować nowego systemu operacyjnego dla komputera, o ile wymieniona płyta główna pochodzi od tego samego producent i jest to ten sam model lub odpowiednik oferowany przez producenta, zdefiniowany przez gwarancję producenta.

Domyślnie

Dzięki, tak właśnie mi się wydawało, ze się da, o ile płyta pozostaje
    A od strony technicznej - trzeba coś zgłaszać do MS? czy wystarczy odinstalować i zainstalować na nowym dysku?

Domyślnie

Nic nie zgłaszasz. Po prostu aktywujesz system po instalacji i tyle.

Domyślnie

Potwierdzam slowa Majka: przerabialem to dwa razy (raz zmiana padnietego HDD na nowy HDD, za drugim razem zmiana z HDD na SSD - wszystko w tym samym kompie) - po prostu zainstaluj i juz. Zadne podania, wnioski i prosby do MS nie sa potrzebne.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Ale wy ludzi w błąd wprowadzacie. OEM przypisywany jest do płyty głównej. Możesz wymienić procka, dołożyć ram, wymienić grafikę, wsadzić 15 nowych dysków, i dalej możesz używać na tym kompie Win7. Dopiero jak wymienisz płytę główną na inny model nie możesz już zainstalować windy swojej na tym kompie.

Warto wiedzieć że ilość aktywacji jest ograniczona, nawet jeśli robisz sobie poprostu formata co miesiąc i instalujesz windę zawsze na identycznym sprzęcie (nic nie dokładasz/wymieniasz). Nie ma podanej konkretnej liczby aktywacji, ale jak będziesz to zbyt często robił to po pewnej nieznanej ilości aktywacje się wyczerpią i potem za każdym razem będziesz aktywował telefonicznie (aktywują bez problemu, ale komu się chce dzwonić za każdym razem...)

Warto wiedzieć jeszcze jedno - płyta wymieniona na gwarancji na inny model może być używana z systemem, który był przypisany do starej. Odbywa się to tak: masz 2 miesiące do końca gwarancji, nagle płyta pada, idziesz do serwisu, serwis płyty nie naprawi bo nie da rady więc wymieni na nową. Dostajesz świstek z serwisu świadczący że była to wymiana gwarancyjna. Po powrocie do domu instalujesz winde, dzwonisz do microsoftu w polsce i mowisz zeby aktywowali ci system i że płytę masz wymienioną gwarancyjnie. Albo zrobią to od ręki albo poproszą o skan świstku który dostałeś w serwisie, więc go nie zgub. Po takim telefonie system zostaje przypisany do nowej płyty i nie trzeba już za każdym razem do nich dzwonić.

Należy też wiedzieć że są pewne ograniczenia - płyta powinna być wymieniona na mniej więcej podobny model (np jak miałeś budżetówkę za 200zł nie możesz wymienić na high-end za 900zł i tam aktywować systemu, bo ci spece z microsoftu powiedzą że to upgrade już a nie tylko sama gwarancyjna wymiana. Sklep musi wymienić Ci płytę na podobną jakościowo (półkowo).

Także, używaj spokojnie i niczym się nie przejmuj. Pamiętaj że musisz mieć fakturę zakupu, płytkę instalacyjną i naklejkę COA. Bez tego system jest nielegalny, także takie rzeczy musisz trzymać. Pozdrawiam
    ;]

Domyślnie

Dziękuje Wszystkim za pomoc.
    System wyemigrował na nowy dysk (tylko ten element zmieniałem) i przeszedł aktywację bez problemu.

Domyślnie

A w praktyce wygląda to tak, że jak się zainstaluje OEMowego Windowsa na innej płycie, to też się bez problemu system aktywuje. Kiedyś mi się płyta upaliła właśnie, przywiozłem sobie ze sklepu nową (tego samego producenta, z tej samej półki mniej więcej), przełożyłem klamoty, zainstalowałem system, poszło. W związku z tym, że komputer był mi potrzebny, nie bawiłem się w reklamacje, wysyłania do producenta, czekanie 3 tygodnie na reakcję serwisu itd. Musiałem mieć sprawny komputer natychmiast. Generalnie system stracił swoją legalność, ale prawdę mówiąc mam to gdzieś. Gdybym wszystko przeprowadził zgodnie z procedurami, tej legalności by nie stracił z tym, że wszystko trwałoby minimum tydzień (tydzień, przez który komputer by nie pracował i nie zarabiał pieniędzy np. na zakup kolejnego komputera z kolejną licencją). Więc nie mam specjalnie wyrzutów sumienia. To było parę lat temu. Od jakiegoś czasu sukcesywnie wymieniam sprzęt na taki z wieloletnią gwarancją i serwisem on site, next business day. I teraz to ja już mam wszystko w pupie.

Domyślnie

Wczoraj zmieniłem płytę główną. System zorientował się, że zmienił się kluczowy element kompa, pojawił się monit o aktywację. Kliknąłem i aktywacja została przeprowadzona. na wszelki wypadek, poprosiłem od serwisanta papier o zmianie wadliwego podzespołu jakby MS się czepiał.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów