Szukaj
Przecież to nie ma sensu. To zawsze będzie tylko pełny manual. Chyba ,ze ktoś ma szkła z innego systemu i chce się pobawić - to rozumiem. Natomiast zastępowanie szkieł systemowych szkłami z innych systemów poprzez proste adaptery ( bo przenoszących sterowanie na razie nie ma i długo nie będzie) dostosowujące tylko płaszczyznę oporową obiektywu (Flange Back) uważam za paranoję![]()
Mozna też pójść w kreatywność i bawić się w tilt-shift trymając obiektyw przed aparatem, np. http://www.flickr.com/photos/mr_wood...in/photostream
o przepraszam, odpowiedziałem zamiast dołączyć, prośba do admina o połączenie![]()
Chyba, ręcznie.
http://www.gadgetinfinity.com/nikon-...pro1-x-e1.html
Z Trabanta też można zrobić bolid-a![]()
Jestem zdziwiony reakcja kilku kolegow(???). Systemowych szkiel fuji, jest jeszcze jak kot naplakal, do tego te ktore sa, najczesciej zabijaja cena. Te, ktore juz sa na rynku, niekoniecznie kazdemu odpowiadaja, ja np. czekam na 10-24/4; 23/1.4 i 56/1.4 docelowo mam zamiar tez kupic nalesnika 27/2.8. 35/1.4 nie jest dla mnie pozycja obowiazkowa (mam D700 i 50/1.4) ale kiedys, kto wie...Puszki fufu sa bardzo fajne i daja bardzo duzo radosci w uzytkowaniu. Wielu z tych, ktorzy kupuja puszke fuji, maja juz jakas szklarnie z innego systemu (w moim przypadku jest to Nikon, AF, af-s i manuale oraz pokazny zbior szkiel M-42). Dlaczego mialbym nie uzywac swoich szkiel nikonowskich i np Rikenona 55/1.4 na M-42? Tylko dlatego, ze nie ma AF-u? X-E1 bardzo dobrze wspolpracuje z manualami, manualnie ostrzy sie nawet latwiej niz w D700 (lupa x 3 i x 10), jest pomiar swiatla oraz nieskonczonosc dla M-42, nie rozumiem w czym problem? Manual be? Obciach? Niekoszerny, czy co?
PS. Sa adaptery dzieki ktorym mozna przymykac szkla "G", niestety nie wiadomo dokladnie o ile. Jest po prostu dodatkowy pierscien, ale bez oznaczen. Widac na zdjeciu, ktore zamiescilem.
Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 21-01-2013 o 18:50
spoko spoko ja lubię wszystkie wynalazki ... sam używam m42 z x-pro1 oraz obiektywy m39 i leica M, a voiglander 25/f4 jest najfajniejszy do szybkiej reporterki ... no ale moim podstawowym aparatem jest dalmierzowy Zeiss Ikon
Skontaktuj się z nami