Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Filtr UV

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorrro Zobacz posta
    [...]

Marumi DHG Circular PL(D) ten robi wrazenie
    Pewnie dlatego, że to nie jest filtr UV

A w temacie: na tańsze szkła zakładam UV Samyang, na droższe Heliopan; nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi filtrami.
    Co do B+W się nie wypowiem, bo mam tylko polara.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Fakt źle się wyraziłem. Nie oczekuje poprawy obrazu dokupując filtr UV. Chodziło mi konkretnie o to czy te wszystkie powłoki nie licząc antyrefleksyjnych są bardzo potrzebne czy to tylko chwyt marketingowy jak w większości przedmiotów... poczytam artykuł na optyczne.pl może to mi pomoże w jakiś sposób dzięki
    "Powiedziano, że coś tak małego jak trzepotanie skrzydła motyla...
    Może finalnie spowodować tajfun na połowie świata."

Domyślnie

Powłoki są po to, by *nie pogorszyć* obrazu. Ja lubię Hoyę oraz B+W (bardziej cenię te drugie za łatwość odkręcania i czyszczenia), korzystam zamiennie praktycznie, ale wyłącznie z tych (naj)droższych. Po prostu doliczam je do ceny obiektywu. Jeżeli mam szkło, które używam praktycznie zawsze z osłoną, wówczas nie używam filtra (ani dekielka w przypadku osłon nakręcanych, a nie zatrzaskowych). Dlaczego w ogóle używam? Bo przedzierając się czasem w tłumie można dostać klamrą metalową czy zaczepić o suwak itp. W terenie można dostać odpryskującym spod kół kamykiem, a ewentualny pionowy upadek to strata filtra co prawda, ale przejmuje on impakt na siebie. W ten sposób straciłem już dwa filtry, za to obiektywy całe.
    Najbardziej cenię sobie nakręcaną metalową osłonę przeciwsłoneczną w 85/1.4D, która chroni lepiej niż filtr i nie pogarsza, a wręcz polepsza obraz.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów