bardzo dziwne, wszyskie foty mam w NIFach i niechce mi sie zabardzo siedziec nad tym, ale efekt ten jest tylko na zoltej trawie i to nie na wszystkich zdjeciach. W ps i C1 tego nie widac, te programy inaczej ostrza od NC... hmm....
Szukaj
bardzo dziwne, wszyskie foty mam w NIFach i niechce mi sie zabardzo siedziec nad tym, ale efekt ten jest tylko na zoltej trawie i to nie na wszystkich zdjeciach. W ps i C1 tego nie widac, te programy inaczej ostrza od NC... hmm....
Witaj w klubie
Tez mam takie objawy, szczegolnie przy pionowych kreskach, przy mocnych sloncu...Moim zdaniem to jest mora
Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8
To klasyczny przykład mory.
D300, D700, Z8.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1895 poszukalem na google i znalazlem.. hmm.. czyli to jest to![]()
kurde mnie to nie wygląda na morę... sugeruję zrobić test z inną kartą, może też szkłem...
po wyostrzeniu i zwiekszeniu nasycenia, efekt jest dokladnie taki jak u bartmika.. zreszta podalem link opisujacy ten problem, tam jest to opisane czemu raz ten problem wystepuje a raz nie, wystarczy np inny kat, lub ostre szklo (w moim wypadku) i juz mamy more.
tak czy siak, dzieki wam
Mi to wygląda trochę jak zbyt duża kompresja jpeg-a. Może NC tak robi przy akurat takim ustawieniu kompresji.
fuse > twój problem to normalne zjawisko związane z tym, że migawka w D70 jest hybrydowa.
Kazimierz Król
Oznaczenia obiektywów
Skontaktuj się z nami