Szukaj
Czy ktos z was uzywa obu modeli x-pro1 i x-e1? jesli dzis mielibyscie stanac przed wyborem jeden albo drugi....jaka by byla odpowiedz?
Nikkor pre AI 105/2.5 na X-E1 @2.5
Powrzucajcie parę fotektak abyśmy mogli dostrzec jak zacną matrycę ma fuji. Dzięki. W wątku sąsiednim masę fot z nex-ów.
X-E1 mam dopiero od 2 tygodniPogoda do tego niestety beznadziejna, wiec motywy i swiatlo niezbyt wyszukane, wiec prosze o wybaczenie.
1. Jeszcze raz z adapterem, Nikkor 35/1.8 na pelnej dziurze, dodana winieta i troche podciagniety jpg z puszki (generalnie chyba zrezygnuje z RAF-ow, jpegi sa tak dobre a wywolywarki RAF jakos mi nie podchodza)
2. Adaper + Nikkor 105/2.5 jak wyzej
3. Teraz wszystkie z "kita" 18-55 - nazywanie tego obiektywu kitem, to naprawde obraza
4. 55mm
5. 18mm
6.
7. Tu ciekawostka, chcialem zobaczyc ile mozna wyciagnac z glebokiego cienia na jpg z puszki. W lewym rogu, ta wypalona dziura to oczywiscie slonce, nie musze chyba dodawac, ze reszta kadru, to byl jeden wielki cien.
No świetne te jpg. Naprawdę. Jakiego adaptera pod nikkory używasz? Widzę, że 35/1.8 kontrast ma świetny. Jak jest w fuji ogniskową mnożymy razy 1,5? Powiem tak, że chodzi mi mocno fuji po głowie, waham się jeszcze nad omd em5. Ale fotki olka jakoś nie do końca mnie przekonują. Natomiast xe1 jak najbardziej!
Jest teraz promocja pozwalająca kupić obiektyw parę stówek taniej: 18 to będzie jak rozumiem odpowiednik 35 na FF. Fajna ogniskowa. Rozsądniejszym wyborem jak sądzę byłaby 35/1.4?
Mam u siebie nikkory 35/1.8 i 50/1.4. Jak ustawienia ostrości i af w połączeniu z adapterem?
Ostatnio edytowane przez artur678 ; 27-01-2013 o 13:21
Adapter, to "KIWI" do wszystkich Nikkorow, wlacznie z tymi bez pierscienia przyslony, czyli "G". Posiada dodatkowy pierscien, ktory jest namiastka pierscienia przyslony, namiastka poniewaz mozna obiektyw przymknac, ale nie wiadomo o ileFuji serii X ma matryce wielkosci APS-C, czyli mnozymy przez 1.5. Odpowiednikiem 35mm na FF ma byc nowy obiektyw fujinion 23/1.4, ktory zostal juz zapowiedziany ale znajac zycie ukaze sie na poczatku 2014. Ciekawy ma byc tez nalesnik 27/2.8, barzo maly - fajny bedzie do streeta. Jak dla mnie manualne ustawianie ostrosci w X-E1, to miodzio i bulka z maslem, duzo latwiej niz w D700. Dzieki jasnemunawet w nocy wizjerowi i lupie x3 i x10 ostrzy sie dziecinnie latwo.
PS. Co do obaw o wysokie ISO, wczoraj w domu zrobilem fotki na 6400 z adapterem i na nim Nikkorem 85/1.8G, sam nie moglem uwierzyc jak zobaczylem jpegi...
Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 27-01-2013 o 13:35
I potwierdzasz użyteczne iso 3200?
Masz może jakąś fotkę prezentującą xe1 z adapterem kiwi? Chętnię bym zobaczył to cudo. I jeszcze pytanko masz jakąś stałkę 35 lub w/w 18 tkę fujinona? Czy pracujesz "tylko" na 18-55. Widzę że ten zoom też niczego sobie optycznie. Dzięki za odpowiedzi.
A sorki widziałem Twoje zdjęcie adaptera z nikkorem 35/1.8 parę stron wcześniej.
Iso 6400 jest super ... W wątku o x-pro1 wrzuciłem kilka kiedyś ...
Skontaktuj się z nami