Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Kurka Wodna

Domyślnie

Litości... Mówimy o "wrażliwości fotograficznej", gdy walimy na oślep serie po 15 zdjec w tempie 6kl/s ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evilseed Zobacz posta
    Przyrodniczo wiele jest zdjęć ciekawych, gdzie zasady fotografii można troszkę nagiąć. Można dla przykładu chcieć pokazać środowisko zwierzęcia, wtedy może być użyteczna zabawa głębokością i kątem płaszczyzny ostrości.
    Nie zmienia to faktu, że najlepiej wyglądają zdjęcia z dobrym odseparowaniem modela od tła, wtedy wiadomo co fotografujemy, możemy uzyskać szereg ciekawych efektów w tle, zabawić się kolorami, gradientami, blikami itp. itd. Najlepiej to uzyskać fotografując właśnie z poziomu oczu modela, czyli perspektywę dobieramy do tego co fotografujemy. Oczywiście nikt nie narzuca aby fotografować z 11cm (tak jak u Ciebie, to tylko przykład), każdy autonomicznie odbiera obraz jaki serwuje mu twórca, ale pamiętajmy, że ewolucja techniki fotografii też z czegoś wynikała. Zresztą, przecież to wszystko wiesz, a każdy tu piszący tylko prezentuje swój punkt widzenia odzwierciedlany własną wrażliwością na fotografię
    Na 3 masz wszystko - super zdjęcie
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    Litości... Mówimy o "wrażliwości fotograficznej", gdy walimy na oślep serie po 15 zdjec w tempie 6kl/s ?
    Już nie walę serią, nie ma takiej potrzeby. Wolę zastanowić się nad kadrem, tłem, światłem wyczekać odpowiedni moment. Bardzo często po prostu obserwuję przyrodę tylko od czasu do czasu zrobię jakieś ujęcie, tak było np z pluszczem.
    Owszem są sytuacje, że trzeba walnąć serią, ptak w locie, jakaś niespodziewana sytuacja, itd...
    Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.

Domyślnie

Evil - To nie był przytyk do Ciebie , tylko taka ogólna "głebsza mysl"
    Oczywiście, że są sytuacje, gdy i 6kl/s to za mało - w pełni się z tym zgodzę. Jednakże czasem wystarczą 1-2/s.
    Tak jak mi to mój znajomy powiedział -on sobie w myślach planuje kadr, światło, ustawienie bohatera, scenerie, lubi pomyśleć nad tym wszystkim, bo nie lubi zdjęć z przypadku. I chyba o to w tym fachu chodzi - o polowanie na wymarzone ujęcia, a nie tylko gatunki

Domyślnie

Bardzo dobre zdjęcia. Jakościowo super. Gratulacje za wytrwałość i za refleks na zdjęciu nr 2.
    Nikon D300

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów