Szukaj
Przejrzałem... trudno mi teraz wykonkludować jakąś sensowną opinię.
Ale na przyszłość... wklejaj fotki do postu. To znacznie ułatwia sprawę![]()
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
Dzięki. Na prawdę ułatwia to sprawę
Teraz może się wypowiem:
Na jedynce i dwójce nie ciekawie zagrało światło. Znalazłeś się w niefortunnej sytuacji robienia zdjęć pod słońce, przez co zdjęcia tracą na swej atrakcyjności. W obu przypadkach przydałoby się +1EV, dla doświetlenia głównego elementu obrazu, stracisz wtedy tło, coś za coś. Taki cień po prostu nie służy tym portretom.
O trójeczce też mi się trudno wypowiedzieć. Dostała takiego kosmicznego, niebieskiego zafarbu, nie podoba mi się.
Czwórka, coż, w zasadzie powtarza błędy 1 i 2. Za ciemna to primo.
Staraj się unikać również centralnych kadrów. Nie sprzyjają one wartości artystycznej zdjęcia. Popracuj nad ostrością. Mam wrażenie że wystarczyłoby wyostrzyć po zmniejszeniu, choć pewien nie jestem.
I foć, foć, foć![]()
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
dzieki za odpowiedzi ...
portrety były mocno do -1ev korygowane bo 1 pod słońce 2 miś polarny pod słońce to jest sztuka dobrze zrobić ...
to oswietlenie jakoś najbardziej mi przypadło do gustu ...
rybki kiepskie rzeczywiscie sam nie wiem po co wkleiłem miewałem lepsze :
ps jak wklejać z takiej galerii aby było ok ...
szpaki nawet nie awansowaly do galerii jeszcze pomyślę
tak lepiej ?
gepardzik super
miękutki, czyściutki, aż by się chciało przytulić
Ponieważ dotknąłeś pewnego przesądu, więc spytam Cię - GDZIE jest napisane, że nie należy fotografować pod słońce? Możesz podać regułę, gdzie należy mieć słońce przy fotografowaniu?
Według mnie ten niedźwiedź ma światła i cienie tam, gdzie trzeba. Podoba mi się.
A tu mam problem - tak liczę i liczę i za każdym razem wychodzą mi tylko TRZY ZDJĘCIA... Coś przegapiłem?
Krzysztof Paszkiewicz
Skontaktuj się z nami