Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Mrówkowo

Domyślnie Mrówkowo

Pełne kadry
    1

2

3

oczywiscie focone Tokina 100mm macro z dcr-250
    |sprzęt dostarcza firma Nikon & Sigma|

Domyślnie

Bardzo fajne zdjęcia. Szczególnie podoba mi się 1 i 3.
    Czy jak focisz DCRem z tą Tokiną, to musisz podchodzić do obiektu tak blisko, że go prawie dotykasz szkłem? Pytam, bo tak mam przy swoim Tamronie, gdy dokładam DCR-250. Zastanawiam się, czy to normalne przy takim zestawie.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    Bardzo fajne zdjęcia. Szczególnie podoba mi się 1 i 3.
    Czy jak focisz DCRem z tą Tokiną, to musisz podchodzić do obiektu tak blisko, że go prawie dotykasz szkłem? Pytam, bo tak mam przy swoim Tamronie, gdy dokładam DCR-250. Zastanawiam się, czy to normalne przy takim zestawie.

przy ostrzeniu z 0,3m to jest jakies 5-7cm do obiektu

Domyślnie

Obiekty ciekawe. Interesująca jest zwłaszcza gra światła na 2 i 3. Jeśli miałbym jakieś uwagi to na 1 ostrość poszła na tułów mrówki, co niestety rzuca się w oczy. 2 najlepsza z serii. Chętnie zobaczyłbym ją w pionowym, węższym kadrze. Wtedy jego centralność nie raziłaby tak bardzo. Na 3 ściąłbym lewą stronę. Zdjęcie byłoby mniej statyczne.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Obiekty ciekawe. Interesująca jest zwłaszcza gra światła na 2 i 3. Jeśli miałbym jakieś uwagi to na 1 ostrość poszła na tułów mrówki, co niestety rzuca się w oczy. 2 najlepsza z serii. Chętnie zobaczyłbym ją w pionowym, węższym kadrze. Wtedy jego centralność nie raziłaby tak bardzo. Na 3 ściąłbym lewą stronę. Zdjęcie byłoby mniej statyczne.
    dzieki Dark
    tak wiem ze na 1 ostrosc uciekla ale mrowecje to szybkie stworzenia ...
    jestes pierwszy ktory zwrocil uwage na swiatlo a raczej gre swiatla , mi tez sie to podoba i dlatego wrzucilem te fotki choc "gra" zamierzona nie byla
    co do kadrow to nic nie przycinalem , poprostu wrzucilem cale kadry

pozdrawiam

Domyślnie

No ja już swoje gdzie indziej napisałem
    Uważam, że zdjęcia są po prostu niedoświetlone i "gra świateł" w tym przypadku jest dosyć naciąganym stwierdzeniem
    Poza tym zbyt mocne odbicia światła na pancerzykach no i ta ostrość na 1 i 3 kuleje.
    tak wiem ze na 1 ostrosc uciekla ale mrowecje to szybkie stworzenia ...
    To nie jest wytłumaczenie
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyB Zobacz posta
    No ja już swoje gdzie indziej napisałem
    Uważam, że zdjęcia są po prostu niedoświetlone i "gra świateł" w tym przypadku jest dosyć naciąganym stwierdzeniem
    Poza tym zbyt mocne odbicia światła na pancerzykach no i ta ostrość na 1 i 3 kuleje.

To nie jest wytłumaczenie
    JohnnyB nie madrzyj sie mistrzu
    jeszcze duzo wody uplynie zanim zrobie taki dyfuzor ktorego nie chcesz pokazac

Domyślnie

jeszcze duzo wody uplynie zanim zrobie taki dyfuzor ktorego nie chcesz pokazac
    Pokazali już za mnie - po co mam powtarzać
    I wcale się nie mądrze a daję subtelne wskazówki, tylko od Ciebie zależy czy je "zanotujesz" czy śmigną Ci przed oczami i odlecą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyB Zobacz posta
    Pokazali już za mnie - po co mam powtarzać
    I wcale się nie mądrze a daję subtelne wskazówki, tylko od Ciebie zależy czy je "zanotujesz" czy śmigną Ci przed oczami i odlecą

JonnyB to byla tylko taka zazdrosna uszypliwosc

Domyślnie

JonnyB to byla tylko taka zazdrosna uszypliwosc
    Masz sprzęt podobny - nic nie stoi na przeszkodzie by zapomnieć o zazdrości i podjąć kroki zmierzające ku ujarzmieniu światła bo to jest największy problem. Na Twoim miejscu próbowałbym z mniejszymi powiększeniami na początku - światła mniej, GO będzie większa. 1/60 to stanowczo za długi czas - próbuj dojść do tego by nie schodzić poniżej 1/125 (cały czas zakładam że używać będziesz lampy). Spróbuj zbudować "dyfuzor" w/g podpowiedzi A. Stopy http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html - wszystkie używane i tworzone w domach dyfuzory opierają się chyba o Jego wskazówki. Mrówki w świetle zastanym to prawie niemożliwa rzecz (mam na myśli duże powiększenia) więc dodatkowe światło jest niezbędne. Kiedy już posiądziesz władzę nad światłem zacznij z dużymi powiększeniami - one naprawdę nie są łatwe i trudno spodziewać się świetnych rezultatów na początku. Tak czy inaczej chętnie zobaczę następne zdjęcia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów