Szukaj
No rzeczywiście zniknął ten produkt z rynku. Tu strona archiwalna z jakiejś aukcji (30 euro) - polskiej firmy Foto-Tip:
http://viewitem.eim.ebay.pt/Battery-...dex.en-US.html
Jest to o tyle fajne, że akumulatora nie trzeba wyciągać z gniazda do ładowania. Ani nawet nie trzeba wyciągać koszyczka z gripa. Ani odpinać gripa. Podłączamy kabelek i po jakimś czasie, aparat gotowy do użycia.
Kosztu już nie pamiętam. Był śmieszny w porównaniu do oryginalnego akumulatora, nie mówiąc o ładowarce Nikona. Eneloopy kosztowały 10zł za sztukę, więc nawet gdyby ten wkład kosztował dwukrotnie lub trzykrotnie więcej, to wygoda użytkowania może być tego warta moim zdaniem. Wydaje mi się, że to było coś poniżej 200 zł. Po głowie kołacze się 130zł, ale to chyba mało prawdopodobne (choć 30 euro to coś koło tego). A minusów w stosunku do oryginału Nikona trudno się dopatrzyć w hobbystycznym użytkowaniu.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 22-06-2013 o 02:13
tez chce kupic grip do d300s i tez mam jeden akumulator z d90 nowy dziejuje za pomoc
Nabyłem na allegro ten komplet Delty.
Niestety, nie działa z moim gripem (oryginalny). Bateria się ładuje, napięcie na stykach nie jest może deklarowanym 11.2V, ale niewiele mniej, ale niestety - po przejściu przez MB-D10 na zewnętrznych stykach cisza prądowa, z wiadomym skutkiem.
Mam nadzieję, że uda mi się zwrócić sprzedawcy.
Ciekawy objaw szczerze mówiąc. Rozumiem, że w gripie działają innego rodzaju akumulatory. No cóż - tak to bywa. Szczególnie z zamiennikami. Raz sukces, raz porażka. Oczywiście jeżeli to sprzęt nowy od dystrybutora, to nie powinno być problemu z wymianą lub zwrotem. A jeżeli nie, to... lotto.
Mam do was takie pytanie. Jakiś czas temu dostałem w prezencie gripa Newell do Nikon D300s. Mam wrażenie, że cały czas coś jest nie tak jak go zakładam do aparatu. Jeżeli mam akumlator w aparacie i dokręcę gripa zaczyna mrugać dioda od zapisu na kartę i nawet przy wyłączonym aparacie działa stabilizacja w obiektywie sigmy. Tak więc mam wrażenie, że cały czas jest pobór prądu. Dopiero jak włożę drugi akumulator do gripa to zaczyna szystko działać normalnie. Zmiana kolejności zasilania w aparacie też nie pomaga. Wogóle zastanawiam się czy nie wywalić tego szitu bo przydaje się tylko przy dużej sigmie 70-200.
Sebastian Dziekoński www.fotografzwyspy.pl facebook
Odświeżę nieco temat. Czytałem co piszecie ale bardzo mało jest o zamienniku gripa od Phottixa (nie mówię o bateriach ale samym gripie, choć i baterie warte są w tym przypadku uwagi). Nie słyszałem o problemach z "łącznością" z body w tym przypadku a przedstawiciel Phottixa (znany mi osobiście) zapewnia, że ich produkt jest w pełni kompatybilny i nie ma prawa się nic zepsuć po podłączeniu.
Macie inne doświadczenia- jakieś konkretne, negatywne uwagi?
Zamierzam kupić właśnie grip z Phottixa.
I jeszcze jedno- jaka jest różnica w długości pracy na akku w gripie a na zestawie AA eneloopów?
Mało istotna czy spora? (biega mi o używalność maksymalnej szybkostrzelności- 8kl/sek.)
Sympatyk Canona, użytkownik Sony, posiadacz Nikona.
D4, D7100, D300 + 7 dział kalibru 16-300mm, amunicja oraz sporo stuffu- w tym 5 m. wężyka....
Pozwolę sobie zacytować siebie z tego WĄTKU:
"Jakiej wydajności 8xAA można się spodziewać ? Już drugi raz używałem pełnego kompletu 8x świeżutkich Eneloop'ow i doszedłem do ~1900-2000 zdjęć wykonanych na jednym komplecie i stan akumulatora nadal nie spadł wg. wskaźnka z body. Jakie są Wasze doświadczenia ?"
"Dodam jeszcze od siebie - wczoraj naładowałem BC700 wszystkie 8szt opcją CHARGE i na każdej sztuce zostało doładowane od ~980 do ~1060mah także faktycznie jeszcze trochę zapasu zostało mimo wykonania 1900-2000 zdjęć Ja nie myślę w ogóle o EL4a ani czymś innym, po prostu tak jak mOSAd napisał - także bardzo rzadko z tego korzystam, praktycznie odkąd mam FX dopiero 2x było mi potrzeba w bardzo dynamicznych pokazach a tak to na co dzień... praktycznie bez gripa".
Ano tak... jakbym zapomniał...
Dziękuję.
No to czekam na opinie o Phottixie.![]()
Sympatyk Canona, użytkownik Sony, posiadacz Nikona.
D4, D7100, D300 + 7 dział kalibru 16-300mm, amunicja oraz sporo stuffu- w tym 5 m. wężyka....
Skontaktuj się z nami