Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Auto Focus 105/2 DC vs. 105/2,8G AF-S micro VR

Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na tak postawione pytanie:

Mamy dwa obiektywy 105/2D AF DC oraz 105/2,8G AF-S VR Micro
    Warunki oswietleniowe przeciętne studyjne (3-4 piloty 250 W)
    Odleglosc 3-6 m (umownie portretowa)
    Korpusy : D700, D800 , D3

Ktory z obiektywow bedzie :
    precyzyjniej ostrzył
    szybciej ostrzył
    szybciej przeostrzał

Prosze pominac takie kwestie jak:

praca w zakresie makro
    ocena i zasadnosc uzywania obiektywu makro do innych celow niz makro
    bokeh i jakosc obrazka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na tak postawione pytanie:

Mamy dwa obiektywy 105/2D AF DC oraz 105/2,8G AF-S VR Micro
    Warunki oswietleniowe przeciętne studyjne (3-4 piloty 250 W)
    Odleglosc 3-6 m (umownie portretowa)
    Korpusy : D700, D800 , D3

Ktory z obiektywow bedzie :
    precyzyjniej ostrzył
    szybciej ostrzył
    szybciej przeostrzał

Prosze pominac takie kwestie jak:

praca w zakresie makro
    ocena i zasadnosc uzywania obiektywu makro do innych celow niz makro
    bokeh i jakosc obrazka
    precyzyjniej ostrzył -vr
    szybciej ostrzył -DC
    szybciej przeostrzał- VR dodatkowo VR będzie dokładniej przeostrzał.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Dodatkowo w wizjerze z ręki przy włączonym VR można o wiele lepiej śledzić detale w kadrze. Nie lata tak wszystko. Przy 3 m, chyba będzie to już przysłona 2.8. Bokeh to szkło ma naprawdę ładny, więc nie ma się czego obawiać jakby coś. Przy świetle kontrowym *być może* lepiej kontroluje kontrast oraz aberracje, ale tego nie jestem pewien i wypadałoby sprawdzić.

No i cały czas mam je jeszcze na sprzedaż!

PS. Tylko obrabiać trzeba ostrożnie i klarowność zmniejszyć by pory skóry tak nie były widoczne.

Domyślnie

To pytanie dodatkowe.
    Jako , ze obiektywy o których mowa znam tylko " z internetu", wiec widac ze super doskonale , zapytam jak AF tych boskich wybrancow ma sie do poczciwego 85/1,8 D ( bo tego znam osobiscie)

A powaznie , to czy 105 VR bedzie porownywalna z 85 w praktyce w ostrzeniu. Pytanie caly czas dotyczyb tylko pracy i sprawnosci AF

Domyślnie

Mosad jak mnie bardziej podkrecisz to moze zrobimy deal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    To pytanie dodatkowe.
    Jako , ze obiektywy o których mowa znam tylko " z internetu", wiec widac ze super doskonale , zapytam jak AF tych boskich wybrancow ma sie do poczciwego 85/1,8 D ( bo tego znam osobiscie)

A powaznie , to czy 105 VR bedzie porownywalna z 85 w praktyce w ostrzeniu. Pytanie caly czas dotyczyb tylko pracy i sprawnosci AF
    DC będzie chyba szybsza jeśli ma przelecieć całą skale za to vr będzie szybsza przy przeostrzaniu od 1 i 2

generalnie jeśli ma być to szkło do studia to lepszy będzie vr.
    jeśli w plener to DC da o wiele bardziej "miodny" obrazek
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

To napiszę ci tak. Ostatnio głównie w celu sprzedaży szkła, ale i testu możliwości i rozdzielczości podpiąłem je pod TC 1.6. I pomyślałem sobie - nie to nie może ostrzyć przecież. Wyszedłem na balkon i co? Zdziwienie. Zasuwał jak mała torpeda! Ja nim wykonałem całkiem przyzwoitą ilość portretów w plenerze i w pomieszczeniach. W studio mniej mam doświadczenia i nie wiem jak się sprawdza. Jesteś z wawy, możemy się spotkać, pomacasz, porównasz do tego niepewnego żółwia 85/1.8 D i tyle. Ja pamiętam, że coś w trybie portretowym kiedyś mi nie pasowało do końca. Ale to chyba było jeszcze na D80. Chyba właśnie prędkość. Ale na D700 w ogóle nie pamiętam problemów. Może to kwestia mniejszej jasności przy większych zbliżeniach? Nie wiem. Poniżej na zachętę zdjęcie mojej ulubionej modelki - w tle trawy, by było widać, że nawet przy takim zdjęciu obiektyw spokojnie można wyciągnąć z torby. Trochę skadrowane, więc i bokeh bardziej niespokojny (lekko ruszone i na wysokim ISO).

PS. Chcesz coś rozmemłać? Proszę bardzo, też się da (winieta własna, jakby coś ):

Pies lubi łabędzie.

Lubi i winogrona (jakość słabsza - ISO 5000, 1/60s, skrajnie niefajne warunki pogodowe - może nawet bez VR to było robione - tak wygląda) - ale chodzi o bokeh w tle:

Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 08-08-2012 o 23:10

Domyślnie

Testowałem 105 makro na ludziach, psach i kotach. Poniżej kilka z kocich. Na prawie sto zdjęć testowych (bawiłem się), nie mam chyba *ani jednego* nieostrego. Zatem jak już złapie ostrość to ją trzyma jak rottwailer za nogę.

PS. Problem, który mi się zaczyna przypominać, to co się dzieje kiedy ostrość jednak zgubi. Wówczas przebieg skali (nawet z ogranicznikiem) trochę trwa. I obiektyw nie nadawał się na coś w stylu pokazy mody, kiedy idzie na ciebie modelka. Tu wymiękają nawet najlepsi, ale to szkło zdecydowanie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 08-08-2012 o 23:42

Domyślnie

Do spokojniejszych scen i takiego ogólnego zastosowania to lepszy jest 105/2.8. Jednak ludzie w ruchu, portrety i postacie z rozmytym tłem to tylko 105 czy 135 DC. Przy aparatach FX obiektywy na śrubokręt śmigają szybciej niż AF-S i trafiają w punkt. Ale nawet jakby nie trafiały na 100% to wolałbym zrobić dwa ujęcia więcej i mieć piękne rozmycie, niż fotografować obiektywem do makro. Przynajmniej ja mam taką opinię.

Domyślnie

Panowie,
    dziękuję bardzo, za cenne wskazówki.
    Mosad , dzięki za bardzo miłe "privovanie"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów