Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Ja kupowalem swoje D3100 z 18-105 mm. Na poczatek wystarcza. Potem dokupilem 50 mm i od tamtej pory jest ciagle podpiety do body. Gdyby nie zonka ktora woli robic zdjecia zoomem to juz bym go sprzedal. Mam juz w planach nastepna stalke. Jak raz zobaczysz jakie zdjecia wychodza z obiektywu staloogniskowego to juz sie nie chce wracac do zoomow. Tak bylo w moim przypadku.
    Puszka po kawie i dwa słoiki po ogórkach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_lkz Zobacz posta
    ad2122 Niestety nie ma takiej opcji, w ofercie mam tylko samo body, albo ten zestaw. Ewentualnie D5100, ale wtedy już bez dodatkowego szkła.

To akurat, że 35mm może i pewnie będzie za wąska to zdaję sobie sprawę. Pytanie o ten obiektyw głownie padło z tego powodu, że podobno jest to obiektyw "must have", a przynajmniej tak czytałem. Szczerze to bardziej się na 50mm nastawiałem. Ale jak mówię, dopiero zaczynam - stąd pytania.

Może faktycznie najlepiej będzie zrobić tak jak mówi skippy - spróbować najpierw z podstawowym, a później zadecydować co będzie potrzebne. Coś do przegryzienia, choć nie powiem, ta 50mm jakoś mnie kusi

I jeszcze raz dziekuje wszystkim, fajnie, że wątek nie został bez odzewu
    Mam D3100 od prawie roku z 18-105 i to świetny obiektyw do nauki. Daje spore pole do popisu i czasem zdarzy mu się jeszcze pozytywnie mnie zaskoczyć. Stałem przed dylematem 35mm lub 50mm i jak przejrzałem większość zdjęć jakie wykonałem to wezmę w najbliższym czasie 50mm bez zastanowienia. W każdym bądź razie będę swojego 18-105 sprzedawał - zrobił niecałe 5 tys zdjęć(tutaj sprawdzane), więc w razie czego możemy się dogadać - zwłaszcza, że do Zabrza mam 15 km.

W zasadzie... gdybyś chciał się pobawić trochę D3100, pooglądać z bliska, bo nie każdy w sklepie czuje się na tyle pewnie, aby grzebać w sprzęcie 45 minut to zapraszam do Tarnowskich Gór. Możne znajdzie się ktoś z okolic z D5100 dla porównania.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Jeżeli chodzi o dodatkowy obiektyw to jednak wybieram 50mm Wydaje mi się aktualnie najfajniejszym uzupełnieniem do podstawowego.

Brałem pod uwagę, żeby zacząć właśnie od d5100, ale po dłuższym przeglądzie testów i porównań, myślę, że nie ma sensu dopłacać do Body na początek. Także mam nadzieje, że D3100 w zupełności wystarczy na start
    Co do propozycji Jeżeli to nie sprawi problemu, chętnie zapoznałbym się na spokojniej z aparatem i szczególnie z polecanym obiektywem, a faktycznie daleko nie ma

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Ok, szczegóły załatwimy na PW.

Domyślnie

Ja do stałki jeszcze nie dorosłem, ale mam prośbę skoro wszyscy tak je chwlicie za jakość obrazka to proszę aby ktoś wykonał zdjęcie tego samego przedmiotu lub jakis widok za oknem w miarę na podobnych ustawieniach stałką np 50 i zommem 18-105 bo takowy posiadam wpięty do D3100 i tu wrzucił. Ciekaw jestem jak wielka jest róznica.
    Dzięki i pozdrawiam.
    D3100 + Nikkor 18-105 + Nikkor 55-300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bochen1701 Zobacz posta
    Ja do stałki jeszcze nie dorosłem, ale mam prośbę skoro wszyscy tak je chwlicie za jakość obrazka to proszę aby ktoś wykonał zdjęcie tego samego przedmiotu lub jakis widok za oknem w miarę na podobnych ustawieniach stałką np 50 i zommem 18-105 bo takowy posiadam wpięty do D3100 i tu wrzucił. Ciekaw jestem jak wielka jest róznica.
    Dzięki i pozdrawiam.
    ja się postaram coś takiego dla ciebie zrobić. Mam wprawdzie 35 1.8 ale zobaczysz (albo i nie) jaka jest różnica
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Domyślnie

A więc tak - to są zdjęcia zrobione moim D5000, wyeksportowane z LR na takich samych ustawieniach. Tych ustawień, lekko modyfikowanych, używam normalnie. Wyłączyłem korekcję obiektywu - usuwanie winiety, korektę geometrii. Zdjęcia mają rozmiar 1000 x 664 px i rozdzielczość 72dpi - czyli moim zdaniem optymalne do oglądania na monitorze. Jeśli zostaną przygotowane do wywołania na odbitce rozmiarów 10x15, albo coś trochę większego, będą wyglądać właśnie tak, lub bardzo podobnie - zależy od labu. Ostrość łapana w centrum kadru na srebrną skuwkę z napisem ROSUCARD

1. N18-105 35mm f4.5
    http://imageshack.us/photo/my-images/100/dsc7553g.jpg

2. N35 35mm f4.5
    http://imageshack.us/photo/my-images/717/dsc7554.jpg

3. N35 35mm f1.8
    http://imageshack.us/photo/my-images/255/dsc7557.jpg

rożnicę oceń sam i napisz do czego doszedłeś
    Ostatnio edytowane przez KwaK410 ; 21-08-2012 o 12:08

Domyślnie

A ja zamiast stałek poleciłbym na początek jakiegoś zooma 2.8.
    Ostatnio miałem do dyspozycji N50 1.4, od paru dni mam N35 1.8 i jak na razie stałki mnie nie przekonują (za co pewnie będę wyklęty na tym forum
    Różnica w jakości fotek jest znikoma (a nawet powiedziałbym, że moje 2.8 bije ostrością N50 1.4 na głowę), a zoom (+ ewentualna stabilizacja) bardzo ułatwia.
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał44 Zobacz posta
    A ja zamiast stałek poleciłbym na początek jakiegoś zooma 2.8.
    Ostatnio miałem do dyspozycji N50 1.4, od paru dni mam N35 1.8 i jak na razie stałki mnie nie przekonują (za co pewnie będę wyklęty na tym forum
    Różnica w jakości fotek jest znikoma (a nawet powiedziałbym, że moje 2.8 bije ostrością N50 1.4 na głowę), a zoom (+ ewentualna stabilizacja) bardzo ułatwia.

a jakie masz to 2.8 ?

sorry jest przecież stopka u Ciebie.

Domyślnie

Tak.... na 2.8 i ogniskowej 35mm lub 50mm porównaj z tą 35-tką lub 50-tką. A potem spróbuj ustawić to 2.8 na światło 1.8 i zrób fotkę Na tej samej ogniskowej i przy tym samym świetle może i ostrość będzie porównywalna ale przy niższej przysłonie stałką zrobisz mniej ostre zdjęcie ale nie poruszone, a przy 2.8 może zabraknąć ISO. Poza tym przy stałkach na 1.8 czy 1.4 wyciągniesz mniejszą GO.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów