Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Miałoby to sens pod warunkiem, że ludzie nie używaliby pirackich wersji oprogramowania. Cena dla części nie gra roli, bo i tak jej nie ponoszą.
    Kwestia wyuczenia pewnej świadomości, problem w tym że większość użytkowników pirackich wersji uważa to za coś bardzo oczywistego, ja u siebie w pracy walczę z tego typu wypaczoną świadomością, dla przykładu szef uważa że skoro kupił jedną kopię corela to znaczy że można w całej firmie go instalować, zakupiliśmy wspomnianą przez Erie wersję edukacyjną corela 12, została zainstalowana na pracowni komputerowej(sprzedawany pakiet to 15+1) na której są prowadzone jakieś tam kursy, a dyrek po instalacji juz ustawił się w kolejkę po instalkę. I nic tu nie daje tłumaczenie i ostrzeganie że instaluje juz jako pirata u siebie. Ajjj, drażni mnie to, nie masz kasy? to nie powód żeby kraść(to oczywiście nie do Ciebie Tr0n, tak pod nosem przebąkuję) wystarczy zmienić przyzwyczajenia i korzystać z tego na co stać. Jeśli nie wchodzą w gre koszty zakupu programu to Gimp+ćwiczyć
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Gimp jak na swoją cenę jest więcej niż znakomity. Szkoda, że niedoceniany, i szkoda, że ludzie nie chcą zmieniać przyzwyczajeń
    Może i jest znakomity, ale ja go jakoś nie trawię. A i na sprzęcie którym go instalowałem wykazywał się delikatnie mówiąc brakiem stabilności.

Na temat (nie)legalności softu nie chcę dyskutować. Każdy kij ma dwa końce. Akceptuję zasady forum. A tu taka mała ciekawostka odnośnie piratów
    http://tinyurl.com/ytqtle
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 15-03-2007 o 00:38
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orion_64 Zobacz posta
    Kacper_84, czytam... i czytam, może wyprowadź mnie z błędu, używałeś wersji "trial"? tak? tylko tak do sprawdzenia?
    Nie chce mi się wierzyć, że ludzie są na tyle głupi żeby się chwalić tak publicznie, że jeździli kradzionym samochodem.
    Nie mozna tego sprawnie odniesc do samochodow no ale pojdziemy tym torem zeby juz nie mieszac - samochod mozesz kupic uzywany, uzywanego oprogramowania nie kupisz, ew starsza wersje. Mowiac o tym ze jezdzisz autem ktore nie jest Twoje nie oznacza ze go ukradles. Nie znam osob (lub byly to sporadyczne przypadki) ktore po zrobieniu prawka wsiadaly do auta z salonu. Sam mam do tej pory golfa II ktorym sie uczylem jezdzic a teraz zbieram na auto ktore bedzie mi odpowiadalo a ktorego bylo by szkoda na nauke. temat rzeka.. na nauce jazdy "wypozyczasz" cudze auto, nie jezdzisz swoim w czasie nauki. Jesli bym powiedzial ze jezdzilem innym autem niz moj golf np wypasionym lincolnem to pytanie, ukradlem i jezdzilem do pracy wozilem cos itd i uzywalem czy wsiadlem do auta szefa przejechalem sie 2 kilometry na stacje i odstawilem pod firma.. Filozofia pod kazdym wzgledem nacigana w kazda strone w zaleznosci od sytuacji. Copyrighted oznacza IMO zakaz wykorzystywania w sposob zarobkowy bez licencji, salony z autami daja jazde probna, dystrybutorzy softu udostepniaja wersje trial. Tak, uzywam triala zeby ocenic moje zainteresowanie a w pracy uzywam oryginalow bo dostaje za to pensje i wykorzystuje oprogramowanie zarobkowo. W domu na swoim komputerze to przemilcze co robie, w kazdym razie nie pracuje na dowmoym sprzecie zarobkowo. To co robie w dziedzinach inych niz foto najczesciej oddaje bezplatnie tak jak ludzie dziela sie bezplatnie swoimi doswiadczeniami i wskazowkami na forum ktore mozna by kupic wypunktowane w drogiej ksiazce, np z kursem obslugi PSa... tu mamy za free. Sami pokazujemy swoje zdjecia w dobrej mierze i wierze i wk...ili bysmy sie gdyby ktos nasze zdjecia sprzedal jako swoje albo jak kolwiek by na nich zarobil. Te programiki ktore sam napisalem oddaje za darmo potrzebujacym i uczacym sie ale jesli ktos chce program do celow zarobkowych to mi za to placi. Jesli uzywalem kiedykolwiek softu za ktory nie zaplacilem to po to zeby sie przekonac do niego lub nie a jesli robie na nim cos z czego bede mial zysk to autorowi nalezy sie z tego gaza w postaci kupionej licencji.

