Szukaj
Bardzo fajne zdjęcia. Szczególnie podoba mi się 1 i 3.
Czy jak focisz DCRem z tą Tokiną, to musisz podchodzić do obiektu tak blisko, że go prawie dotykasz szkłem? Pytam, bo tak mam przy swoim Tamronie, gdy dokładam DCR-250. Zastanawiam się, czy to normalne przy takim zestawie.
D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.
Obiekty ciekawe. Interesująca jest zwłaszcza gra światła na 2 i 3. Jeśli miałbym jakieś uwagi to na 1 ostrość poszła na tułów mrówki, co niestety rzuca się w oczy. 2 najlepsza z serii. Chętnie zobaczyłbym ją w pionowym, węższym kadrze. Wtedy jego centralność nie raziłaby tak bardzo. Na 3 ściąłbym lewą stronę. Zdjęcie byłoby mniej statyczne.
dzieki Dark
tak wiem ze na 1 ostrosc uciekla ale mrowecje to szybkie stworzenia ...
jestes pierwszy ktory zwrocil uwage na swiatlo a raczej gre swiatla , mi tez sie to podoba i dlatego wrzucilem te fotki choc "gra" zamierzona nie byla
co do kadrow to nic nie przycinalem , poprostu wrzucilem cale kadry
pozdrawiam
|sprzęt dostarcza firma Nikon & Sigma|
No ja już swoje gdzie indziej napisałem
Uważam, że zdjęcia są po prostu niedoświetlone i "gra świateł" w tym przypadku jest dosyć naciąganym stwierdzeniem
Poza tym zbyt mocne odbicia światła na pancerzykach no i ta ostrość na 1 i 3 kuleje.
To nie jest wytłumaczenietak wiem ze na 1 ostrosc uciekla ale mrowecje to szybkie stworzenia ...![]()
Avatar nie jest aktualny - już nie palę.
Pokazali już za mnie - po co mam powtarzaćjeszcze duzo wody uplynie zanim zrobie taki dyfuzor ktorego nie chcesz pokazac
I wcale się nie mądrze a daję subtelne wskazówki, tylko od Ciebie zależy czy je "zanotujesz" czy śmigną Ci przed oczami i odlecą![]()
Masz sprzęt podobny - nic nie stoi na przeszkodzie by zapomnieć o zazdrości i podjąć kroki zmierzające ku ujarzmieniu światła bo to jest największy problem. Na Twoim miejscu próbowałbym z mniejszymi powiększeniami na początku - światła mniej, GO będzie większa. 1/60 to stanowczo za długi czas - próbuj dojść do tego by nie schodzić poniżej 1/125 (cały czas zakładam że używać będziesz lampy). Spróbuj zbudować "dyfuzor" w/g podpowiedzi A. Stopy http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html - wszystkie używane i tworzone w domach dyfuzory opierają się chyba o Jego wskazówki. Mrówki w świetle zastanym to prawie niemożliwa rzecz (mam na myśli duże powiększenia) więc dodatkowe światło jest niezbędne. Kiedy już posiądziesz władzę nad światłem zacznij z dużymi powiększeniami - one naprawdę nie są łatwe i trudno spodziewać się świetnych rezultatów na początku. Tak czy inaczej chętnie zobaczę następne zdjęcia.JonnyB to byla tylko taka zazdrosna uszypliwosc
Skontaktuj się z nami