Witam
Mam mały problem mianowicie nie wiem jakie proporcje kadrowania ustawić w Lightroom aby przy późniejszym wywoływaniu nie trzeba było obcinać kawałka zdjęcia.
Szukaj
Witam
Mam mały problem mianowicie nie wiem jakie proporcje kadrowania ustawić w Lightroom aby przy późniejszym wywoływaniu nie trzeba było obcinać kawałka zdjęcia.
D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
http://mill.flog.pl/
"oryginalne" - wtedy zachowasz proporcje matrycy.
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
Matryca ma stosunek boków 3:2, a zatem oryginalne można zostawić do papieru np. 10x15, ale już do 13x18 się nie nadaje. Oczywiście piszę o standardowych formatach, bo maszyny do drukowania zdjęć drukują nie na arkuszach tylko "z rolki" i wtedy rzeczywiście można zostawić kadrowanie oryginalne tylko trzeba pamiętać, że wydrukowane zdjęcie o węższym boku "13" ze stosunkiem boków 3:2 np. nie wejdzie do standardowej ramki 13x18. Druga sprawa to jeszcze należy zaznaczyć przy oddawaniu zdjęć do drukowania, że jeśli decydujemy się na szerokość zdjęcia, która w standardowym formacie nie daje 3:2, żeby nie obcięli, bo inaczej obetną. Warto też zapamiętać jakie są szerokości papierów (rolek) do drukarek (przeważnie): 127mm, 152mm, 203mm, 305mm, albo prościej: 5, 6, 8 i 12 cali. Tak więc z rolki 127mm drukuje się standardowe formaty 9x13 i 13x18, ale można i wydrukować panoramę, tylko trzeba o tym obsłudze powiedzieć.
Decyzja zatem należy do Ciebie: albo standardowy format ze stosunkiem boków 3:2 i wtedy pasuje do standardowej ramki, albo niestandardowy format (np. 13x19.5) ze stosunkiem 3:2 i nie pasuje do standardowej ramki, albo standardowy format ze stosunkiem boków innym niż 3:2, czyli innym niż matryca i pasuje do standardowej ramki, ale kosztem obcięcia przy kadrowaniu. Możliwości jak widzisz masz bardzo dużo - kwestia wyboru co dalej ze zdjęciem będzie: ramka, album.
Uniwersalnego rozwiązania nie ma. Trzeba przygotować kadr samodzielnie pod docelowy format papieru. Dobre laboratoria potrafią podać rozmiar papieru na jakim robią oraz rozmiar pliku w pikselach i stosunek długości boków.
Skontaktuj się z nami