co do osob (np prezesow) ktore nie rozumieja czemu trzeba szanowac autorow softu.. nie mam pomyslu z dobrym rozwiazaniem. Jest to ich wola i mozna ich tylko uswiadomic ze kradna soft i robia to na wlasne ryzyko i odpowiedzialnosc. Mozna sie tylko nie zgodzic na przeprowadzenie instalacji, zostawic plyte i jak chce to niech robi to sam...
    D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
    "- Po co wasze swary głupie,
    - Wnet i tak zginiemy w zupie!"
    J. Brzechwa

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Może i jest znakomity, ale ja go jakoś nie trawię. A i na sprzęcie którym go instalowałem wykazywał się delikatnie mówiąc brakiem stabilności.
    No toż mówię, zmiana przyzwyczajeń. Albo GimpShop
    A co do stabilności .. dużo czytałem na temat jego (nie)stabilności, i jakoś nigdy się to u mnie nie potwierdziło. IIitam
    IMHO dla 90% użytkowników cyfraków jest idelanym narzędziem. Tylko trzeba chcieć.
    [quote]

Domyślnie

pebees widzę, że jesteś obeznany z Gimpem. Mógłbyś podesłać jakiś link do tutoriali, bo ja w sofcie zielony jestem.

A tak na szybko - jak podejrzeć EXIF w Gimpie?
    Dużo sprzętu, mało czasu

pebees
    Gość

Domyślnie

wrrum nie jestem obeznany, bawię się czasem Exif w gimpie? Nie wiem, w ufraw widać bez problemu, a potem to .. już go nie ma Aha, no i link do tutoriali

Smile CorelDraw Suite 11

Moi mili, mam Corela zakupionego przez internet nie wspomnę o nazwie sklepu ale jest duży i sprzedaje komputery oprogramowanie i sprzęt elektroniczny. Bez ceregieli zamówiłem tego Corela bo ... był tani 230 zł, z przesyłką.
    Jestem semi profesjonalistą czy jak kto woli półamatorem bo na obróbce zarabiałem (drukowałem pocztówki własne ze swoich fotek) w zapisywaniu ustawiałem jako corel 9 a drukarnia nie miała problemów. Myślę że to jest dobre wyjście dla użytku domowego. Fotografie obrabia też bardzo dobrze tylko, tak jak w PS trzeba niektóre funkcje uruchomić.
    Pozdrawiam
    oszczędny w słowach

Domyślnie

Z corelem to akurat od faceta z drukarni słyszałem jakie on cuda wyrabiał, zakupił skaner do którego dodawano corela, a następnie wykupił aktualizację do wyższej wersji, mówił że to mu się opłacało. Nie wiem czy PS dodają lub dodawali do jakiegoś sprzętu komputerowego.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orion_64 Zobacz posta
    Nie wiem czy PS dodają lub dodawali do jakiegoś sprzętu komputerowego.
    Kiedyś do skanerów Microtek o wartości 1/4 ceny Photoshopa dokładano pełną wersję Photoshopa!!!
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów