ISO 3200, jeszcze nawet rozjasnianebylo bardzo ciemno - czas to 1/20 sek. Na razie mam tylko 18-55, chcialem czekac na 23/1.4 ale chyba sie nie doczekam i kupie 35/1.4, korci mnie tez 14/2.8
Szukaj
ISO 3200, jeszcze nawet rozjasnianebylo bardzo ciemno - czas to 1/20 sek. Na razie mam tylko 18-55, chcialem czekac na 23/1.4 ale chyba sie nie doczekam i kupie 35/1.4, korci mnie tez 14/2.8
To chyba jest iso6400
ja zabrałem x100 na jedno zlecenie weselne jako uzupełnienie d700.
powiem krótko - masakra!
Nigdy nie odważył bym się tym robić zlecenia ślubnego!
Jak kościół jeszcze spoko, (PM raczej szybkich ruchów nie wykonują), tak średnio ciemna sala i tańce - 98% fotek do kosza. Przynajmniej w moim odczuciu.
Pytanie do tych którzy mieli x100 i zamienili na inne fufu - czy AF choć trochę zbliżył się szybkością do zestawu d700+24-70 2,8?
Dla mnie x100 do ww zestawu nawet nie może stanąć w szranki![]()
x100 traktuję jak notatnik i aparat spacerowo turystyczny (jacht, narty, przechadzki).
pozdr
3200 użyteczne, ale czy to naprawdę 3200? Napisano nieraz o zawyżonych wartościach ISO w OM-D.
Ja swojego oddałem z żalem po miesiącu, chętnie bym zostawił, zwłaszcza z zestawem szkieł który miałem (12-25-45). Na co dzień bajka, jedno szkło na aparacie, drugie w kieszeni a wagi nie czujesz. Stabilizacja najlepsza z jaką miałem do czynienia, wykonanie, uszczelnienia.
Zaważyła cena i jednak brak tego czegoś w generowanym obrazku co miał mój stary 5d mk I. Gdybym wybierał kilka miesięcy później wybór padłby pewnie na Fuji, ze względu na priorytet jaki u mnie ma jakość obrazu, dodatki i "ficzery" schodzą na drugi plan. I gdybym go kupił to pewnie już by ze mną został.
Na ślub z OM-D / Fuji porwałbym sie tylko jako drugi fotograf, albo w sytuacji gdy młodym nie zależy za bardzo na fotkach i nie płacą za to. Problemem był dla mnie AF oparty na kontraście i związana z tym spora minimalna wielkość punktu AF.
Napisz na priv to poszukam RAW-ów z OM-D na wyższych czułościach i podeślę.
p.s.
czytam regularnie różne fora, N. C. O. F., o co chodzi z tą sieczką?
FujiLove again and again...
Pamiętamy, że fuji zawyża wartości iso. Iso 200 to 125 a 6400 to 4000. Co do AF ten w X100s powinien dawać radę w kościele. Fazowy na matrycy w wykonaniu fuji będzie taki jak w nikonie 1 albo jeszcze lepszy, ciekawe czemu canonowi kompletnie to nie wyszło?
X-T10: xf 35f2, xf90
D600:
To kwestia preferencji. Dla mnie wizjer optyczny w xpro1 rządzi, elektronicznych po prostu nie lubię. OVF z zoomem jest za to bez sensu, więc pod zooma kupiłbym xe1. xpro1 dodatkowo lepiej leży mi w dłoni. Czyli:
1. Xe1 jest mniejszy, ale mi bardziej pasuje wiellość xpro1.
2. OVF!
3. Nie zamierzam kręcić filmów
4. Nie potrzebuję dioptrii, ale między innymi dlatego żonie kupuję xe1.
5. Z tym trudno dyskutować. Sprzedałem nikona, 4 szkła i 2 lampy i zupełnie nie żałuję.
Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 27-01-2013 o 16:44
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Co do dioptri w wizjerku - kupuje sie szkła optyczne - ja używam z nikona fm2
Skontaktuj się z nami